Zeci de primari bombardeaza cu petitii Prefectura Timis cerand banii pentru investitii repartizati de CJT care au fost blocati de Mihai Ritivoiu

TIMISOARA. Revolta primarilor dupa ce prefectul de Timis a blocat banii pentru investitii repartizati de Consiliul Judetean trece la un alt nivel. Edilii au bombardat Registratura Prefecturii cu petitii.
Si la inceputul lunii 24 de primari i-au cerut socoteala reprezentantului Guvernului in teritoriu, dupa ce, la sesizarea consilierilor judeteni ai PSD, a decis sa blocheze fondurile pentru investitii locale si drumuri comunale, sume repartizate in ianuarie de Consiliul Judetean primariilor. Este vorba despre bani din fondul la dispozitia CJT, respectiv sume defalcate de TVA. Social-democratii au acuzat impartirea acestora pe criterii politice. Prefectul a atacat hotararea in Contencios Administrativ.

Miercuri, primarii au revenit la Prefectura impreuna cu presedintele Consiliului Judetean Timis.

Ceea ce a facut prefectul judetului Timis prin aceasta contestare este un abuz si o blocare fara temei legal a activitatii intregii administratii publice locale din judetul nostru. Ganditi-va ca sunt primarii, dintre cele 99 care compun judetul nostru, care se bazeaza pe sumele alocate de la Consiliul Judetean Timis. S-a spus ca nu au fost criterii de repartizare a acestor sume. Legea nu prevede niciun astfel de criteriu. Este vorba de legea bugetului de stat, care prin derogare de la legea finantelor publice locale stabileste ca 6% din impozitul pe venit care se colecteaza la nivelul judetului Timis, dar nu mai mult de 36 de milioane de lei, se distribuie catre primarii prin hotararea Consiliului Judetean Timis.

Noi, atunci cand am stabilit aceste sume, ne-am uitat, pentru ca de aia se spune echilibrarea bugetelor locale, ca sa ne uitam putin sa avem o imagine de ansamblu si sa vedem care sunt acele primarii care au cea mai mare nevoie de bani. Ne-am uitat pe ce bani au primit primariile prin hotararile de guvern de repartizare a sumelor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului, prin Anexa 73 la Legea bugetului de stat si, evident, pe solicitarile venite din partea primariilor, atat in ceea ce priveste cheltuielile de dezvoltare investitii locale avute in vedere, cofinantari la proiecte cu finantare europeana, dar si in ceea ce priveste cheltuielile de functionare strict, cele mai de baza cheltuieli de care au nevoie aceste primarii. Facand o analiza globala a tuturor acestor elemente, a rezultat acea propunere cu care am venit in fata Consiliului Judetean si care a fost adoptata.

Ceea ce mi s-a parut hilar in declaratiile domnului prefect a fost ca imi solicita sa revoc acele 2 hotarari si sa vin cu alta hotarare, oricare ar fi ea, dar daca este votata de consilierii judeteni PSD si USR, atunci este legala si el nu mai contesta in instanta. Arata clar substratul politic din spatele acestei decizii. Pentru ca, evident, hotararile, cele doua initiale, s-au luat fara voturile.

Acestei coalitii distructive pentru judetul Timis, formata din PSD si USR. Si, atunci, evident ca nu pot sa nu reclam public aceasta coalizare impotriva legii, a celor de la USR si PSD, in frunte cu domnul prefect si cu domnul deputat Simonis, pentru ca stim cu totii ca in spatele acestui demers se regaseste domnul deputat Simonis, evident interesat de destabilizarea lucrurilor in judetul nostru, in vederea unei posibile candidaturi la presedintia Consiliului Judetean Timis.
Ceea ce vreau sa va spun este ca nu doar comunele si orasele au fost blocate, ci si Consiliul Judetean Timis, pentru ca 11 milioane din sumele alocate pentru drumuri judetene si comunale erau pentru reparatiile drumurilor judetene din judetul nostru. Ei bine, acum trebuie sa prioritizam pana cand se judeca aceasta contestatie si aceste reparatii ale drumurilor judetene care necesita astfel de interventii.

In final, as vrea doar sa spun: Rusine, domnule prefect! Rusine, domnule Simonis!, pentru ca din punct de vedere politic alegi sa blochezi 99 de Primarii si un Consiliu Judetean doar pentru interesele marunte ale unor membri PSD, ca nu blamez intregul Partid Social-Democrat, si care nu reusesc sa gaseasca alte motive sau modalitati de exprimare publica si politica intr-o competitie corecta, bazata pe idei, pe programe pentru beneficiul cetatenilor judetului nostru nostru„, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Cateva zeci de petitii sunt inaintate Prefecturii de catre primari.

