Ziua in care la Timisoara a ajuns pentru prima oara familia regala a Romaniei. Foto

TIMISOARA. In martie 1919, Primul Razboi Mondial era pe sfarsite, iar Transilvania deja se unise cu Moldova si Tara Romaneasca, insa Banatul nu era inca alipit actualului teritoriu al Romaniei. Acest lucru avea sa se intample cateva luni mai tarziu.

CITESTE SI: Dupa ce l-a adus abia la 30% realizare in doi ani si jumatate, Primaria Timisoara cauta acum un constructor care sa termine lucrarile la Turnul de Apa din Iosefin. Licitatie de peste 2 milioane de euro 

Insa in acel inceput de luna a Martisorului, orasul avea sa bifeze o premiera. In 2 martie 1919, la Timisoara ajungeau pentru prima data membrii familiei regale a Romaniei. Regina Maria si principesele Elisabeta, Maria si Ileana ajungeau in orasul de pe Bega, dar nu apucau sa il si viziteze. Era insa un moment special pentru oras.

Regina Maria impreuna cu principesele Elisabeta, Maria si Ileana, aflate in drum spre Londra, au trecut cu trenul oficial prin Gara Mare, care atunci a imbracat haine de sarbatoare si numeros public s-a adunat pentru a-i saluta pe inaltii oaspeti„, se arata in volumul Calendar Timisorean, File din istoria orasului” scris de Zoltan Kovacs.

Familia regala avea sa revina de mai multe ori la Timisoara in anii care au urmat. Pana la urmatoarea vizita aveau sa treaca mai bine de 4 ani.

La 1 mai 1923, regele Ferdinand I Intregitorul si regina Maria ajungeau la Timisoara. De aceastra data, cei doi plantau cate un stejar in fata Garnizoanei din Piata Libertatii.

In zilele noastre, unul dintre copaci este inca in picioare. Cel de-al doilea a fost taiat in urma cu doi ani, iar in locul sau a fost plantat un alt arbore de catre Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei.

Tot in 1923, insa in luna noiembrie, Regele Ferdinand I a venit din nou la Timisoara, de aceasta data insotit de prim-ministrul Ion I.C. Bratianu si de Traian Mosoiu, ministrul Lucrarilor Publice.

Cu aceasta ocazie M.S. Regele inaugureaza Scoala Politehnica si pune piatra fundamentala a teatrului comunal. Cele trei zile, cat a stat M.S. in Timisoara, a fost o adevarata sarbatoare nationala. M.S. A locuit in apartamentele din Palatul Prefecturii„, se arata in volumul „Timisoara monografie istorica” al lui Nicolae Iliesiu.

In 1924, regele Ferdinand a ajuns de doua ori la Timisoara. Mai intai in luna iulie a devenit primul suveran care vizita Muzeul Banatean, iar in luna noiembrie a aceluiasi an asista la concertul corurilor banatene si la sfintirea drapelului Corurilor si Fanfarelor.

In 4-5 octombrie 1925, Regele Ferdinand si Regina Maria viziteaza iarasi orasul, iar cu acest prilej pun piatra de temelie a bisericii ortodoxe din Mehala.

In 20 iulie 1928, regina Maria si principesa Ileana trec prin Timisoara in drum spre statiunea balneara Bled. La Timisoara au vizitat Teatrul Comunal, Gradina de vara a cinema Capitol, Automobil Clubul Regal Roman si Scoala Silvica de la Padurea verde

Intre 12 si 14 octombrie 1929, regina Maria si principesa Ileana au participa la botezul avionului Timis-Torontal, la inaugurarea societatii Triunbghi Albastru si la un concert oferit de Corul si Fanfarele Banatene.

Aproape doi ani mai tarziu, in 2 mai 1931, regele Carol al II-lea face o vizita la Timisoara alaturi de prim-ministrul Nicolae Iorga viziteaza Scoala Politehnica.

In 30 noiembrie 1934, in padurile din jurul orasului are loc o vanatoare la care iau parte regele Carol al II-lea, primul ministru Gheorghe Tatarescu sau presedintele PNL, Constantin I.C. Bratianu. Se impusca 500 de fazani si 250 de iepuri.

In 16 septembrie 1941, regele Mihai I si regina mama Elena sosesc de la Banloc la Timisoara, unde viziteaza spitalele de stat, cde Crucea Rosie si cel militar.

Aproape un an mai tarziu, 6 septembrie 1942, regele Mihai I insotit de Anton Mocsony viziteaza Muzeul Banatului.

