130.000 de masini la 50.000 de locuri de parcare, in Timisoara! Doar 1% dintre drumuri se fac cu bicicleta prin oras. Vino si tu cu o idee care sa schimbe lucrurile!

TIMISOARA. Timisorenii sunt asteptati cu idei care sa ajute la dezvoltarea pe viitor a orasului. Un raport pregatit de autoritati, cu ajutorul expertilor, inca de anul trecut, arata punctele slabe si punctele forte ale urbei in materie de transport, dar ofera si idei pentru imbunatatirea acestuia, iar la acest capitol pot colabora si locuitorii Timisoarei. Si in perioada elaborarii documentului li s-a cerut timisorenilor sa vina cu sugestii, dar si acum la finalizare.

Vorbim, in fapt, despre ‘Master Planul’ de transport pentru Timisoara.

transport-in-comun-public-timisoara

Timisorenii mai au aproape doua saptamani la dispozitie pentru a-si da cu parerea despre „Planul de Mobilitate Urbana Durabila pentru polul de crestere Timisoara„, intocmit in 2015, dar si sa aduca idei care sa ajute la dezvoltarea orasului in urmatorii 15 ani. Documentul prezinta detaliat modul in care s-a dezvoltat orasul de pe Bega in ultimii ani si prezinta situatia exacta din punct de vedere al transportului si a legaturilor pe care le are cu alte 15 localitati din judet.

Planul pune accent pe calitatea mediului urban si pe nevoia de a reda strazile oamenilor.

Conform estimarilor din acest document, pentru punerea in practica a tuturor proiectelor sugerate in acesta ar fi nevoie de o suma de aproape patru ori mai mare decat bugetul din 2016 al Timisoarei, adica de aproximativ 800 de milioane de euro.

Jumatate dintre timisorenii care nu au masina sau nu o folosesc merg cu tramvaiul

Conform raportului, Timisoara are a treia retea de tramvai din tara, dupa cele existente in Bucuresti si Arad, si conform documentului, tramvaiele care circula pe linii vor fi modernizate pentru a deservi si persoanele cu dizabilitati. Planul este deja pus in practica prin modernizarea vagoanelor existente si transformarea acestora in flota de tramvaie „Armonia”. In oras majoritatea celor care folosesc mijloacele de transport in comun, se deplaseaza cu tramvaiul, 49% dintre timisoreni, in timp ce 32% prefera troleibuzul si 19% autobuzul.

tramvai armonia (2)

Dumbravita – Timisoara, cea mai aglomerata intrare in Timisoara

In fiecare zi, pe cele noua drumuri care ies din oras, parasesc urbea aproximativ 138 de mii de automobile. Cea mai aglomerata artera de iesire din oras este drumul judetean 691, cel care duce catre Dumbravita si autostrada, si pe care ies zilnic din Timisoara peste 22 de mii de masini.

calea sever bocu lipovei sens giratoriu inainte de extindere (3)

Doar 1% dintre deplasarile in Timisoara se fac cu bicicleta

In document este evidentiata si problema locurilor de parcare si aglomeratia din oras, care are peste 127 de mii de masini inregistrate si doar 50 de mii de locuri de parcare.

Conform raportului, in orasul care se vrea capitala culturala europeana in 2021, doar 1% dintre locuitori se deplaseaza cu bicicleta.

Raportul ofera si solutii pentru dezvoltarea orasului pana in 2030. Intregirea inelelor 2 si 4 de circulatie, punerea la punct a sistemului de semaforizare, care se va face in curand cand sistemul de management al traficului va intra in functiune, sau asigurarea de noi artere de legatura cu autoastrada deja existenta. De asemenea, in document este mentionata si necesitatea construirii centurii de sud a Timisoarei, obiectiv care deocamdata nu este una dintre prioritatile guvernului.

Pana in data de 15 martie, timisorenii pot veni cu propunerile lor pe adresa de mail: [email protected].

