Stema Romaniei si sigiliul vor fi schimbate. Noul model este inspirat din cel al Regatului Romaniei

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni o lege initiata de 47 de deputati, prin care stema Romaniei va fi schimbata. Modificarea nu este una mare, mai exact este o completare.

Legea a fost adoptata de Parlament pe 8 iunie. Proiectul a fost initiat de catre deputatul PNL Grigore Craciunescu, alaturi de alti 46 de parlamentari PNL, PSD, ALDE si ai minoritatilor.

Potrivit acestuia, stema si sigiliul tarii se vor modifica si vor avea pe reprezentatia scutului, pe albastru, „o acvila de aur cu capul spre dreapta incoronata, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise, tinand in cioc o cruce ortodoxa din aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stranga un buzdugan„. Este introdus astfel un nou element – coroana, scrie News.

poza acvila coroana

Pana la 31 decembrie 2018, autoritatile publice au obligatia sa inlocuiasca stemele si sigiliile existente in prezent cu noile modele.

Readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stema tarii are un rol moral, educativ si demonstrativ pe de o parte, iar pe de alta parte dezbaterea publica asupra Stemei Nationale readuce in actualitate valorile si simbolurile pe care le reprezinta„, se arata in expunerea de motive a legii.

Noul model este inspirat din cel al Regatului Romaniei. „Coroana de otel de pe Acvila din Stema Romaniei a fost turnata din otelul unui tun turcesc capturat in Razboiul de Independenta din 1877 si simbolizeaza caracterul national, suveranitatea si independenta obtinuta prin jertfa si lupta strabunilor nostri”, se mai arata in expunerea de motive.

Citeste mai multe: AICI

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.