Noutati :

Zeci de milioane de lei, fonduri nerambursabile, intarzie cu anii sa intre in conturile universitatilor timisorene

22 octombrie, 2012 - 12:58 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
1

TIMISOARA. Milioane de euro asigurate din venituri proprii de universitatile timisorene, pentru proiecte europene ce vizeaza acordarea de burse doctorale, afecteaza activitatea institutiilor care nu primesc la timp fondurile de la Uniunea Europeana.

Intarzieri de un an si peste un an pentru plata banilor pe proiectele europene desfasurate de universitatile timisorene sunt inregistrate la toate institutiile de invatamant superior din capitala Banatului.

Masa rotunda „Probleme doctorale, la rascruce de fonduri” a avut loc luni, la Biblioteca BCUT din Timisoara in cadrul careia reprezentantii Universitatii de Vest, Universitatii Politehnica si ai Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului au vorbit despre cele 10 proiecte POSDRU, de studii doctorale, pe care le coordoneaza, care au o valoare ce depaseste 60 de milioane de lei (peste 13 milioane de euro), 451 de doctoranzi ai celor trei institutii fiind beneficiari.

Vrem sa tragem un semnal de alarma guvernantilor cu privire la intarzierile extrem de mari la plata banilor pe proiectele europene. Efectele sunt dezastruoase pentru universitati, pentru ca avem milioane de euro blocate in proiectele europene”, a spus Petru Stefea, prorector in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara.

Avand in vedere amploarea fenomenului sesizat si periclitarea studiilor doctorale romanesti prin tergiversarea deblocarii fondurilor alocate prin POSDRU (Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) pe baza de contracte ferme, participantii insista pe langa autoritatile responsabile sa analizeze cu prioritate acest segment din cadrul programelor finantate prin POSDRU si sa le repuna in finantare, fara a astepta ca toate tipurile de proiecte urmarite de Autoritatea de Management a POSDRU sa fie analizate si evaluate.

Proiectele POSDRU au fost create pentru tarile bogate. In cazul Romaniei, aceste proiecte se adreseaza universitatilor bogate, cand vorbim despre burse doctoarale si altele. Aceste universitati isi permit sa sustina proiectele, din fonduri proprii, pana vin banii de la Uniunea Europeana. Noi suntem o universitate saraca si orice intarziere ne costa enorm, nu ne permitem sa asteptam peste un an pentru o transa de bani”, sustine Radu Sumalan, profesor in cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara.

Evenimentul, organizat de Coalitia 52, va fi organizat si in alte centre universitare din tara unde sunt intalnite probleme legate de intarzierea platii pe proiectele europene catre universitati.

Foto: Virgil SimonescuInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Daca tipul din poza adica negru viorel se ocupa de posdru, nu se merita banii, se stie ca cea mai slaba facultate de informatica din tara e cea de la uvt.