Nu am stire sa se fi primit de la simpli cetateni. Au fost foarte multe discutii intre arhitecti, urbanisti, au fost multe momente de dezbatere. Va intra pe procedura de aprobare si devine un document, Master Planul pe transport din oras, de fapt. Tot ce se pune in practica in continuare trebuie sa fie in consonanta cu prevederile lui„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu. In 15 martie, documentul va deveni unul complet si oficial si va sta la baza viitoarelor proiecte pentru dezvoltarea Timisoarei.

Planul de Mobilitate Urbana Durabila poate fi consultat in totalitate AICI!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai cum sa meargă cineva cu bicicleta ? Toate pistele, sau ma rog, dungile colorate pe asfalt sunt pline de gropi si de masini parcate. In centru nu ai voie cu bicicleta, deci ca sa ocolesc tot centrul pe bicicleta mai bine merg cu masina.
    Cu Ratt cum sa merg, cand in fiecare zi se fura câte ceva, ma duc cu Ratt sa ramân fără telefon sau portofel, chiar daca e gol.

  2. E gresit link-ul de la finalul articolul.

    • Multumim pentru observatie. AM remediat problema. Linkul e functional si va deschide Planul de Mobilitate Urbana. O zi frumoasa!

  3. Cea mai buna idee ar fi sa curete orasul de hotii de buzunare si de biciclete si atunci vom putea sa circulam linistiti si cu mijloacele de transport in comun si cu bicicletele…..Pana cand se va intampla asta, mai bine dai banii pe motorina decat sa finantezi hotii de buzunare…..

  4. Idei ar fi, dar tine cineva cont de ele? Unde sunt mult trambitatele parcari sub sau supraterane, etajate, unde este unda verde promisa de bocsiganul IT-ist? Optimizarea circulatiei prin sensuri de mers si de stationari. Deocamdata se tot „pietonizeaza” strazi si zone dar nu se fac studii daca servesc la fluidizarea circulatiei, sau doar ambitiilor primarului. Nu se permite circulatia bicicletelor in centru, dar se vrea extinderea circulatiei mijloacelor nepoluante. Tramvaiele si in general mijloacele de transport in comun arata ca vai de ele, si pline de hoti, dar hotii sunt „calatori corecti” ca isi valideaza bilet. Cred insa ca latru la luna! Ideile sunt la indemana tuturor, si fara costuri deosebite, trebuie doar sa se vrea. Parcarile se pot face in parteneriat public privat, dar trebuie sa fie conditii echitabile pentru investitori. Nici un investitor nu vine ca sa faca acte de caritate….

  5. STIATI CA, PRIN LEGEA CIRCULATIEI RUTIERE(OUG195/2002 ART 143 ACTUALIZATA), NU SE POATE STATIONA PE O STRADA CARE ARE LATIMEA MAI MICA DE 6M?
    SI CUM MAJORITATEA STRAZILOR DIN TIMISOARA SUNT SUB ACEASTA LIMITA…SA TE TII BUCURIE LA STATIONARI AUTO DACA SE APLICA SI ACEST ARTICOL AD LITERAM!

    • Nu tin partea nimanui, dar, ca sa se respecte legea, trebuie sa se creeze conditii. Nu sa se tot reduca din parcari, din strazile pe care sa se poata circula cu masina sau bicicleta, apoi sa imparti amenzi. Doar cetatenii platesc impozitele din care se „infrupta” administratia. Atunci, administratia este in slujba cetateanului, sau invers? Ca sa poti avea pretentii, terbuie sa oferi conditii, nu doar sa pui palmieri si jardiniere, langa care sa postezi politisti locali, care ar fi mai utili in alta parte, adica sa pazeasca vehicolele de transport public de hoti, si mai si fraternizeze cu ei!

      • sa stii ca niciunde in lume nu sunt destule locuri de parcare dar asta nu inseamna ca trebuie sa incalci legea si sa parchezi pe unde te taie capul.