In 6 octombrie 1946 are loc ultima vizita a unui rege roman aflat pe tron, la Timisoara, cand Mihai I a participat la sfintirea Catedralei Mitropolitane.

Familia regala a revenit la Timisoara in 1997, la 8 ani dupa indepartarea regimului comunist, cu ocazia sarbatorilor de Pasti.

Regele Mihai si Regina Ana au mai fost la Timisoara in 1998, de 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Nationale, apoi in 1999 la „Aniversarea a 10 ani de la victoria Revolutiei din 1989”. Familia regala a mai revenit in Timisoara in decembrie 2001 pentru lansarea cartii „Mihai I al Romaniei”, iar cateva luni mai tarziu revenea pentru a sarbatori Pastele.

Regi straini la Timisoara

De-a lungul timpului Timisoara a fost gazda pentru regi din intreaga Europa. Carol Robert de Anjou a fost cel care intre 1316 si 1323 a transferat capitala Regatului Ungariei la Timisoara.

Dupa eliberarea Timisoarei de sub dominatia turca, in Timisoara incep sa ajunga si regii austrieci. Iosif al II-lea, cel care da numele cartierului Iosefin, ajunge la Timisoara in 1733.

In 1807 orasul este vizitat de imparatul Francisc I de Habsburg si arhiducele Carol, care sunt cazati la Hanul Trompetistul.

In 15 iunie 1852, la Timişoara soseste imparatul Franz Iosef I. Cu aceasta ocazie pune piatra de fundatie a Monumentului „Victoriei” in memoria celor care au aparat cetatea Timisoarei in timpul Revolutiei Maghiare din 1848-49.

El revine la Timisoara in 1872, cand vine sa vada pagubele produse de inundatiile din Banat si viziteaza si santierele Liceului Real German si al Palatului Culturii. Sapte ani mai tarziu se intoarce aici pentru a-i vizita pe sinistratii din urma inundatiilor de la Szeged, care au fost cazati la Timisoara.

Ultima vizita a fost cea din 19 iulie 1891, cand are loc deschiderea Expozitiei Nationale de Industrie si Agricultura.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. „In 6 octombrie 1946 are loc ultima vizita a unui rege roman aflat pe tron, la Timisoara, cand Mihai I a participat la sfintirea Catedralei Mitropolitane – deci atunci doar a mai apucat se semneze la 15 aprilie 1947 Decretul de infiintare a Filarmonicii „Banatul” si nici n’a mai participat nici la concertul inaugural din 6 octombrie acelasi an acolo.

    „Carol Robert de Anjou a fost cel care intre 1316 si 1323 a transformat capitala Regatului Ungariei la Timisoara” – transferat.

  2. 1931 – Carol II viziteaza Timisoara insotit de primul-ministru Nicolae Iorga.
    Iorga avea o parere foarte buna despre Banat si Transilvania:
    „O uliţă din Bucureşti valorează mai mult decât toate satele din Banat şi Ardeal”.
    Cu ocazia vizitei, Iorga viziteaza caminul Politehnicii (finalizat 1927) si cantina (finalizata 1930), construite dupa planurile arhitectului bucurestean Duiliu Marcu, si declara:
    „E o nebunie acest lux. Am vizitat toate universităţile din America, aşa ceva nu am mai văzut. Tot ciocoismul nostru cultural este întruchipat în aceste clădiri!”
    Apoi, nemultumit ca pana si Prefectura arata mai bine decat casuta parinteasca a parintilor lui (greci) din Botoșani, Iorga a rechizitionat pentru guvern automobilul Lincoln cu care timisorenii l-au plimbat prin oras.

    • Pana la urma si-a gasit si Iorga nasul. Karma.

    • Este adevarat ca Bucurestiul avea la 1931 vreo 650 000 locuitori? Dar ca Timisul in 2020 avea vreo 760 000 locuitori dupa decenii de migratie interna cu multi veniti la intreprinderile comuniste sau la corporatiile capitaliste? O fi avut Iorga diverse pete, dar nu esti tu in masura sa vorbesti despre ele.Di sa mai si zici ca parintiilui erau greci, asta spune ceva despre tine. Problema a fost calitatea oamenilor in administratia trimisa „de la centru”, nu Iorga. Dar sa te cramponezi de asa ceva dupa un secol e ca si cum ai uri nemtii de azi pentru al doilea razboi mondial. Tu insa poti sa fii atras de istoria de cancan din ziare daca asta ti-e nivelul, nu trebuie neaparat sa stii ceva despre Iorga. Ai putea sa ne zici atunci ceva despre Carol al II lea, sau chiar despre Cuza, au avut o viata cat sa scrii in 10 ziare tabloide 20 de ani stiri de genul „n-o sa-ti vina sa crezi cine cu cine de fata cu cine a facut ce, da click aici!”
      Avem de 33 de ani administratie locala pe care o alegem noi. Poate ar trebui sa alegem mai rational si sa nu ne mai gasim scuze cu „altii” care ne strica noua feng-shui-ul? La ce buget are Timisoara comparativ cu alte orase, poate ar trebui sa ne uitam mai cu atentie cum e cheltuit de administratiile alese de noi?

