Atentie, soferi! Cresc amenzile rutiere. Cat ne va costa folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranta?

Amenzile de circulatie vor fi majorate, astfel incat cea mai mica suma pe care o veti plati pentru incalcarea Codului rutier va fi de 195 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1950 de lei. Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.

Salariul minim pe economie creste cu peste 8 la suta de la inceputul anului viitor. Adica cel mai mic salariu brut va fi de 975 de lei. In bani, cresterea medie va fi de 75 de lei. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat  ca aceasta majorare va fi aplicata chiar de la 1 ianuarie 2015, scrie romaniatv.net

Asadar, punctul de amenda va creste la 97,5 de lei de la 1 ianuarie 2015.

In functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda.

clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda;
clasa a II -a – 4 sau 5 puncte-amenda;
clasa a III -a – de la 6 la 8 puncte-amenda;
clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda;

De la 1 ianuarie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranta vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare si o amenda de 195 sau aproape 300 de lei de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru:

oprirea in loc nepermis;
depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h;
oprire neregulamentara
circulatia pe “interzis”.

Cu amenzi de 390 sau 487,5 lei sunt sanctionate, printre altele, urmatoarele fapte:

stationarea neregulamentara;
depasirea vitezei legale cu 20-30 km/h;
patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.