Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului, sarbatorita la Spitalul de Boli Infectioase Timisoara

TIMISOARA. Data de 17 septembrie inseamna si Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului, ocazie cu care angajatii Spitalului de Boli Infectoase ”Victor Babes” din Timisoara poarta insemne portocalii drept simbol al acestui eveniment.

CITESTE SI: Avem 225 de infectati cu COVID internati in spitalele din Timisoara si din judet, vineri dimineata. Situatia la Terapie Intensiva 

Ingrijiri medicale sigure pentru mame si nou-nascuti”. Aceasta este tema aleasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a marca sarbatorirea Zilei Mondiale a Sigurantei Pacientului in acest an. Chiar daca omenirea este in plina pandemie de COVID 19, personalul medical nu trebuie sa uite de doua dintre categoriile cele mai vulnerabile, mamele si copiii nou-nascuti. Sistemele de sanatate din intreaga lume au fost sufocate de valurile succesive de COVID 19, iar impactul asupra celor doua categorii a fost unul major.

Ultimul an si jumatate a reprezentat o adevarata provocare pentru fiecare dintre noi. Cu siguranta, insa, proaspetele mamici, dar si nou-nascutii au trecut prin momente deloc usor de depasit, si asta cu atat mai mult cu cat accesul in spitale, in general, dar si mai mult in maternitati a fost restrictionat de masurile de siguranta. Nu putine au fost cazurile cand proaspetele mamici infectate cu COVID 19 si-au vazut bebelusii mult timp doar prin intermediul aplicatiilor video de pe telefonul mobil. Bebelusii purtatori de SARS CoV 2 au stat zile intregi internati in sectiile de Terapie Intensiva ale spitalelor fara a simti atingerea parintilor sau a bunicilor. Peste 120 de milione de copii s-au nascut in intreaga lume in aceste aproape 20 de luni de pandemie, in conditiile in care in mai toate spitalele a existat un deficit de personal din cauza redistribuirii catre sectiile rosii. Chiar si asa, grija fata de mame si nou nascuti a fost una ridicata”, a declarat dr. Crina Raletchi, coordonator Biroul de Management al Calitatii Serviciilor Medicale Spitalul de Boli Infectioase ”Dr. Victor Babes” Timisoara.

Aceasta campanie privind siguranta mamei la nastere si a nou-nascutului trebuie sa ramana o prioritate pentru toate spitalale de profil din orice tara a lumii. Promovarea acestui concept de ingrijiri medicale sigure pentru mame si nou-nascuti se realizeaza doar prin imbunatatirea continua a calitatii serviciilor de sanatate.

Astazi, de Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului, timp de cateva ore, medicii, asistentele dar si infirmierele si personalul auxiliar din Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara poarta un obiect vestimentar sau un accesoriu de culoare portocalie, culoare desemnata de OMS drept simbol al acestui eveniment.

17 septembrie a fost declarata drept Ziua Mondiala a Sigurantei Pacientului in 2019, in cadrul celei de-a 72-a Adunari Generale a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...