Noutati :

Ziua in care incepe nebunia in traficul din Timisoara! Ce se intampla de luni si pe unde ocolim blocajele?

26 iulie, 2016 - 01:43 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. 14 luni, atat vor dura lucrarile la largirea pasajului Jiul si a strazii cu acelasi nume, care ar duce la o mai buna circulatie la Timisoara. Lucrarile sub pasajul de cale ferata vor porni de luni, 1 august, iar in primele 3 saptamani nicio masina nu va putea trece pe dedesubt, intre Republicii si Circumvalatiunii.

CITESTE SI: Cozi uriase si nervi in trafic la Pasajul Jiul din Timisoara! Cum se circula dupa deschiderea santierului? FOTO!

Din 1 august, soferii care vor sa ajunga din sudul in nordul orasului si invers, vor trebui sa aleaga o ruta ocolitoare, deoarece firma care se ocupa de largirea la 5 benzi a pasajului Jiul incepe lucrarile propriu-zise. De la data de 1 august, timp de 20 de zile, pasajul Jiul va fi inchis. Deja pregatirile pentru largirea strazii Jiul au inceput.

Va intra in vigoare si planul de semnalizare cu modificarile de circulatie pe strada Brediceanu, pe Nemoianu, si in sensul giratoriu de la spitalul de copii. Va reamintesc ca firma s-a angajat ca in 20 de zile sa finalizeze aceste lucrari care necesita inchiderea completa a traficului. Imi exprim speranta ca firma se va tine de cuvant, asa cum a facut-o si in celelalte lucrari pe care le-a avut in relatia cu Primaria Timisoara, si ne dorim sa fie si vremea corespunzatoare incat sa se poata lucra. Inchiderea completa va aduce un plus de perturbare in traficul din oras si noi am vrea ca toata aceasta perturbare majora sa aiba loc pe timpul verii cand numarul de masini e mai redus si cand e mai usor de preluat o asemenea perturbare„, a declarat primarul Nicolae Robu.

harta-modificare-trafic-jiul

Restrictiile in zona au inceput de la jumatatea acestei luni, cand s-au inceput lucrarile cu strada Jiul, unde muncitorii au inceput sa taie copacii. Cei mai mari au fost toaletati, iar altii retezati. Patru dintre arbori, mai mici de inaltime, au fost scosi din pamant si replantati in Parcul Central.

Asa cum a stabilit in caietul de sarcini Primaria Timisoara, firma are 14 luni la dispozitie sa execute mai multe lucrari in zona, intre care si largirea pasajului.

***

Va reamintim, Pasajul Jiul va fi largit la cinci benzi de circulatie, in timp ce strada Jiul va fi largita la patru benzi. In zona pasajului vor fi amenajate trotuare si pe o parte si pe cealalta, si vor fi construite si piste pentru biciclisti. Durata de realizare a proiectului este de 14 luni, iar suma alocata pentru asta este de aproape 18 milioane de lei.

PASAJ RUTIER SUBTERAN JIUL

In sens longitudinal, pasajul prezinta o lungime totala de 28,10 m, trece subteran pe sub 3 linii de cale ferata si asigura legatura rutiera intre Calea Circumvalatiunii si strada Jiul.
Pasajul prezinta un gabarit de strada cu 5 benzi de circulatie, 2 benzi spre Circumvalatiunii, si 3 benzi spre bulevardul Republicii.
Pasajul Jiul este compus din rampa Circumvalatiunii, pasajul subteran propriu-zis, si rampa Jiul.
Infrastructura pasajului este formata din doua culee sub forma de cadru inchis. Culeele se vor construi in afara amplasamentului liniilor de cale ferata si vor fi aduse in pozitia finala prin impingere in terasamentul de cale ferata cu ajutorul preselor. Succesiv cu operatiunea de impingere se va indeparta pamantul din interiorul cadrului. Aceasta operatiune nu necesita inchiderea circulatiei feroviare.
Gabaritul masurat pe verticala de la nivelul talpii inferioare a grinzilor principale pana la cel mai apropiat punct din strada pe care o subtraverseaza este de 4,0 m.