      • Si cine conducea administratia centrala si decidea care functionari de la centru sa fie trimisi in diferite regiuni? Oare nu prim ministrul? Nu incerca sa speli un astfel de personaj cu o asemenea mentalitate demna de un PSD-ist de astazi. Acest tip de persoane nu pot concepe ca bunastarea poate fi obtinuta prin buna organizare si munca iar cand astfel de deziderate sunt atinse se mira si suspecteaza tot felul de faradelegi. Pur si simplu in regat nu se putea obtine acest lucru deci ceva nu era in regula in Banat. Apoi cauzele au inceput sa isi faca aparitia si in Banat si in Transilvania dar mai ales in Basarabia, de unde si reticenta celor din urma fata de administratia romaneasca. Toata lumea de aici stie intamplari de la bunici si strabunici destule despre administratorii si politicienii din regat. Nu ca ar fi diferit azi dar din pacate s-au mai estompat din diferente.

        • Incearca un pic sa faci apel la stra stra bunici sa-ti explice mai bine cu stapanirea austro-ungara si cum o duceau romanii. Iar daca crezi ca Iorga nu stiu ce a facut, ar trebui sa stii cat timp a fost prim ministru. S un pic din ce a insemnat Iorga pe plan international. Ai gasit si tu o stire „senzationalista” pe undeva si te dai rotund pe net rostogolind niste prostii. Mai bine te-ai bucura ca s-a facut Politehnica. Si multe altele, informeaza-te. Iar despre cat s-a investit in Timisoara in detrimentul Aradului in timpul comunismului, poti sa-ti intrebi bunicii si parintii. Sau poti sa continui sa te legi de cei vreo 20 de ani de acum un secol, nu cumva sa te uiti la ce au facut administratiile locale alese de parintii tai si de tine dintre care cel putin ultimele 3 avand niste bugete uriase. O intrebare mai am: esti USR-ist? Ca dupa cate pricepi, asa-mi pari.

          • Interesant e ca pe acest forum sunt acuzat ca sunt ba USR-ist ba ca sunt fan Robu cand de fapt critic ambele tabere care sunt departe de a fi perfecte dar pana la urma trebuie facuta o alegere. Ce a facut Iorga este bine documenat si denota caracterul sau. Nu ma intereseaza ca era bine vazut in afara, asa cum este primul turist al tarii acum, ci mai important e ceea ce a facut in tara. Apoi stilul sau este caracteristic administratorilor veniti din regat care credau ca aici merg lucrurile ca la ei in satele lor pauperizate. Aici lumea avea bani, nu era la mana guvernului cum sunt acum patrulaterele rosii PSD din Muntenia si Moldova. Ca administratiile ulterioare au coborat stacheta tot mai mult nu e de mirare iar dupa 90 atat au putut sa faca partidele.
            Legat de Politehnica, procedurile de constructie au inceput inainte de terminarea razboiului, sub administratie imperiala pentru ca se dorea scolarizarea populatiei si pe plan local, fiind o alternativa la bursele imperiale pentru a studia la Viena sau la Budapesta. Dar asa ceva nu s-a predat in manualele de istorie comuniste.

