Opinia Timisoarei

Vor mai ajunge tramvaiele pana la Gara de Nord, la Timisoara, dupa ce au fost blocate la deschiderea Podului Dragalina? Anuntul directorului Elba, proprietarul terenului de sub bucla in care intorc garniturile

TIMISOARA. Surpriza totala pentru timisoreni luni la amiaza cand s-a deschis circulatia pe Podul Dragalina, insa doar pentru masini, nu si pentru tramvaie.

Motivul i-a uluit pe calatorii care planuisera sa-si reia vechile trasee catre si dinspre Gara de Nord.

CITESTE SI: S-a deschis traficul rutier pe Podul Dragalina, la Timisoara. Unda verde, deocamdata, doar pentru masini. Ce se asteapta pentru tramvaie? Foto 

Timisorenii au aflat ca garniturile nu pot trece pe la Gara, pentru ca reprezentantii platformei Elba, proprietari ai terenului pe care se afla bucla unde intorc, au pus un gard in zona si interzic patrunderea tramvaielor.

Primaria Timisoara, in pofida repetatelor noastre solicitari si adrese, care s-au transmis de peste un an de zile, a decis sa demareze un proces pentru a ne lua dreptul la proprietate. De la momentul privatizarii, din anul 1991, terenul este proprietatea Elba. Tot acest teren a fost cumparat cu bani multi de cei 2.000 de actionari care si-au ipotecat atunci case, masini, avere„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Bogdan Cocian, directorul general al Elba.

Reprezentantii Primariei Timisoara stiau de cateva zile ca se vor lovi de refuzul reprezentantilor fabricii de a deschide traficul si pentru tramvaie prin zona Garii de Nord.

Directorul Cocian spune ca pe proprietatea Elba a existat „o efractie, sambata, cand echipa Primariei Timisoara a desfacut gardul si a intrat„, pentru a face probe cu tramvaiul pentru Podul Dragalina. Tot sambata, actionarii de la Elba au fost convocati la Primaria Timisoara pentru a discuta problema, insa, sustine Cocian, nu s-a prezentat nimeni din partea municipalitatii la discutii.

Intrebat cum de pana acum mai bine de un an, cand au inceput lucrarile la Dragalina, tramvaiele au putut circula fara probleme in bucla de dupa Gara de Nord, Cocian a explicat ca a fost vorba de o intelegere, in asteptarea demararii lucrarilor pentru Pasajul Solventul.

In baza unei bune intelegeri au circulat pana nu demult tramvaiele, avand promisiunea ca acea linie va fi mutata si va continua pe partea spre Solventul, or acest lucru nu s-a intamplat. Noi, acum, fiind obligati sa igienizam acel teren, am incercuit intreaga proprietate. Avem senzatia ca voit sau nevoit si poate mai mult voit, Primaria Timisoara a dorit sa creeze aceasta situatie care putea fi evitata„, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Bogdan Cocian.

Elba nu s-ar supara daca Primaria Timisoara cumpara terenul

Intrebat, de asemenea, daca Elba are vreun interes financiar in tot acest demers, directorul general al fabricii spune ca nu poate da acea bucata de teren in mod gratuit.

Noi nu suntem agenti imobiliari, ne ocupam cu productia. Avem un aport semnificativ la bugetul local si la cel de stat, insa suntem obligati sa aparam drepturile actionariatului. (…) Nu tinem sa vindem acea bucata de teren, insa nu putem sa o dam gratuit. Primaria Timisoara, daca doreste, poate face demersurile pentru a ne expropria. Acea bucata reprezinta un bun important, fiind zona cu deschidere la strada„, a mai precizat pentru opiniatimisoarei.ro Bogdan Cocian.

Potrivit directorului general al Elba, Primaria Timisoara a deschis la Tribunalul Timis un proces pentru a se rezolva aceasta situatie.

Procesul este la Tribunalul Timis, in prima instanta, initiativa nu s-a facut de mult timp si a fost a Primariei Timisoara. Nu avem inca un teremn stabilit. Acum pasajul e blocat, suntem deschisi la orice discutie pentru a rezolva solutia. Exista un litigiu demarat la Primaria Timisoara si aceasta este situatia„, a mai declarat Cocian.

Intr-o incercare de a-i indupleca pe cei de la Elba sa indeparteze gardul, primarul Nicolae Robu a mers impreuna cu seful Directiei Tehnice Culita Chis in zona.

Timisorenii nu pot beneficia de linii pentru ca dvs ati blocat accesul la proprietatea noastra. Liniile sunt proprietatea noastra. Presupunand ca aveti dreptul la proprietate pe teren, nu stiti ca atunci cand exista o constructie pe teren, e o constructie publica, avem dreptul la servitute? Vom vedea cine v-a dat proprietatea statului pe domeniul public, pe ceva de interes public. Daca ne lasati sa folosim linia, ne retragem plangerea din instanta„, a spus primarul Nicolae Robu.

Convinsi ca au dreptate, reprezentantii Primariei Timisoara iau in considerare sa indeparteze gardul asezat pe liniile de tramvai, inainte ca instanta sa se pronunte.

Ramane de vazut cum se va incheia aceasta disputa.

Pana atunci, insa, soferii sunt singurii care se bucura de reluarea circulatiei pe Podul Dragalina.

Exit mobile version