Scandalul cu clasa pregatitoare bulverseaza scolile din Timis: multe unitati de invatamant risca sa ramana fara clasa I

Clasa pregatitoare - mobilier

TIMISOARA. Unitatile de invatamant care n-au reusit sa formeze clase pregatitoare, in urma cu un an, nu vor reusi sa aiba clase I din aceasta toamna. Inspectorii scolari din Timis nu vor eliminarea clasei pregatitoare.

In Timis sunt 20 de unitati de invatamant care nu clasa pregatitoare la ciclul primar. 18 se gasesc in mediul rural, iar doua in mediul urban, ambele la Timisoara. Este vorba de Scolile Nr. 1 si Nr. 4. In fiecare caz au fost inscrisi cate 7 elevi, insuficienti pentru a forma o clasa. Din acest motiv, la aceste scoli, potrivit legii, nu pot fi formate clase intai”, a precizat Aura Danielescu, inspector scolar general adjunct in Timis.

Ea a tinut sa sublinieze faptul ca discutiile de la Minister, pe tema clasei pregatitoare, ca va ramane la scoli sau va trece la gradinite, vor stabili si situatia acestor scoli, care nu au voie sa inscrie copii in clasa I. „Inca nu am verificat toate unitatile scolare din Timis, mai sunt aproximativ 80 de analizat, astfel ca numarul scolilor fara clasa I ar putea sa fie mai mare”, a spus inspectorul scolar general adjunct.

In Timis, inspectorii scolari nu doresc desfiintarea clasei pregatitoare

„Noi am facut un sondaj printre parintii copiilor de la clasele pregatitoare, iar rezultatele sunt pozitive, cei mai multi dintre ei sunt multumiti de cum functioneaza si nu si-ar dori sa se revina la sistemul precedent”, a adaugat Aura Danielescu.

Trecerea clasei pregatitoare la gradinita, dupa numai un an de la infiintarea acesteia, ar insemna o bulversare a sistemului, explica inspectorii scolari din Timis. „Ganditi-va ca au fost organizate concursuri pentru posturile infiintate de invatatori pentru clasa pregatitoare, iar acesti invatatori vor intra in restrangere de activitate, sute de cadre didactice au participat la cursuri de formare, investitiile fiind foarte mari, nu mai vorbim de mobilierul scolar… Cred ca ar trebui cel putin cativa ani sa ramana acest sistem inainte de a spune ca este sau nu este bun. Abia apoi ar trebui regandit, daca se ajunge la concluzia asta. Este o parere personala, aceea de a mentine clasele pregatitoare la scoli, la ciclul primar”, a spus Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct in Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.