          • @Daniel, De ce nu te informezi? Sau… de ce minti cu tupeu jegos? Nu a inceput nicio constructie inainte de razboi, au fost niste discutii si atat.
            „După război, la insistențele lui Emanuil Ungurianu, la 27 februarie 1919 primarul Stan Vidrighin înaintează Consiliului Dirigent, Resortul Cultelor și Instrucțiunii, un memoriu prin care se cere înființarea școlii. Consiliul Dirigent hotărăște înființarea politehnicii la 27 februarie 1920”

            Cat despre Iorga, vad ca nu vrei sa te lasi. Nici sa ne spui cat timp a fost prim ministru si ce alti prim ministri au fost in interbelic cati ani. Ai tu un pitic pe creier sa arunci cu rahat intr-o personalitate internationala. Tipic USr-ist aruncatul asta cu rahat. Si asta cu „aici erau oameni cu bani”, or fi fost, dar nu romani, ca astia traiau in state vai de capul lor(si satele si ei). Dar poate tu ai suflet de sluga si ti-e dor se stapanire straina? Despre Aurel Cosma ce ne poti spune? Sau despre Stan Vidrighin care dupa cum cred ca stii nu era „de la centru”?
            Doamne cati retardati incearca sa defirmeze istoria. Esti platit de hrmasii austroungari sau asa esti tu retardat din convingere? Si nu mi-ai raspuns, esti USR-ist, nu? Ai votat cu Fritz ca e neamt, nu? Sluga. Si proasta, exact cum le olace stapanitorilor mai vechi sau mai noi.

          • Ce treaba au alte personalitati cu Iorga? Aici era vorba de aceasta persoana care a debitat niste enormitati si a rechizitionat bunuri dupa bunul plac. Pentru asemena declaratii azi i s-ar fi dat un sut in fund din politica unui astfel de individ.
            Stai linistit ca in Banat satele romanesti erau mult peste cele din regat unde se traia inca in bordeie si era o saracie lucie. Dar istoria asta nu a fost predata de comunisti ca nu dadea bine.
            Se vede ca ai un fix cu stapanirea straina si cu USR-ul. Pana una alta la locale am votat ultima data in 2008 iar de Fritz m-am lamurit cat este de competent si cat de repede poate sa invete ceva sau mai degraba nu. Dar da, il votam daca era competent si facea reforma in administratie cum facut Bolojan la Oradea, reusind sa reduca povara fiscala asupra cetatenilor prin eliminarea risipei. Ca e strain sau nu are mai putina importanta fata de rezultate. La fel ca in cazul istoriei nu e vorba de sentimentalisme ci de fapte. Asa ca personalitate internationala sau nu, a dat cu batul in balta si merita taxat pentru asta. Dar asta e greu de conceput pentru cei crescuti in cultul personalitatii si al conducatorului iubit.

          • Mai penibilule, cand a fost asasinat iorga, o gramada de universitati din lume au abordat drapelul in berna. Cand o sa mori tu(sau eu, sau alti oameni oarecari) nici macar toate rudele de gradul 2 nu vor purta doliu. Repet, esti un penibil care habar nu are istorie dar a gasit undeva o stire de cancan. Cu totul altele erau „bubele” lui Iorga. N-am pretins nicio clipa ca ar fi fost sfant. Nici Biserica nu l-a canonizat. Dar era o valoare, nu un nimeni papagal idiot cum is iredentistii de oe aici din comentarii retardate.

          • Se pare ca nu vrei sa intelegi ca este vorba despre o perioada din istoria acestei regiuni. Daca turcii ar fi facut ceva care sa reziste pana acum si as fi spus ca a fost un lucru bun inseamna ca imi doresc stapanire turceasca? Ai o logica beton, ce sa mai zic daca gandesti asa. Au fost tot felul de perioade istorice cu bune si cu rele si acestea trebuie redate cu acuratete, nu rastalmacite cum au facut comunistii sa dea bine istoria viciata de ei. Si mai lasa placa cu investitiile comuniste in Banat, ca s-a investit peste tot in tara iar daca te uiti la productia de energie s-a investit disproportionat de mult in alte regiuni. Asa a fost planul cincinal atunci, nu a zis nimeni hai sa investim in Banat ca sa le facem un bine.
            Si stai linistit ca nu dezbina nimeni tara, cel mai mare pericol fiind conducerea centrala prin risipa din domeniul bugetar, pensii speciale, coruptie si asa mai departe. In plus, distribuita etnica e total diferita de cea de acum 100 de ani.

          • Mai iredentist penibil, nicio stapanire fie ea si austriungara nu a stapanit pe cineva vreodata sa le faca binele, romanii o duceau ca dracu’ si sub turci si sub austrieci. Iar turcii au facut destule bune pe-aici, numai ca tu stii istoria de cancan din ziare.Ei bine, nici turcii nu au facut acele lucruri bune oentru „noi” ci pentru ei insisi. Abia dupa unire atat in perioada interbelica cat si cea comunista s-au favut investitii pentru romani! Dar dupa mintea ta creata indienii ar trebui sa le multumeasca britanicilor pentru infrastructura construita in India. De parca n-au construit-o doar ca sa-i exploateze, sa aiba cum jefui tara mai bine . Sau sa le multumeasca indienii pentru resedintele stil britanic pe care i-au pus exploatatorii sa le construiasca pentru ei sa se simta ca acasa … Baiiii… iredentistule, du-te ma tata sluga la austrieci daca ti-e dor de ei. Sau daca ai fost platit bine pentru postarile astea iredentiste, du-te mai baiatule intr-o insula exotica sa te bucuri de roadele muncii tale. Penibil.

