Noutati :

Zeci de localitati din Timis legate la internet pe bani europeni. Anuntul ministrului Comunicatiilor la Timisoara

14 mai, 2019 - 01:58 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMIS. Sate si comune din Timis urmeaza sa fie legate la internet dupa ce infrastructura necesara a fost realizata prin intermediul a doua programe pe bani europeni.

CITESTE SI: Se amenajeaza a 4-a banda de circulatie pe Ripensia, la Timisoara, iar primaria isi face pagina de Facebook pe modelul Info Trafic

Primul program se numeste RO-Net a fost inceput in 2014 si desi trebuia finalizat in 2 ani, a fost dus la bun sfarsit in acest an. Prin acest program vor fi conectate la internet a peste 700 de comunitati din intreaga tara, care sunt impartite pe 7 loturi. Din Timis au fost alese 17 localitati.

In 23 aprilie 2019 am semnat actul efectiv de operationalizare a primului lot. Proiectul pe bani europeni in proportie de 85% permite conectarea la internet a unui numar de 715 de comunitati, unitati administrative, sate, comune, avem chiar si doua orase mici, care nu au intrat in zona de interes a operatorilor de telefonie mobila, neexistand un apetit comercial pentru a justifica investitia in fibra optica, in echipamente, care sa conecteze aceste localitati la reteaua de telecomunicatii nationala… In Timis avem 17 localitati care beneficiaza de proiectcul RO-Net: Babsa, Butin, Cadar, Crai Nou, Crivina de Sus, Ficatar, Herneacova, Latunas, Ohaba Lunga, Paniova, Partos, Remetea Mica, Sacosu Mare, Sangeorge, Semlacu Mare, Stanciova, Zgribesti„, a declarat ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu, aflat la Timisoara.

RO-Net a fost aplicat si in celelalte judete din Vest, in Hunedoara fiind selectate 25 de localitati, in Caras-Severin 21 si in Arad, 15.

CITESTE SI: Muta camerele de supraveghere de pe o strada pe alta ca sa prinda nesimtitii care-si arunca gunoiul la margine de strada in Timisoara

Al doilea proiect este o prelungire a RO-Net, se numeste Next Generation Axus si vizeaza 14 localitati din Timis, altele decat cele selectate pentru primul proiect.

Al doilea program care are impact pe zona gospodariilor este Next generation Axus, pe care l-am preluat
intr-o faza de inceput. Cauta sa identifice acele asa numite zone albe, cele care nu sunt conectate la
internet, din motive ce tin in general de lipsa apetitului de a intra in acele zone a operatorilor de telefonie
mobila. Diferenta fata de RO Net este ca in timp ce RO Net-ul aduce reteaua de telecomunicatii central,
intr-un punct de distributie la nivelul comunitatii, Next Generation Axus aduce internetul pana la usa
beneficiarilor. Pe zona Timis deja au fost semnate contracte tot in baza fondurilor europene… Cele 14 localitati din Timis sunt Gruni, Birda, Ezeris, Cheglevici, Giera, Toager, Rudna, Clopodia, Ferendia, Iosif, Dolat, Teremia Mica, Sanpetru Mic si Padureni„, a spus ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Alexandru Petrescu.

In Timis, prin acest al doilea program, in Timis, vor beneficia de internet 2515 gospodarii. Si acest program a fost aplicat si in celelate judete din Vestul tarii. In Hunedoara este vorba de 46 localitati si 6464 de gospodarii, in Caras – Severin despre sapte localitati si 1397 de gospodarii, iar in Arad 31 de localitati si 3968 de gospodarii.

Ministrul Comunicatiilor a venit la Timisoara pentru a participa la Consiliul Judetean Timis la un eveniment organizat sub auspiciile presedintiei Consiliului Uniunii Europene, unde s-a discutat despre comertul online.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Trageti-le gaz, apa curenta si canalizare, invatati-i cu apa si sapunul, taranul roman lasa dara dupa el in tramvai, autobuz sau tren. La ce le trebuie internet taranilor imbatraniti si indobitociti ai satelor noastre? Credeti ca veti face mai atractive pentru cei care vor sa se stabilesca la tara, localitatile rurale?