Cum şi-au dat parlamentarii dreptul de a deveni avocaţi definitiv fără examen

Legea privind exercitarea profesiei de avocat publicata in Monitorul Oficial le da dreptul parlamentarilor, primarilor, sefilor de consilii judetene care sunt avocati stagiari sa devina avocati definitiv, fara a da mai da examen national, precum ceilalti candidati.

Amendamentele care privesc categoriile exceptate de la examenul de definitivat  au fost adoptate in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor si au trecut, probabil, neobservate de plen, desi in cadrul sedintei din 7 decembrie un amendament asemanator al lui Eugen Nicolicea, dar respins de deputatii juristi, starnise ample dezbateri despre privilegiile parlamentarilor.

Astfel, potrivit unui amendament al presedintelui Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda (PDL), si al deputatului Gabriel Andronache (PDL), avocatul stagiar care a exercitat cel putin un mandat de parlamentar, primar, viceprimar, presedinte de consiliu judetean sau vicepresedinte de consiliu judetean dobandeste la cerere calitatea de avocat definitiv. Deputatii juristi motivau ca, in cazul unor persoane cu „notorietate publica” si pregatire juridica demonstrata in activitatea profesionala anterioara, intrarea in profesie trebuie facuta „direct”. „Prin cadrul normativ care reglementeaza profesia trebuie recunoscuta posibilitatea unor persoane cu notorietate publica si cu pregatire juridica de a se integra direct in profesie fara a mai trece prin examenul de primire deoarece cunostintele juridice ale acestora au fost verificate in activitatea profesionala anterioara, care sta, de altfel, la baza motivarii cererii de admitere in profesie”, se arata in motivarea amendamentului.

Amendamentul admis in comisie a trecut automat si de plen, desi deputatii au dezbatut indelung asupra unui amendament similar, respins insa, al lui Eugen Nicolicea, fiind considerat aducator de privilegii pentru parlamentari. Astfel, amendamentul deputatului UNPR prevedea ca deputatii si senatorii cu studii juridice sa poata deveni avocati stagiari fara a sustine examen. Potrivit legii, pentru a deveni avocat este nevoie de parcurgerea a doua examene: unul de intrare in profesie, a carui promovare permite absolventului de drept sa devina avocat stagiar, si un examen de definitivat  la care sunt supusi avocatii stagiari. Amendamentul lui Nicolicea se referea la primul examen, in timp ce al lui Buda si Andronache se referea la al doilea examen.

Potrivit formularii lui Eugen Nicolicea „la cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen, cel care pana la data primirii in profesia de avocat a exercitat timp de patru ani un mandat de parlamentar si are studii juridice”.  Nicolicea a fost aspru criticat in plen pentru amendamentul sau, atat de reprezentantii opozitiei, cat si cei ai puterii.

„A veni aici si a cere un asemenea drept, mi se pare deja mult prea mult. Sper ca nu veti merge pana acolo incat sa dam acest drept oricui vine sa-l ceara, fara a avea nimic pe care sa se bazeze decat faptul ca a avut un mandat de deputat. Mandatul de deputat si-l poate manifesta perfect aici, in fata dumneavoastra, poate sa depuna ce eforturi doreste fiecare, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le facem cadou si profesia de avocat”, a sustinut deputatul PSD Ruxandra Jipa.

Si deputatul PDL Cezar Preda s-a aratat in acel moment impotriva amendamentului, considerand ca acesta ar institui un „privilegiu” pentru alesi. „Eu nu stiu cum a putut sa ajunga asa ceva in asemenea vremuri, sa dezbatem si sa votam. Nu puteam sa-mi imaginez ca noi, in decembrie  2010, ne cream niste privilegii. Nu sunt de acord cu niciun privilegiu, pentru niciun parlamentar care trebuie sa-si faca treaba de parlamentar. Nu cream, dupa incheierea mandatului, privilegii pentru unii sau altii”, a afirmat democrat-liberalul.

Nici Guvernul nu a sustinut amendamentul, aratand ca un avocat roman poate pleda in intregul spatiu al Uniunii Europene, iar standardele de exercitare a profesiei trebuie sa fie aceleasi.

Cu toate acestea, desi amendamentul lui Eugen Nicolicea a fost respins, amendamentul cu prevederi similare din partea deputatilor PDL ce fusese admis de Comisia Juridica, a trecut fara probleme de plen, probabil din neatentie, fiind inclus in raport, la capitolul amendamente admise.

Tot in Comisia juridica, potrivit unui amendament al deputatului PSD Mircea Silvestru Lup, s-a stabilit ca persoanele care au promovat examenul de primire in profesia de avocat si care pana la data sustinerii examenului de primire in profesia de avocat au indeplinit functia de judecator, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobandesc calitatea de avocat definitiv, fara sustinerea examenului de definitivar, „cu conditia promovarii examenului de definitivat in profesia din care provine”.

Mircea Silvestru Lup a mai propus un amendament potrivit caruia dispozitiile se aplica si persoanelor care au promovat examenul de intrare in profesia de avocat si care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi si Consiliului Legislativ timp de 5 ani neintrerupti. Astfel, consilierii juridici din aceste institutii se bucura de aceleasi privilegii ca parlamentariii, adica pot deveni avocati definitiv fara examenul national.

Legea de modificare a Legii 51/1995, pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, a fost aprobata pe 7 decembrie de Camera Deputatilor, for decizional, cu 226 de voturi „pentru”, 17 voturi „impotriva” si noua abtineri. Legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu pe data de 20 decembrie si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 872 din 28 decembrie 2010.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Etichete