Atentie, soferi! Se schimba legea RCA si puteti cere mai multi bani asiguratorului daca intarzie plata! Aflati care sunt principalele modificari!

Vesti bune pentru soferi! Se schimba legea RCA, iar asiguratorii care nu isi indeplinesc obligatiile sau si le indeplinesc defectuos vor plati penalizari pentru fiecare zi de intarziere!

Penalizarile sunt de 0,2% din valoarea despagubirii cuvenite, spun reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Prevederea reprezinta una dintre principalele modificari aduse legislatiei secundare cu privire la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, aprobate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in sedinta de marti, 29 noiembrie 2011. Totodata, pentru politele emise incepand cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice.

“Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.

Alte modificari:

Asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii daca, in termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii;

Termenul in care asiguratorul are obligatia de a comunica asiguratului/pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare.

In cazul daunelor pentru care valoarea reparatiilor este posibil sa depaseasca valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligatia de a comunica pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, valoarea maxima a despagubirii ce poate fi acordata.

Incepand cu anul 2012 se vor atinge limitele de despagubire impuse la nivel european, astfel:

– pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei;

– pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.