          • Bine ca ti-ai dat arama pe fata ca sa stim cu cine avem de-a face si anume un comunistoid, paranoic si nationalist, votant tipic al PSDAUR acum si PRM Vadim/Becali in trecut. Normal ca orice stapanire straina a facut ce a facut in primul rand pentru ei dar din aceste lucruri unele s-au mai facut si pentru populatia locala. In schimb astia veniti din est doar au luat, in mare parte pentru ei ca erau lacomi, saraci si hoti, niste pramatii.

          • Spune drept, cu cat esti platit pe comentariile astea iredentiste? Toti au jefuit cand au putut mai iredentistule, toti! Inclusiv romanii in Ungaria cand i-am „eliberat”! Cat despre cine ce-a facut, pai nu tu ziceai mai iredentist penibil ca sa nu fim sentimentalisti si acum ma faci pe mine comunist ca zic cat s-a investit in perioada aia? Pai mai istoricule de cancan, au dat comunistii din banii lor? S-a facut cu munca a milioane de oameni si de aici din Banat si de aiurea, de ce amesteci regimul rezultat in urma negocierilor de la Yalta cand am fost vanduti rusilor de catre americanii pe care ii asteptau „amproasta” niste fraieri prin munti, cu ce s-a facut de parintii si bunicii comentacilor din zi de azi? Energie zici? Pai din ce ma energie la campie? Tu te vezi ce aberatii scrii? S-a facut Portile de Fier I, nu e suficient de „Banat” dupa gustul tau ca e in Mehedinti la Orsova? Da’ unde sa le fi facut, pe Bega? Pai mai iredentist penibil, nu merge o data intr-un fel si o data in altul mai platitule, tu esti in stare sa acuzi de comunism si pe Ilie de la scularie ca de ce a fost la manifestatii „patriotice” pe vremea lui Ceasca. Doamne feri ce iredentisti penibili se gasesc sa comenteze. Auzi la el, sa ne luam de niste detalii pe o perioada de cativa ani in interbelic, sa aruncam cu rahat in Iorga, sa uitam exploatarea de secole si sa multumim pentru ca au cazut niste firimituri de la masa stapanilor si nu cumva sa ne uitam ce administratii LOCALE sunt ALESE de 30 de ani. Ca daca te intreb cati bani s-au pompat „de la centru” in Banat in astia 30 de ani te pierd cu totul, tu esti de-ala cu sloganuri pentru retardati cu „centrul cel rau” care ne ia banii. Iredentism platit facut de propagandisti ordinari care mizati pe prostia si fudulia needucatilor. Nu v-ar fi rusine…

          • Eu n-am treaba cu propaganda de nicio culoare ci doar cu faptele istorice, cele pe care nu le cunosti sau nu le recunosti. Un exemplu este cu portile de fier care nu sunt in Banat dar Orsova este, cadou de la comunisti pentru jud. Mehedinti. Tocmai asta spuneam ca nu s-au construit capacitati pentru productia energiei dar in schimb s-au facut altele. Spui ca au facut comunistii, dar de facut au facut peste tot cum i-a taiat capul, nu ca au facut Banatului o mare favoare.
            Si daca e uitam la ultimii 30 de ani, statul centralizat nu a favorizat deloc aceasta regiune. Lucru care este de inteles deoarece oamenii de aici nu au stat cu mana intins la stat casi cei din patrulaterele rosii. Tot timpul s-a trait mai bine in Banat decat in regat, chiar si exploatat de imperiu. Iar asta ar trebui sa te puna pe ganduri cand cei nexploatati o duc mai rau decat cei exploatati iar vina este doar a administratiei romanesti. Astea sunt fapte, nu propaganda iar atitudinea lui Iorga este o dovada in acest sens si sunt multe exemple de acest gen.

