Zeci de muncitori care lucrau la negru s-au baricadat in fabrica la un control ITM in Timis

00036,00030,00235,00660,00016,00474,00008,00000,29326,00100,

Peste 30 de muncitori de la o fabrica din Timis s-au baricadat azi noapte in cladirea in care lucrau cand s-au trezit cu inspectorii de la ITM in control.  A fost nevoie de interventia jandarmilor pentru ca inspectorii de Munca sa-si poata face treaba.

Totul s-a petrecut la o firma de la iesirea din Dumbravita. Inspectorii ITM aveau informatii ca acolo patronii aduc in schimbul trei muncitori fara forme legale si au decis sa faca un control. Ajunsi la fata locului insa, acestia au fost impiedicati sa intre.

Jandarmii, care ii insoteau pe inspectorii de la Munca, au reusit sa treaca de cateva obstacole insa s-au oprit in fata unei usi. “Am intrat inauntru cu foarte mare greutate pentru ca persoanele care se aflau acolo nu au vrut sa ne deschida usa. Ne rugam de reprezentantii acestei societati sa o deschida pentru ca dupa ea se afla peste 30 de persoane ascunse. Am discutat cu patronii de la aceasta societate care ne-au promis ca in 2 minute cineva ne va deschide usa. De o ora ma chinui sa reiau legatura cu cei doi patroni si amandoua telefoane sunt inchise. Noi nu vom pleca de aici pana maine dimineata cand o sa stim un rezultat si o sa aflam adevarul despre tot ceea ce se intampla la aceasta unitate” , a declarat Cornelia Corescu, sefa Inspectoratului Teritorial de Munca Timis.

Dupa mai multe ore si dupa ce a fost chemata si o echipa mobila a jandarmilor inspectorii au fost lasati sa intre in cladire. “Jandarmii au participat in sprijinul inspectorilor muncii la o activitate cu privire la depistarea muncii la negru. La legea 61 cu privire la tulburarea linistii publice jandarmii pot aplica sanctiuni si, in cazul in care este nevoie pentru a sprijinii inspectorii, jandarmii pot aplica sanctiuni”, a spus Daniela Stanciu de la Gruparea Mobila a Jandarmilor Timis.

In urma verificarilor facute de inspectorii ITM, s-au gasit mai multe tabele nominale cu angajatii din tura de noapte, tabele prin care pot fi verificati daca angajatii au sau nu forme legale. Inspectorii si jandarmii au blocat toate caile de iesire din cladire iar controlul a durat pana dimineata. Patronii risca acum amenzi  pentru fiecare persoana care lucreaza la negru.

UPDATE: Inspectorii ITM au reusit sa patrunda in birourile firmei la ora 6 dimineata. Spun ca au gasit 62 de angajati care nu aveau contracte de munca. Oamenii au declarat ca se aflau cu totii in perioada de proba, insa inspectorii ITM sustin ca au dovezi ca acestia munceau la negru. Patronii societatii risca o amenda de 1 miliard de lei vechi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.