Noutati :

Voteaza legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare

19 iulie, 2012 - 02:43 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EVENIMENT
0

O campanie de constientizare a cetatenilor cu privire la riscurile pe care le implica nerespectarea legii pe durata referendumului a fost demarata la nivel national de catre Ministerul Administratiei si Internelor.
Votantilor le sunt readuse in atentie mai multe chestiuni prin care se asigura bunul mers al procesului electoral si sanctiunile ce pot fi aplicate pentru nerespectarea legislatiei.

Iata mai jos recomandari si masuri!

In cazul in care va aflati, in ziua referendumului, in alta localitate decat cea in care sunteti inscris in lista electorala, puteti vota  pe o lista suplimentara, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate.

Autoritatile au prevazut masuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetatenii care savarsesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, in care  Biroul Electoral Central va inainta copiile listelor electorale permanente respectiv tabelele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare, Autoritatii Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate in vederea depistarii eventualelor voturi multiple si se vor sesiza organele de urmarire penala in cazul persoanelor care au votat de mai multe ori.

Conform art. 54 alin(1) promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului se pedepseşte cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. In alineatul 2 se prevede ca pedeapsa prevazuta la alin. (1) se aplica si persoanei care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua referendumului.

Tentativa se pedepseste

Articolul 55 prevede ca tiparirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani. Tentativa de asemenea se pedepseste

Decide singur la vot! Nu te lasa influentat de promisiuni, bani sau cadouri!

Video-ul nu poate fi incarcat.

Mai multe detalii pe site-ul www.votlegal.mai.gov.ro.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...