          • Unde zici tu ca sunt Portile de Fier? Vezi sa nu confunzi Portile de Fier I cu Portile de Fier II. Hai ca deja esti chiar praf, am inteles, istoria o stii din cancanuri si din lozinci iredentiste, dar Portile de Fier le poti vedea pe harta mai iredentistule mai Cat despre a o duce bine cred ca chiar trebuie sa mai vezi cum o duceau romanii din Banat in perioada stapanirii, cred ca povestile tale se refera la alte etnii. Cat despre investitii, repet, habar n-ai cat s-a investit in Banat atat de comunisti cat si dupa caderea comunismului Poate ca daca banatenii ar vedea ca o duc mult mai bine decat restul tarii si ar intelege ca e in mare masura meritul „centrului” care a pompat bani in draci aici ca sa atraga investitori si daca si-ar alege niste conducatori locali pe alte baze decat emotii negative, poate ca ar duce-o si mai bine. Dar pot sa ramana si nostalgici dupa perioada cand erau slugi, prostul nu e prost destul daca nu e si fudul, iar scalvul nu e sclav destul daca nu se crede si liber el fiind sclav. E tare aia cu Portile de Fier, nu sunt in Banat dar Orsova este, super tare! Dar lacul de acumulare este in Banat? Cat de penibil poti fi cu ineptii de-astea
            ca a cui e Orsova? Ce mama dracului de importanta avea o linie de judet? Stii macar cand Romania a fost impartita oe regiuni si cand s-a revenit la judete? „istoricule” de cancan de 2 lei. Pai tu nu stii nici macar in Timisoara ce s-a investit mai tinerelule, cate fabrici au fost extinse(dupa ce au fost confiscate, ca asa era modelul), cate fabrici au fost construite, ca n-ai prins, ce sa te mai intreb de altele din Banat? Cat despre sistemul energetic, ai aflat ceva de noua linie de 400kV Portile de Fier-Resita? Proaspata, o parte refacuta, o parte nou facuta. Daca te intreb ce judete sint in alaturi de Timis in aceeasi regiune de dezvoltare stii? Sa ne uitam la azi, nu la tampeniile tale interbelice si la Orsova pe care „ne-au furat-o” comunistii.(daca nu ne-o „furau” ce era diferit?) Vai de capul vostru de propagandisti penibili, repetati cliseele iredentiste ca niste placi stricate,” centrul e rau” „austroungarii au fost mai buni” si habar n-aveti cati bani efectiv s-au pompat si se pompeaza in Banat, bani luati inclusiv de la judete sarace. Vai de istoria si geografia de tik-tok din capul vostru sec de propagandisti iredentisti.

          • Esti incuiat rau nenicule, du-te si te culca ca poate iti revii si nu mai ai halucinatii. Ce investitii de la centru visezi. Hai spune care sunt ca pana una alta nu avem nici centura completa. Tot cu sfertul ala am ramas de mai bine de 15 ani. Vii cu tot felul ce minicuni sfruntate si ineptii. Unde e barajul bai baiatule, nu unde e lacul ca ala produce efecte pana aproape de Belgrad daca o luam asa. Tot o dai cu comunistii de parca aia te-au adus aici si ti-au dat post de bugetar ai si tu pi cap. Administratia austriaca a fost mai eficienta si asta a produs mai multa prosperitate pentru toate populatiile dar asta e greu de digerat pentru unii, mai ales votantii PSDAUR. E greu de recunoscut si doare ca resursa umana a administratiei romanesti era jale, cam cum este si acum. Toti se plang de ea dar cand se muta in Ungaria sau Austria nu sunt probleme ca acolo isi vad de treaba bugtarii. Si in comunism a fost mai aiurea decat inainte de razboi. In Banat nu s-a facut foamea pana atunci dar au rezolvat-o si pe asta comunistii. Stiu lucrurile astea de la bunici care au prins si vremurile acelea. Nu e asa cum scrie in cartile de istorie care se predau in scoli. Nu confunda situatia din Banat cu cea din Transilvania. Si daca tot zici de personalitati ia vezi ce scria de exemplu Sever Bocu despre modul in care s-a facut anexarea Banatului. Lasa textele astea auriste si raspunde concret la intrebari nu o lua pe aratura cu invectivele ca nu-si au locul.

