Zona in care s-a descoperit material radioactiv la Timisoara ramane securizata si urmeaza sa fie decontaminata de specialisti

TIMISOARA. Dupa alerta de radiatii de la Timisoara din curtea DSP, politistii au prelevat probe din zona contaminata cu material radioactiv pentru a face o expertiza, iar locul urmeaza sa fie decontaminata de catre o firma de specialitate.

CITESTE SI: Alerta de radiatii intr-o curte din Timisoara. Interventie CBRN

”Au fost prelevate probe din zona contaminata in vederea efectuarii unei expertize, cercetarile in dosarul penal privitor la infracțiunea de nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive, fiind efectuate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis. Zona ramane securizata si perimetrul asigurat. Urmeaza sa se realizeze decontaminarea de specialitate”, a transmis IPJ Timis.

O masuratoare a indicat miercuri o crestere a nivelului de radiaţii in curtea Institutului de Igiena a Radiațiilor al Directiei de Sanatate Publica Timis de pe strada Victor Babes din Timisoara, aflata in apropiere de centrul orasului.

Masuratoarea a fost facuta dupa ce angajatii Laboratorului de Igiena Radiatiilor ar fi descoperit, la un control de rutina, valori mai ridicate decat cele admise, acestea indicand prezenta unui material radioactiv.

Imediat au securizat curtea si au solicitat interventie CBRN si CNCAN. O echipa a pompierilor specializati in decontaminare biologica, chimica, radiologica si nucleara, dar si una de la Bucuresti, de control a activitatii nucleare, au venit miercuri la sediul Directiei de Sanatate Publica Timis.

Ultimele verificari au aratat ca nivelul de radiatii inregistrat este semnificativ mai mic decat cel necesar unei banale investigatii medicale imagistice de tip CT sau RMN.

Laboratorul DSP de Igiena Radiatiilor este cel care autorizeaza orice activitate medicala care foloseste aparatura de imagistica.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si pe cand „adevarul”, incepand cu o harta a zonei contaminate…. si ce va urma

  2. Deci stiam ca Timisoara are o problema cu gunoiul, dar chiar asa! Sa se arunce si izotopii radioactivi la colt de strada…

  3. „Zona”. Unde s’au oprit reprezentantii altei civilizatii pentru un picnic la o margine de drum cosmic. Vine „Calauza”, arunca in fatza cu piulite de care a innodat panglici albe si striga „Hai, prafiesar, sa inaintam”.