Ziua in care Europa a aflat ca LUMINA vine de la Timisoara! FOTO!

TIMISOARA. In urma cu 132 de ani, imparatul Franz Josef al Austriei primea la curtea sa din Viena vestea ce avea sa se imprastie mai apoi cu mare repeziciune in toata Europa. La margine de imperiu, la Timisoara, se petrecea un eveniment istoric, aplaudat pe intreg batranul continent.

piata-unirii-1

FOTO: Virgil Simonescu

Timisoara devenea, in 12 noiembrie 1884, primul oras din Europa cu strazi iluminate electric. In seara acelei zile, la lasarea intunericului se aprindeau 731 de lampi incandescente cu filament de carbune.

CITESTE SI: Nervi varsati in trafic la Timisoara! Ce a patit un sofer? VIDEO! 

bec-iluminat-vechi

Sistemul pus in functiune atunci cuprindea un traseu stradal de 59 de kilometri.

La Timisoara, iluminatul public stradal a fost proiectat si executat de la bun inceput ca un sistem general, pentru un intreg oras.
Reteaua electrica acoperea din start o arie de 10 km patrati, nicidecum doar o strada sau doua, asa cum se intamplase in 1881 la Stockholm ori in 1882 la Berlin.

Astfel, avea sa fie consemnata una dintre cele mai importante premiere pe care le-a inregistrat Timisoara de-a lungul istoriei sale.

Astazi, la 132 de ani de la acel moment, felinarul simbol asezat in centrul orasului, in dreptul Castelului Huniade, care informeaza turistii despre reusita Timisoarei, zace abandonat, spart si scorojit.

felinar-spart-1
Aceasta in conditiile in care orasul Capitala Culturala a Europei in 2021 si-a intemeiat intreaga strategie de cucerire a acestui important titlu pe metafora luminii de la Timisoara.

felinar-spart-2

Uneori marile schimbari incep la colt de strada. In 1884, Timisoara a fost primul oras din Europa continentala cu iluminare stradala electrica. In 1989 scanteile Revolutiei impotriva regimului Ceausescu s-au aprins pe strazile Timisoarei. Pornind de la puternica metafora a luminii dorim sa exportam valorile in care credem, in alte orase din Europa, pentru a stimula o atitudine deschisa, vizionara, in randul cetatenilor. Sloganul campaniei este esenta mesajului nostru: Lumineaza orasul prin tine!”, a scris echipa Asociatiei Capitala Culturala Europeana in dosarul spectacol cu care orasul a fost pus pe harta capitalelor culturale.

Iar acestui fapt i se adauga si revolta timisorenilor care, la 132 de ani de la momentul istoric, vad noapte de noapte cum strazi intregi ale orasului se scufunda in bezna din pricina bataii de joc a companiei de electricitate.

CITESTE SI: Spectacol GRANDIOS de deschidere in anul in care Timisoara e Capitala Culturala a Europei, cu 731 de puncte de lumina! Ce se pregateste?

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Afirmatia … Sistemul pus in functiune atunci cuprindea un traseu stradal de 59 de kilometri … „este usor gresita”, supralicitata, de foarte multe ori.