        • La cota „zero”! Dar in cele mai multe tari (UE) s-au/se construiesc parcari supraetajate, suterane (2-3 nivele). Cate sunt la ora aceassta in Timisoara? In proiect barem? stie cineva?
          Apoi exista si regula ca „la cota zero” pe strada pot parca numai cetatenii din zona. Si multe multe altele care duc la imbunatatirea situatiei.

  6. Timisoara 130.000 de masini si 50.000 de locuri de parcare /Bucuresti peste 1.000.000 de masini la numai 200.000 de locuri de parcare. Stam bine.

  7. Nu e cam evidenta solutia ? … si anume , crearea de noi parcari ?! 🙂 … sau trecerea in „legalitate” a biciclistilor rai … 🙂
    Da io zic sa nu ne obosim prea mult cu sugestiile … mai bine il intrebam pe Robu , ca sigur ne zice el ce trebuie facut .. :))

  8. 1. Daca vreti sa nu aglomerati intrarile in Timisoara ( Dumbravita, Girocului, Mosnita) atunci faceti soselele de legatura cu cel putin 2 benzi si doua piste de biciclete. Si spuneti-i lu’ Robu ca el oricum le stie pe toate.
    2. Pentru a avea locuri de parcare nu trebuie date autorizatii de constructie blocurilor care nu asigura, prin proiect aceste locuri, la subsol sau la suprafata; mai exact 2 locuri pentru fiecare apartament

  9. Nu m-a mira faptul ca anumite planuri sunt aprobate sau semnate in necunoștință de cauza.deoarece materialul este pompos si nu
    se nțelegere prea mare lucru(descrierea anexata)Pentru populația orașului trebuia saprezentati o sinteza (câte străzi se asfaltează sau
    betonează,câte parcări Etc)La fel se pune întrebarea acest studiu este numai pentru Timișoara sau si pentru Județ?(in material se vorbește
    de șoseaua Timișoara- Lugoj etc)Folosti in material anumiți termeni ca :anvelopa la resurse sau la ce? fara a explica in subsolul paginii
    Ace reprezintă,deoarece noi am lucrat cu alți termeni.La fel consider ca prescuratarile (monitorizate in material) sa se prezente separat
    la sfârșitul materialului.
    ACM ca am terminat cu acestevbservatii fac o propunere:sa se studieze modul in care se poate rezolva aglomerația din sensul giratoriu
    de la Clinicile Noi.Referitor la parcări construite nu am reținut ca se preia soluția de a se construi in spațiul fost Comisar.
    Daca in material S-a preluat mult discutata construcție subterana ce la Piața Operei eu zic ca nu are rost nu rezolva mare lucru in circulație.

  10. Nu trebuie sa mergi neaparat cu bicicleta, ci sa avem un transport in comun eficient. De ce spun asta pentru ca strazile in proportie de 80% sunt tot la acele dimensiune ca in trecut cand nu erau atatea masini. La noi nu este management iar cei care sunt in functii de conducere in administratia locala sunt pusi politic si nu stiu ce inseamna managementul, chiar si primarul. Daca mijloacele de transport in comun sunt directionate pe trasee care sa satisfaca nevoiile cetatenilor si nu sa circule la ore mari si foarte putine si de multe ori nu vin la timp, atunci nu se va pune problema sa nu fie aglomeratie.
    concluzia , sa aducem oameni care nu sunt aserviti politic la ratt, si care gandesc si un primar care sa tina cont de nevoile timisoarenilor.
    Inca odata un oras se dezvolta de la infrastructura nu de la pus panselute.

  11. Hm, pentru distante decente(2-3 km) se mai pot folosi si picioarele. Adica mersul pe jos. Nu strica. Credeti-ma ca sunt destui melteni in orasul asta care deplaseaza cu masina pana la colt sa isi cumpere tigari.

  12. De ce nu se fac rute directe de firobuze, care sa lege capetele orasului? De exemplu Girocului-Lipovei direct, sau Sagului-Lipovei, etc. Acum schimbi nu stiu cate firobuze si tramvaie ca sa mergi atata drum, si mai si stai cate 2 ore pana ajungi la destinatie. Normal ca toata lumea prefera masina.
    Iarasi intre blocuri sunt atatea terenuri ale nimanui, pe care se asterne mocirla, sunt sub orice critica…de ce nu se fac parcari pe ele?

