Casa, ca o opera de arta. Showroom-ul firmei Tempini gazduieste o expozitie de Arta Vizuala combinata cu Elemente de Design Ambiental

12 artisti plastici timisoreni isi expun lucrarile intr-un mod nemaintalnit, pana acum, in Timisoara. Ei vor sa demosntreze ca arta si design-ul ambiental sunt concepte care se imbina armonios.

Fotografii, grafica, sculpturi si arta murala … toate operele create de cunoscuti artisti plastici timisoreni si-au gasit o casa primitoare intr-un showroom care, prin spatiul generos, combinatia perfecta de lumina naturala si spot-uri, jocurile volumetrice arhitecturale si elementele proprii de design ambiental devine un cadru expozitional in care lucrarile sunt bine puse in valoare. In showroom-ul Tempini, de pe calea Aradului nr. 115,  sunt expuse lucrari de fotografie (Dan Buruleanu, Petru Iliesu, Camil Mihaiescu, Sergio Morariu, Valentina Sarosi si Mihai Zegrea), sculptura (Constantin Grangure si Stefan Kelemen), grafica (Costin Brăteanu, Gabriel Kelemen si Corina Nani) si arta murala (Flaviu Roua).

Fotograful Sergio Morariu este considerat, de catre organizatori, sufletul acestei expozitii. El crede ca: „Am avut in fata o posibilitate interesanta, probabil unica in Timisoara, de a imbina arta cu design-ul ambiental. Este o apropiere extraordinara intre cele doua concepte si o oportunitate pentru arta. Mi-am chemat aici toti prietenii artisti, pentru ca am stiut ca este o ocazie deosebita.”

Un moment deosebit al vernisajului acestei expozitii a fost finalizarea, chiar in fata publicului, a unei lucrari de arta murala realizata de Flaviu Roua. Situata intre fresca si grafitti, lucrarea a prins viata sub privirile fascinate ale celor prezenti, contururile – cand delicate, cand in tuse puternice – imbinandu-se pentru a da nastere unei adevarate alegorii.

Sculptorul Constantin Grangure participa la expozitie cu 22 de lucrari, dintre care 2 din marmura, iar celelalte din lemn de esenta tare. Sculpturile fac parte din seriile create de artistul plastic in ultimii cinci ani: animale, fructe, seminte fantastice si forme mobile. „Ideea acestei expozitii este foarte buna. Produsele de aici fac parte din game de lux, sunt opere de arta chiar ele in sine. Lumina este foarte generoasa, spatiul are un design deosebit, rafinat, care se preteaza expuneii sculpturilor, graficii si fotografiilor” considera sculptorul Constantin Grangure.

Si ceilalti artisti sunt incantati de ocazia de a-si expune lucrarile intr-un spatiu in care acestea primesc alte valente decat pe simezele clasice.

„Ideea principala este ca, de obici, operele de arta pot fi vazute in expozitii, in galerii sau muzee. Acum am avut ocazia sa le aducem intr-un spatiu dedicat designului interior. Este important si publicul care vine aici, pentru ca posibilii clienti au ocazia sa vada cum arata aceste lucrari intr-un spatiu apropiat de cel al unei locuinte, sa vada cum le pot incadra in propriile case. Aici, relatia dintre design si arta nu mai este una fragmentata, cele doua se contopesc si si completeaza armonios.” spune Corina Nani, grafician.

Gazdele planuiau demult o astfel de manifestare expozitionala, prin care sa dezvolte gustul publicului pentru arta.

„Ideea apartine firmei Tempini de doi ani, de cand am inceput. Este o idee venita chiar din Italia, si acolo au loc tot felul de evenimente culturale in showroom-urile proprii. Este scopul nostru, pana la urma, sa imbinam o lucrare de design cu arta pentru ca o casa trebuie sa fie o opera de arta. In Romania nu exista inca aceast concept suficient de dezvoltat, dar noi vrem sa obisnuim publicul si in special clientela noastra, cu faptul ca tot ce intra in ansamblul unei case, de la finisaje pana la mobilierul de care dispune si terminand cu obiectele de arta trebuie sa fie bine structurate, sa dea bine impreuna si creeze un tot armonios. Colaboram, avem legaturi foarte bune si cu cele trei facultati de design din Timisoara, sunt studenti care vin in permanenta la noi, pur si simplu studiaza in showroom – care este cel mai frumos din tara – si atunci este pacat sa nu-l folosim, sa dezvoltam acest spirit cultural” afirma Gigi Nacev, director general Tempini Romania.

Lucrarile cuprinse in expozitia de Arta Vizuala vor putea fi admirate in show room-ul Tempini timp de o luna.

Video-ul nu poate fi incarcat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.