          • Vad ca tot o tii pe a ta cu iredentismul desi n-am scris nimic ce s-ar putea incadra la asa ceva. Dar nu-i problema ca pe astia ca voi ii inteleg, a fost ziua lui Ilici, nelu moscovelu si mai bea omul cand sarbatoreste de i se intuneca mintea. Am scris eu ceva de portile de fier, in afara de fasptul ca nu sunt la Orsova care face parte din Banatul istoric? De unde le scoti, nu stiu.
            Ti-am zis ca nu ma intereseaza de fabrici comuniste si ce s-a facut atunci ci scrie-mi ce s-a facut de la centru dupa. Si nu lucruri legate de cultura cum este programul capitala culturala pentru care s-au folosit fonduri europene la greu iar guvernul a pus partea de cofinantare. Spune despre investitii concrete de la centru care sa le vada lumea. Eu nu prea stiu sa se fi facut comparat cu alte orase cum este Clujul de exemplu. Asta ca sa nu mai zic de fiefurile baronilor PSD.
            Cand a existat posibilitatea unirii sigur ca marea majoritate a fost entuziasta doar ca dupa ce au avut contact cu functionarii si politicienii din regat unii s-au mai trezit la realitate cand au vazut cu cine au de-a face. De aia zic sa vezi ce au scris respectivii dupa. Eu am mai prins batrani prin sate care ziceau ca pe vremuri era randuiala dupa care au venit astia din regat si au facut praf totul. Nu-mi trebuie mie carti de istorie falsificata, ca sa dea bine.
            Nimeni nu zice ca Bruxelles-ul e perfect dar alternativa mai buna nu e. Sigur astia ca tine il vor pe putin sa le dea de baut, o pensie speciala sau un loc caldut la stat. Nu mai fi asa disperat ca in curand vin alegeri, tragi un paharel pe gat si altfel merge votul pe aur cand ai ceva la bord. Ai si ocazia sa alegi o administratie noua, una 100% romaneasca, care sa faca o reforma reala reducand la jumatate cheltuielile cu personalul si astfel avand mai multi bani pentru investitii in enormul buget pe care crezi ca il are orasul, evident completat cu fonduri europene, ca de la bugetul central mai putin, in special daca alesii sunt din alt partid decat cei de la centru. Sa vedem atunci pe cine mai dai vina.

        • Mai iredentist agresiv, tu crezi ca o hidrocentrala consta doar intr-un baraj cu turbine si ca au facut-o comunistii romani si sarbi de-ai dreq in ciuda banatenilor unde au facut-o nu fiindca au gandit ceva niste specialisti? Bine ca nu zici si ca nenorocitii de olteni comunisti au inundat Ada Kaleh(era mai sus de Orsova sau mai jos? Tinea de Oltenia cand era sub turci si de Banat cand era sub austro-ungari sau cum, ca vad ca numaram kilometri pana la o granita fluida in decursul secolelor, dar ce sa stii tu de-astea, tu stii fragmentelele de cancan rupte din context folosite de iredentisti si ignori complet restul de 99.99% ) si ne fura apa sa-si faca ei energie si noua nu ne dau(ce zici de linia aia noua de 400kV pana la Resita ca parca n-ai zis nimic?), ca la cata minte ai, te cred in stare de orice ineptie. Pai tu crezi mai iredentistule ca eu n-am altceva mai bun decat sa-ti zic tie de fabrici comuniste ca ti-e lene sa te informezi? Vezi si cu ce forta de munca s-au construit, foloseste si tu internetul asta sa inveti ceva, nu sa faci propaganda iredentista pentru austroungaria cea buna si impotriva „centrului” cel rau. Cat s-a investit dupa revolutie iarasi poti afla, dar probabil tu esti ca si sibienii care habar n-au de unde au venit banii pentru capitala lor culturala si au impresia ca Klaus a avut vreun merit. Asa cum nici timisorenii nu stiu cati bani a pompat ministerul culturii in capitala noastra culturala de care si-a batut joc o administratie LOCALA de a avut Iasiul mai multi turisti decat Tinisoara. Asa cum nici Clujenii nu stiu cat din bugetul lor e dat de fapt „de la centru”. Pune mana si cauta chestii serioase mai copchile ca esti vai de capul tau, nu mai cauta cancanuri punctuale prin istorie ca sa ne zici rahat iredentist. Vrei sa-ti zic de Sever Bocu si ideile anti-centraliste pe care le impartasea la un moment dat cu Maniu in al carui guvern a fost ministru? Imediat ce-mi zici tu te Aurel Cosma, sau ai uitat de el? Cate nume de banateni adevarati sa-ti zic ce simteau ce gandeau si ce ziceau de stapanirea austroungara, ce petitii faceau si degeaba? Bai natafletule, de ce crezi ca s-au dus banatenii la Alba Iulia cand stapanirea facea tot posibilul sa nu-i lase? Ca sa se laude ce bine le merge romanilor sub austroungari? Si pentru cativa ani interbelici in care cativa functionari trepadusi au facut cateva nasoale tu faci acum propaganda iredentista si arunci cu rahat in valori universale precum Iorga, mai… istoricul nimicului de cancan. Citeste si tu de exemplu despre Adunarea Nationala de la Lugoj, mai afli ceva nou. Sau scrie-ne ceva despre centralismul de Bruxelles, sau ala e centralismul bun? Si vezi ca vin niste alegeri locale, poate alegi si tu si alti „banateni de internet” (tari in gura in a se victimiza dar carora le e greu din de ani de zile sa mearga sa voteze ca sunt nostalgici dupa stapaniri straine exploatatoare) pe cineva care sa nu-si bata joc de bugetul urias avut la dispozitie si sa fie capabili sa atraga fonduri europene? Sau incearca sa-i convingi pe indieni ca Gandhi a fost un idiot si britanicii de fapt le-au facut mult bine. Pe mine m-ai convins: ori est foarte bine platit, ori esti foarte foarte foarte prost.