  13. Planul de mobilitate urbana durabila este foarte bine realizat pana la cel mai mic detaliu, FELICITARI! Insa ce ne doare pe noi este faptul ca toate aceste lucruri sa fie REALIZATE si APLICABILE. Propunerea mea este sa nu mai realizati proiecte marete, dle Robu, pana ce infrastructura nu e pusa la punct, nu puteti cladi pe „nisipuri miscatoare”. Uitati-va la drumuri!!! acestea ne lipsesc cu desavarsire. De fapt, ele sunt dar nu le putem utiliza. Proiectul Lamaitei, dle Robu, pe langa faptul ca s-a investit o suma colosala, epica chiar, s-a realizat si in bataie de joc. Nu voiam sa va reamintesc acest lucru dar ma trezesc in fiecare dimineata si de la geamul meu vad aceasta „capodopera”. Nu vreau sa va critic, dle Robu, felicitari pentru implicarea de care dati dovada, dar cred ca e nevoie de o alta abordare. As fi curioasa, si cred ca e dreptul meu sa stiu cum alegeti sa aprobati aceste proiecte cand avem o infrastructura instabila. Dupa parerea unui umil cetatean al Timisoarei cred ca ati fi mult mai apreciat sa incepeti sa realizati lucruri care nu ies neaparat in evidenta, dar de care avem neaparata nevoie.
    Vad in acest proiect un punct 4.2 Impact asupra mediului, ati anulat o linie de tramvai, linia 3, si ati inlocuit-o cu autobus – care are aspect negativ asupra mediului si mai vorbim de reducerea emisiilor.
    Ce sa va spun, dle Robu, sunteti o alta dezamagire pentru „Timisoara Capitala Culturala Europeana”

  14. Bine ca realizarea Pasajului Jiul 2+2 benzi a fost „amanata” ptr la anul ( = time-out).
    Cred ca proiectul ar trebui revizuit la 3+3 benzi altfel situatia va fi complet depasita (chiar si de pe acum). Poate nu neaparat cu firma din Iasi (nu prea inspirata, dupa ce au prezentat).
    Al doilea +3 benzi se poate realiza fara efort – si strangulari – independent de actualul 2+1=3 benzi prin punere in paralel la dreapta, venind dinspre Circumvalatiunii. Apoi cu semaforizare minima pe „partea circumvalatiunii” se pot asigura foarte multe, chiar si ptr. noul Mall (sau ce se va face acolo).
    In caz contrar, in 2018 un nou studiu de fezabilitate si se va trece inerent la (2 +2)=4 (pana atunci realizat) si 4 benzi NOU venind dinspre Circumvalatiunii.

  15. Despre Parcari. Orice s-ar face nu se scapa de ideea de min 10.000 locuri de parcare = min 10 – 15 parcari mari supra-terane (5 – 6 nivele) si/sau sub-terane (3 nivele). Centrul a fost „decapitat”. Restul, sunt „basme”.

  16. Solutia parcarilor este desfintarea garajelor din oras si amenajarea de locuri de parcare in schimbul acestora.!!Nimeni nu are curaj sa ia aceasta decizie

  17. Va salut !
    Parcarile din zona Tribunalului Timisoara trebuie rezolvata , pe acolo abia se mai poate trece de masinile parcate pe trotoare . Acolo se cere o parcare mare .
    Si o trecere de pe strada Bogdanesti peste liniile de tren sau pe sub acestea si peste Bega care sa lege de strada Dambovita ,care ar fluidiza foarte mult pasajul Jiu . Canditiva cati oamemi lucreaza in zona Freidorf care vin din Lipovei, Aradului, Mehela ,Lugojului . Pasajul JIU este un super proect , ar fi super daca sar si realiza.
    Ganditiva si la semaforul dintre podul din zona Maria pentru cei ce vireaza la stanga.
    Va Multumim