Ziua in care se nastea Wilhelm Muhle, florarul imperial care a construit Parcul Rozelor de la Timisoara si i-a adus faima de ‘orasul florilor’. Foto

FOTO: Radio Resita

TIMISOARA. A fost unul dintre cei mai valorosi florari din Europa in secolul al XIX-lea, a creat specii de trandafir si are si a contribuit la faima Timisoarei de fi „oras al florilor”.

Wilhelm Muhle s-a nascut departe de Timisoara, la Chlumec, in regiunea Usti Nad Labem din Cehia, in 21 septembrie 1844. A crescut in zona Boemiei si a invatat despre flori si gradinarit in scolile de acolo, dar si in Germania.

In 1866 ajunge la Timisoara, unde se angajeaza la Wenceslas Franz Niemetz, un mare cultivator de flori, iar pasiunea sa ii aduce functia de gradinar-sef al lui Niemetz. Muhle se casatoreste cu Josephine, fiica lui Niemetz, iar cei doi cumpara un teren in cartierul Elisabetin si pornesc o afacere de familie cu flori.

Cei doi tineri au cumparat cateva hectare de pamant in apropierea Pietei Balcescu de astazi si au inceput o afacere proprie, cultivand o diversitate de flori si plante. In 1875 au deschis un magazin de prezentare, pe actuala strada Alba Iulia, cladirea fiind cunoscuta si astazi sub numele de ‘Casa cu flori’. Din cronicile vremii aflam ca nu existau in tot orasul buchete mai frumoase si mai elegante decat cele facute aici de Josephine Muhle, acestea fiind apreciate si in strainatate„, spune Zoltan Kovacs si cartea sa „Calendar timisorean. File din istoria orasului”.

Wilhelm Muhle a inceput sa se ocupe si de cresterea trandafirilor si a cultivat si specii exotice ce nu erau cunoscute pe la noi. In 1888, obtine un trandafir propriu, cu petale aurii cu alb, pe care il va boteza „Madame Josephine”, dupa numele sotiei sale.

In acei ani, Muhle a devenit furnizor al Curtii Imperiale de la Viena si al caselor regale de la Bucuresti, Belgrad si Sofia.

In semn de apreciere a fost decorat cu ordinul de merit ‘Crucea de aur cu coroana’. In anul 1891, cand Timisoara a gazduit importanta Expozitie Agricola, el a amenajat un mic parc, in care vizitatorii au putut admira peste 300 de soiuri de trandafiri, apreciate si de imparatul Franz Joszef in vizita sa, in septembrie la Timisoara„, completeaza Zoltan Kovacs.

‘Micul parc’ amenajat de Wilhelm Muhle si fiul sau Arpad Muhle este in zilele noastre… Parcul Rozelor.

Din pacate, din frumusetea si mandria orasului care era odata, parcul a ajuns o ruina.

Wilhelm Muhle s-a stins din viata la 15 septembrie 1908, la varsta de 62 de ani. La nivel international, au fost inregistrate nu mai putin de 13 noi soiuri de trandafiri create de el. Activitatea i-a fost continuata de fiul sau Arpad.

Casa Muhle, vila ce aminteste de marele gradinar al orasului

Wilhelm Muhle a construit pentru familia sa o casa, pe actualul bulevard Mihai Viteazu, socotita la vremea ei una dintre cele mai frumoase din oras. Ultimul urmas care a locuit in ea, o straepoata a florarului, s-a mutat in Germania.

Casa a ajuns in cele din urma in mainile faimiliei de romi Stancu, ia mai apoi la clanul Cirpaci, care s-a apucat sa aduca mai multe modificari vilei fara a avea autorizatie. Si astfel au inceput luptele in instanta intre primarie, care ar fi vrut candva sa o recupereze si sa amenajeze un muzeu dedicat lui Muhle, si proprietari. Si timisorenii au iesit atunci in strada si au organizat proteste. Au trecut anii, iar imobilul s-a degradat din ce in ce mai mult.

Procesul privind revenirea imobilului istoric la vechea infatisare a inceput in ianuarie 2013, cand primaria l-a actionat pe Ionel Stancu in judecata.

3 ani mai tarziu, municipalitatea a castigat procesul cu proprietarul imobilului, Mihai Cirpaci Ion Nelson, mostenitor al lui Ionel Stancu, in urma caruia acesta a fost obligat sa readuca imobilul la aspectul de altadata.

Familia de romi care detinea casa, lasata in paragina, a incercat sa o vanda Primariei Timisoara in mai multe randuri, cerand insa 1 milion si jumatate de euro, astfel ca ea nu a mai ajuns in patrimoniul orasului.

Intre timp, proprietarul a fost obligat de autoritati sa ia masuri pentru protejarea cladirii de intemperii, acestea fiind singurele ‘lucrari’ efectuate timp de ani buni la cladirea istorica de pe Bulevardul Mihai Viteazu.

In 2018, odata cu modificarea legii exproprierilor, primaria le-a deschis proprietarior dosar de executare silita si astfel, acestia s-au apucat sa renoveze casa.

Wilhelm Muhle, cetatean de onoare al Timisoarei

In anul 2013, in timpul administratiei Robu, Wilhelm Muhle a fost declarat cetatean de onoare al orasului, intr-o ceremonie ce a avut loc de ziua orasului. Titlul a fost primit tocmai de stranepoata Clara Basica.

In aceeasi zi, in Parcul Rozelor a fost dezvelit si bustul florarului, realizat de sculptorul Aurel Ardeleanu.

De asemenea, putini stiu ca strada 1 Decembrie de la Timisoara a purtat pana in 1956 numele lui Wilhelm Muhle, conform Nomenclatorului Stradal al Primariei Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Doar nu s-a nascut in 21 septembrie 2024 ?

  2. Exista o discrepanta între anul nașterii din articol si cel gravat pe bust.

    O rușine pentru Timisoara modul în care a ajuns centrul istoric pe mana unor asemenea persoane.

  3. Am inlocuit svabii cu rromii. Atat ne-a dus pe noi capul. Sau poate mai degraba cine se aseamana se aduna.

    • Care noi ! Justiția din România, nu noi !!
      Cea nai mare si proastă mafie din lume este Justiția din Timișoara!
      Măcar dacă luau ei sutele de imobile din Timișoara. Daf ei au decenit niste mivi infractori dirijați de niște analfabeți șmecheri!