Noutati :

Zeci de biciclisti la Festivalul Cyclo Fest, desfasurat in Timis. Trei rute noi pentru pedalat, in judet si in Serbia

8 octombrie, 2018 - 12:19 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SOCIAL
0

TIMISOARA. Timp de doua zile, zeci de biciclisti au pedalat in cadrul unui nou festival ce le este dedicat. De data aceasta, iubitorii sportului pe doua roti au putut parcurge trei noi rute, lansate in cadrul unui proiect transfrontalier din care face parte festivalul si care a fost lansat anul trecut.

In noiembrie anul trecut a fost infiintat Grupul Cyclo, cu sprijinul caruia au fost stabilite cele patru rute (De Tours) pentru biciclisti: DeTour 1: Jimbolia – Foeni – Jaša Tomić – Srpska Crnja – Jimbolia (Marea Experiență a Banatului); DeTour 2: Jimbolia – Srpska Crnja – Kikinda – Nakovo – Jimbolia (Mica Experiență a Banatului); DeTour 3: Vizitarea Jimboliei (Jimbolia Vizitarea Muzeelor); DeTour 4: Jimbolia – Cenei – Timișoara – Jimbolia (Timișoara Hop).

Evenimentul de anul acesta s-a desfasurat timp de doua zile, in 5 si 6 octombrie 2018 si a reunit 40 de ciclisti din Romania si Serbia. Dupa ce au participat la deschiderea evenimentului, biciclistii au parcurs o parte din Ruta numarul 3, Vizitarea Jimboliei, care a cuprins vizite la Muzeul Presei ”Sever Bocu”, Muzeul Pompierilor ”Florian” si la baltile din Jimbolia. Apoi, acestia au plecat spre Sanmihaiu Roman, de unde au pedalat pe o portiune din traseul Timisoara Hop.

In cea de-a doua zi a evenimentului, ciclistii au pornit din Uivar si au parcurs o parte din traseul Marea Experienta a Banatului, prin vama Foeni, trecand in Serbia, la Jaša Tomić, unde au vizitat catedrala din localitate. De asemenea, au participat la o conferinta de promovare si de inaugurare a Centrului Regional de Cicloturism “Tour de Banat” in Nova Crnja.

Evenimentul are scopul de a promova cicloturismul in regiune si va fi organizat in fiecare toamna, cel putin in urmatorii cinci ani, in cooperare cu partenerii din Serbia.

In plus, pe langa facilitatile pe care le ofera celor care tranziteaza zona, popasul turistic din Jimbolia ofera infrastructura necesară organizarii concursurilor pentru biciclisti si a altor concursuri sportive. De asemenea, popasul va gazdui evenimente culturale cu caracter local, regional, transfrontalier si international.

Iar intr-un proiect viitor, orasul Jimbolia și localitatea Nova Crnja din Serbia isi propun sa construiaca piste de biciclete care vor lega cele doua tari.

Centrul Regional de Cicloturism va fi prima institutie transfrontaliera care se va ocupa de forme specifice de turism si care, impreuna cu infrastructura auxiliara pentru ciclistii din Jimbolia, respectiv popasul turistic pentru biciclisti, va fi un exemplu de structura transfrontaliera comuna in aceasta regiune. Rolul principal va fi acela de a sprijini cicloturistii, dar si de a dezvolta si promova cicloturismului in regiunea transfrontaliera.

In luna iulie a anului trecut a inceput implementarea proiectului „Turul Banatului“, finantat in cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania – Serbia. Proiectul reuneste trei parteneri: Primaria Nova Crnja (Serbia) – lider de proiect, Orasul Jimbolia (Romania) si Centrul Regional pentru Dezvoltarea Socio-Economica a Banatului (Serbia). Proiectul a fost elaborat in jurul ideii comune de a contribui la dezvoltarea economica durabila a regiunii, prin consolidarea si promovarea ofertei turistice transfrontaliere si stimularea ciclismului.

Conferinta finala a proiectului are loc marti, 09 octombrie 2018, la Casa de Cultura din Jimbolia, unde vor fi prezentate pe larg rezultatele proiectului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...