Colegii primari vor depune un cateva zeci de petitii la Registratura Prefecturii, prin care solicita domnului prefect sa-si retraga contestatiile cu privire la cele 2 hotarari ale Consiliului Judetean Timis (…) Sigur, noi speram si facem apel la buna credinta a omului Mihai Ritivoiu, nu la a membrului PSD Mihai Ritivoiu, sa revina la ratiunea normala si corecta de a nu bloca administratiile publice locale din judetul nostru, intr-un an atat de dificil cum este 2024„, a adaugat Alin Nica.

Liderul CJT a comentat si pozitia publica a prefectului de pana acum, si anume ca atat timp cat nu vor fi revocate cele doua hotarari de Consiliu Judetean, el nu-si schimba opinia si, practic, nu se intampla absolut nimic, iar fondurile raman blocate.

Noi am mai avut o astfel de situatie anul trecut, cand 4 primari PNL au contestat cele 2 hotarari de Consiliu Judetean de repartizare. Evident ca atunci cand vine de la prefect aceasta contestare, legea prevede ca actul administrativ, asta e diferenta, este suspendat de drept. In cazul de anul trecut, acele 2 hotarari nu erau suspendate de drept, conform legii si s-au judecat acele petitii din partea colegilor nostri, fiind respinse de catre instanta. Deci avem precedent din Timis, care statueaza si explica foarte clar acolo, in motivarea acelor hotarari ale instantei, ca legea nu impune niciun fel de criterii de realizare a acestei repartizari si lasa la latitudinea Consiliului Judetean sa analizeze mult mai larg care sunt implicatiile hotararii pe care Consiliul o ia„, a amintit Alin Nica.

Presedintele CJT spune ca o actiune in instanta ar putea dura si o jumatate de an.

Asteptam sa vina termenul. De aceea, daca stam sa asteptam dupa judecata, poate sa dureze si 6 luni, asa cum a durat anul trecut, 6 luni a durat judecarea celor contestatii si undeva pe la mijlocul verii s-a pronuntat instanta in acea speta.
Strategia noastra este sa asteptam primul termen si sa cerem instantei judecarea cu celeritate a acestei probleme, pentru ca are impact masiv in vietile oamenilor si in functionarea administratiei publice locale din judet. si avem incredere ca aceasta speta se va judeca cu celeritate„, a precizat Nica.

Primarii sunt decisi sa-si caute dreptatea in fata judecatorilor si sa-si recupereze banii de la Prefectura.

 

Orasele care au un buget mai mare nu sunt direct afectate de aceasta situatie. In schimb, colegii primari de la comune, in mod categoric sunt afectati, mai ales ca sunt comune in care bugetul alocat investitiilor din localitatile respective din fonduri proprii sunt mai mici aceste bugete decat bugetul care il obtin de la Consiliul Judetean. Si, asa cum au spus colegii data trecuta, la intalnirea cu domnul prefect, sunt diverse situatii sau diverse probleme care ar fi putut sa si le rezolve cu banutii respectivi si mai vreau doar o remarca sa fac.

Spre deosebire de domnul presedinte care facea apel la ratiunea domnului prefect, eu as face un apel in sensul in care domnul prefect este obligat sa respecte legea, Ceea ce face dansul astazi este absolut ilegal. O majoritate foarte clara care a votat si a adoptat o hotarare de Consiliu Judetean nu are din punctul nostru de vedere, nici cel mai mic motiv pentru a fi contestata.
Mai mult de atat, nici pana astazi nu ne-a comunicat Prefectura temeiul legal in baza caruia a fost contestata aceasta hotarare a Consiliului Judetean. Nu exista. Este fara precedent sa vii si sa faci o astfel de declaratie in care sa spui – daca se revoca hotararea si o voteaza PSD si USR, atunci ea este legala din punct de vedere a domnului prefect. Eu cred ca domnul prefect trebuie sa respecte legea si, cu siguranta, la final, o sa vedeti ca va pierde in instanta aceasta actiune. Si, cum spunea domnul presedinte, fiecare dintre noi ne rezervam dreptul sa ne luam avocat, sa mergem in instanta si ulterior, in conditiile in care se va pierde, asa cum am spus, acest proces, sa ne recuperam banii de la prefectura„, spune primarul din Sannicolau Mare, Danut Groza.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Primarii PNL „solicita domnului prefect sa-si retraga contestatiile”. Nu e placut sa faca altii contestatii cand PNL-ul are planuri? De aproape 4 ani PMT e grevata de contestatii: ca Fritz nu are domiciliul unde trebuie, ca de ce l-au dat afara pe Culita Chis, apoi ca organigramele nu convin sindicatului, ca de ce au concediat-o pe Mirela Toc, etc. Si PNL-istii s-au bucurat. Acum e trist, sufera localitatile, va bateti joc de popor, etc.
    Fraza cea mai tare e „sa ne recuperam banii de la prefectura”. Adica sunt banii vostri, boieri dumneavoastra?

  2. Nici dacă scria unul din cei doi iluminați (robu sau nimica) acest articol, nu era mai evident încotro bate vântul opiniei…