AMENAJARI STRADALE

Bulevardul Republicii
Se va pastra geometria din plan orizontal a bulevardului Republicii având in vedere ca circulatia autovehiculelor este asigurata pentru fiecare sens. Sensurile de circulatie vor fi separate prin realizarea unor insule.
Lucrarile de modernizare ale structurii rutiere sunt:
– la intersectia cu bretea 1 ce asigura directia de mers dinspre Bulevardul Republicii spre pasaj Jiul cu sens unic de circulatie;
– la intersectia cu bretea 2 ce asigura directia de mers dinspre pasaj Jiul spre Bulevardul Republicii cu sens unic de circulatie;
– la intersectia cu strada Jiul ce se largeste la 5 benzi si insula directionala centrala.
– statiile pentru mijloacele de transport in comun au fost realizate in solutie de alveola;
– intersectia cu rampa pasajului Jiul se va realiza cu 5 benzi si insula directionala centrala.
Se vor realiza trotuare si piste de ciclisti pe ambele parti ale carosabilului.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
-suprafata construita este de 7079 mp;
-suprafata spatii verzi existenta este de 255 mp;
-suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 255 mp.
Accesele la proprietatile particulare se vor respecta si se vor reabilita ca si trotuarele, in aceeasi alcatuire contructiva.

Strada Jiul
Proiectarea in plan orizontal a strazii Jiul presupune largirea acesteia la patru benzi de circulatie (doua benzi pe sensul de circulatie).
Au fost realizate insule ce delimiteaza sensurile de circulatie pe zonele de intersectii (Strada Jiul – Splaiul Nicolae Titulescu si Strada Jiul – Bulevardul Republicii).
In intersectia dintre Strada Jiul si Bulevardul Republicii au fost create 5 benzi de circulatie. Banda a 5-a are rolul de banda de viraj la dreapta.
S-a realizat centrarea Strazii Jiul pe rampa Jiul.
Se vor realiza trotuare si piste de ciclisti pe ambele parti ale carosabilului.
Spatiile verzi vor fi reamenajate.
– suprafata construita este de 3048 mp;
– suprafata spatii verzi existenta este de 510 mp;
– suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 390 mp.
Accesele la proprietatile particulare se vor respecta si se vor reabilita ca si trotuarele, in aceeasi alcatuire contructiva.

Calea Circumvalatiunii
Proiectarea in plan orizontal a strazii Calea Circumvalatiunii asigura latimea necesara celor 5 benzi de circulatie.
Sensurile de circulatie sunt delimitate de o insula (insula care se continua pâna in intersectia cu Bulevardul Republicii). Insula realizata are si rolul de peron pentru pietoni.
Trecerea de pietoni a fost pastrata pe amplasamentul existent inafara rampei de racordare la pasaj.
Se vor reabilita trotuarele pe ambele parti ale carosabilului.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
Suprafata construita este de 3665 mp.
Prin reabilitarea strazii Calea Circumvalatiunii nu se afecteaza suprafete de spatiu verde.
Accesele la proprietatile particulare se vor respecta si se vor reabilita ca si trotuarele, in aceeasi alcatuire contructiva.

Strada Nera
Proiectarea in plan orizontal a strazii Nera nu schimba dimensiunile existente ale acesteia. Latimea strazii Nera ramâne de 7,00 m.
Reabilitarea strazii Nera este necesara datorita racordarii acesteia cu rampa pasajului Jiul.
Se vor reabilita trotuarele pe ambele partii ale carosabilului si se vor realiza piste de ciclisti noi cu sens unic de circulatie cu latimea de 1,0 m.
Pe partea stanga in sensul de kilometrare se va reabilita parcarea existenta.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
– suprafata construita este de 1457 mp;
– suprafata spatii verzi existenta este de 200 mp;
– suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 235 mp.

