Noutati :

Zeci de mii de euro pentru proiectul de reabilitare a Turnului de Apa din cartierul Iosefin, la Timisoara. Primaria organizeaza concurs

29 octombrie, 2018 - 09:06 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
8

TIMISOARA. Se dau premii in bani celor care vor intocmi proiectul pentru Turnul de Apa din cartierul Iosefin din Timisoara.

CITESTE SI: Cele mai bune firme din judet, premiate de CCIAT, la Gala Excelentei in Afaceri – Topul Firmelor din Judetul Timis 2017. Opiniatimisoarei.ro, printre laureati 

Primaria organizeaza un concurs de solutii pentru a gasi cele mai bune variante de punere in valoare a turnului, iar arhitectii care vor iesi pe primele 3 locuri vor fi recompensati cu bani. Sumele puse la bataie sunt de sute de mii de lei.

„Pentru incurajarea competitiei, prin depunerea a cat mai multor proiecte in cadrul concursului de solutii, complementar fata de atribuirea contractului de proiectare, pentru concurentul clasat pe locul I in cuantul de 112.000 lei, fara TVA, pentru concurentii clasati pe locurile urmatoare, premierea se va realiza in numerar, respevtiv 23.350 lei pentru concurentul clasat pe locul II si 14.010 lei pentru concurentul clasat pe locul III. Sursa de finantare este fin bugetul local al Minicipiului Timisoara, sectiunea dezvoltare pentru premiul I, respectiv sectiunea functionare pentru premiile II si III”, se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare pe care trebuie sa-l voteze alesii locali in urmatoarea sedinte de plen.

In vara acestui an au fost licitate serviciile de consultanta pentru organizarea unui concurs de solutii, iar specialistii de la firma Rheinbrucke se ocupa de intocmirea documentatiei in vederea realizarii investitiei ‘Refunctionalizare imobil pentru centru cultural Turn de apa Iosefin‘.

Reabilitarea turnului de apa ar trebui sa fie gata pana in 2021, iar in interiorul lui ar urma sa functioneze o cafenea. Odata cu repunerea in valoare, turnul ar urma sa devina un obiectiv turistic in Timisoara.

Prima schita de proiect, intocmita in urma cu cativa ani, arata precum in imaginea de mai jos.

Castelul de Apa din Iosefin, de pe strada Gheorghe Baritiu, are 52 de metri si a fost construit in anul 1914, fiind proiectat de faimosul arhitect Laszlo Szekely. Avea rolul de a regla nivelul apei de consum pentru populatie.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 8comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. F tare cum reapare stirea asta ca pasarea Pheonix. Parca e un film cu prosti combinatia administratie – presa locala …

 2. Cafenea la inaltime? As vrea sa stiu cu vor cobori betivanii de acolo…..

 3. Reabilitare precum poarta de intrare în oras dinspre Lugoj, nu mersi taica robu, nu ne trebuie.

 4. Cafenea?
  Stai jos, ai nota 4!

 5. O singura intrebare: Cum vor fi evacuati clientii in caz de incendiu, unii dintre ei, posibil chiar in stare de ebrietate?

  • Initiativa este foarte buna, dar solutiile trebuie sa fie pe masura (ca si finantarea).
   Raspuns punctual simplu (de amuzament) la nedumerirea coborarii. Pe partea invizibila dinspre oras se vor amenaja „tevi ca la pompieri” si se va cobora prin alunecare. Urmeaza sa se mai rezolve cateva mici detalii: viteza si energia la sosire a „bagajelor” (n.b. a celor care „coboara in jos pe teava”), preluarea „bagajelor” , … si altele, cateva, marunte (vreo 5).
   In plus lozinca de la intrare va putea fi: „intrarea libera, coborarea pe banii clientului”!
   Mai serios, de exemplu, liftul (2 buc) de cate 10 persoane pe interior – vezi turnurile de la Berlin, Munchen, … sau pe exterior (pe partea invizuibila).
   Apropo, arhitectul Laszlo Szekely a proiectat „turnurile de apa” pentru asigurarea alomentarii orasului cu apa potabila, nu pentru agrement, dar asta nu conteaza, pentru ca se pot gasi solutii la problemele care se vor ivi! Doar sa nu fie „futuriste”, deoarece acelea costa mult.

 6. Si,mai exact de ce zace parasit frumusete de edificiu?Orasul,nostru are nevoie de apa potabila !

 7. Mergeți la Szeged sa vedeti ce au facut din turnul de apa , asa de inspirație!