    • „O ulitza prafuita din Bucuresti face mai mult decat toate burgurile si castelele Ardealului laolalta” – atunci de ce n’a ramas numai cu ulitza aia?

      • Oare pentru ca romanii din Ardeal si Banat au zis ca le-a ajuns sa fie cetateni de mana a doua dupa secole de discriminare?

        • Si a rezolvat Iorga si ai lui administratori discriminarea de minune, prin faptul ca si-au insusit bunuri care nu li se cuveneau in stil PSD-ist.

          • Citeste si tu Daily Mail. sau Click. Sunt pe nivelul tau de intelegere. Nu are rost sa te chinui cu ce scriu eu, e clar ca nu poti pricepe. Sau reciteste ce am scris, poate reusesti, cine stie? Incearca tura asta insa sa te concentrezi mai mult, daca te agiti sa-mi mai dai vreo replica „desteapta” n-o sa reusesti. Si xaca reusesti sa intelegi ce am scris, poti pune mana apoi pe niste carti de istorie si sa lasi cancanurile pentru retardati.

          • Dar ce ai vrut sa spui, eminenta? Ca in fapt s-a schimbat o stapanire cu alta, cea noua fiind mai ineficienta si delasatoare.

          • Vreau sa spun ca daca nu te duce capul, sa citesti ceva pe intelesul tau. Si astia care o ard cu „ce ne-a facut centrul noua care eram niste deosebiti” sa invete intai niste istorie pe bune, nu sa repete niste cancanuri ca sa dea vina pentru propriile nerealizari si frustrari pe altii, si poate se gandesc cat buget au mancat degeaba administratiile locale alese de ei in ultimii 30 de ani. Si mai vreau sa spun ca aia cu suflet de sluga si dor de stapanire straina sa nu mai arunce cu rahat in stanga si in dreapta ca doar se murdaresc ei pe maini de rahat. Penibililor.

          • Cine nu e de acord cu tine sa invete istoria predata de comunisti? Asta vrei? Sunt oameni care au trait acele vremuri si au povestit despre binefacerile delegatilor de la centru. Aici discutia era despre acestia, care nu aveau valori morale si nici intelectuale dar veneau sa dea lectii si sa isi umple buzunarele. Iar in loc sa vina sprijin de la centru, s-au pus mai mult bete in roate. Daca e vorba de ceva penibil, este modul in care au fost tratate teritoriile noi obtinute de catre administratia centrala iar daca cea locala nu a fost prea eficienta, astfel de lucruri trebuie transate local dar asta nu schimba cu nimic fondul discutiei.

          • De ce nu te opresti din a fi penibil? Repeti aceleasi lozinci obosite folosite de aia care ar dori sa rupa Romania in bucati. Oare esti unul dintre ei? De-aia care sunt in stare sa minta si despre constructia Politehnicii? De-aia care vor sa arunce cu rahat in toate valorile romanesti? Daaaaaaa… de-ala esti . Se castiga bine? Cu cata gratie ai ocolit sa ne spui ceva despre Aurel Cisma Sau despre Stan Vidrighin. Sau despre niste cifre concrete cat s-a investit de regimul comunist in Banat… ce convenabil e sa te legi de cativa ani de functionarime aventuriera, si sa ignori alesii LOCALI de azi… daaaa, cred ca se castiga bine sa faci propaganda iredentista, n-ai cum sa fii atat de prost, sigur esti platit.