Splaiul Nicolae Titulescu
Proiectarea in plan orizontal a Splaiului Nicolae Titulescu nu schimba dimensiunile existente ale acesteia. Latimea strazii Splaiul Nicolae Titulescu va fi de 9,00 m (1 banda de 4,00 m si o banda de 5,00 m).
Aceasta strada a fost reabilitata pentru asigurarea racordarii dintre Strada Jiul si Splaiul Nicolae Titulescu.
Se vor reabilita trotuarele pe partea stânga si dreapta a strazii si se vor realiza piste de cilcisti cu sens unic cu latimea de 1.0 m. Partea carosabila va fi marginita prin intermediul bordurilor prefabricate tip 20×25 cm.
Trotuarele sunt proiectate cu urmatoarea structura, conform NP 116-04:
– strat de balast cu o grosime de 10 cm;
– strat de balast stabilizat o grosime de 10 cm;
– BA8 – 3 cm grosime.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
Elementele geometrice proiectate in plan orizontal respecta prescriptiile prevazute in STAS 10144/3-91 „Strazi. Elemente geometrice. Prescriptii de proiectare”.
Proiectarea verticala a strazii Splaiul Nicolae Titulescu a fost realizata adoptând grosimea de ranforsare a imbracamintii rutiere existente asigurându-se accesul riveranilor la proprietati.
Ranforsarea structurii rutiere existente se va realiza adoptându-se urmatoarea structura rutiera:
– frezarea imbracamintii rutiere existente in vederea corectarii pantelor longitudinale si transversale;
– asternerea unui strat din mixtura asfaltica tip AB 2 cu o grosime cuprinsa intre 6 – 10 cm.Acest strat are rolul de strat de baza si rol de preluare a denivalarilor;
– asternerea unui strat geotextil cu rol antifisura;
– asternerea unui strat de mixtura asfaltica tip BAD 25 in grosime de 7 cm;
– asternerea unui strat de uzura din mixtura asfaltica tip MASF16 in grosime de 5 cm.
Pantele transversale proiectate sunt 2,50%.
Dimensionarea sistemului rutier, s-a realizat in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare si cu ajutorul programului de calcul Calderom 2000.
Colectarea si evacuarea apelor provenite din precipitatii se va realiza prin intermediul sistemului de panta atât transversale cât si longitudinale catre gurile de scurgere atât existente cât si noi.
-suprafata construitaa este de 1983 mp;
-suprafata spatii verzi existenta este de 300 mp;
-suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 310 mp.

Bretea 1 (dreapta pasaj)
Geometria orizontala a bretelei 1 (Bulevard Republicii catre pasaj Jiul) a fost proiectata cu 2 benzi carosabile cu panta unica spre dreapta (in sensul de mers).
Se vor reabilita trotuarele si se vor realiza piste de ciclisti cu sens unic de circulatie cu latimea de 1,0 m. Partea carosabila va fi marginita prin intermediul bordurilor prefabricate tip 20×25 cm.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
-suprafata construita este de 1488 mp ;
-suprafata spatii verzi existenta este de 310 mp;
-suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 330 mp.
Bretea 2 (stanga pasaj)
Geometria orizontala a bretelei 2 (pasaj Jiul catre bulevardul Republicii) a fost proiectata cu 2 benzi carosabile cu panta unica spre dreapta (in sensul de mers). Latimea benzilor de circulatie este de 3.50 m fiecare.
Se vor reabilita trotuarele si se vor realiza piste de ciclisti cu sens unic de circulatie cu latime de 1.0 m. Partea carosabila va fi marginita prin intermediul bordurilor prefabricate tip 20×25 cm.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
Dimensionarea sistemului rutier, s-a realizat in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare si cu ajutorul programului de calcul Calderom 2000.
-suprafata construita este de 1548 mp ;
-suprafata spatii verzi existenta este de 481 mp;
-suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 485 mp

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...