Zile libere pentru parinti! Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a nu merge o zi sau doua la munca?

Parintii si reprezentantii legali ai copiilor vor beneficia de una sau doua zile libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copiilor, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale, prevede un proiect pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Potrivit sursei citate, pentru familiile sau persoanele cu doi copii se va acorda tot o zi lucratoare libera pe an, ca si in cazul unui singur copil, insa pentru familiile sau persoanele cu trei sau mai multi copii se vor acorda doua zile lucratoare libere pe an, consecutive sau separate, dupa cum decide angajatorul.

„Conform dispozitiilor actului normativ se acorda de catre angajatorii publici si privati o zi lucratoare libera pe an, parintilor sau reprezentantilor legali ai copiilor, pentru ingrijirea sanatatii copiilor. Sunt luati in considerare copiii minori, cu varste cuprinse intre 0 si 18 ani, aflati in ingrijirea si intretinerea parintilor sau a reprezentantilor legali„, informeaza realitatea.net.

Persoanele prevazute de actul normativ vor beneficia de una sau doua zile lucratoare libere pe an, in functie de numarul de copii, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente.

Prin acordarea acestei zile lucratoare libere, se asigura posibilitatea parintilor sau reprezentantilor legali ai copiilor, de a verifica anual starea de sanatate a copiilor minori.

Aceeasi sursa precizeaza ca parintii trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte faptul ca in anul respectiv celalalt parinte sau reprezentant legal nu a solicitat ziua lucratoare libera si nici nu o va solicita, precum si o copie a documentului din care sa rezulte calitatea de reprezentant legal al copilului, dupa caz.

Vizita la medic poate fi efectuata in sistemul public de sanatate sau in sistemul privat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.