Vor fi concediati medicii, asistentele, pompierii ori politistii care nu au Certificat verde COVID. Proiect de lege al Ministerului Sanatatii

Medicii, asistentele, pompierii sau politistii vor trebui sa prezinte certificatul verde COVID la locul de munca. Altfel, si-ar putea pierde joburile, asa cum s-a intamplat in alte tari. Bunaoara, in Franta s-a dispus suspendarea a peste 3000 de cadre medicale.

CITESTE SI: 109 morti si peste 5600 de noi imbolnaviri cu COVID in Romania. Timisul, in continuare pe primul loc intre judete la numarul de infectari

Asta spune un proiect de lege propus de Ministerul Sanatatii. Certificatul trebuie sa ateste indeplinirea uneia din urmatoarele conditii:

a) vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

b) se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2;

c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.

In institutiile unde aceste prevederi nu sunt respectate, conducerea va fi amendata, iar contractele de munca ale angajatilor fara certificat vor fi suspendate, mai prevede proiectul de lege publicat astazi in transparenta decizionala, scrie hotnews.ro.

Vrem sa promovam actul normativ in regim de urgenta. Aceste masuri sunt necesare in contextul epidemiologic actual, cu o crestere importanta a numarului de cazuri, când trebuie asigurata siguranta pacientilor, dar si a personalului medical. Sistemul medical, prin excelenta, se bazeaza pe stiinta, inovatie si tehnologie, in care un loc important il detin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

In cazul in care personalul medical nu prezinta certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementeaza suspendarea de drept, pe o perioada de 30 de zile a contractelor in baza carora isi desfasoara activitatea.

Dupa cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical in baza caruia isi desfasoara activitatea inceteaza de drept, iar pentru personalul din unitatile private care cumuleaza 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendarii, fie incetarea contractului in baza caruia isi desfasoara activitatea.

In unitatile publice masura incetarii contractului in baza carora isi desfasoara activitatea personalul este necesara pentru a crea posibilitatea incadrarii pe acele posturi a altor persoane, in vederea asigurarii continuitatii activitatii, tinând cont de faptul ca in unitatile respective numarul total al posturilor este limitat prin acte normative”, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Sanatatii.

Proiectul de lege privind obligativitatea prezentarii certificatului verde COVID pentru anumite categorii profesionale si expunerea de motive pot fi consultate AICI.

Foto: observatornews.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Ghiță spune:

  Demisia în masa. Îmi asum riscul să nu-mi vină pompierii ori asistenta în spital, dar nemernicia cu amenințările NU ESTE CORECTĂ!!!

 2. Biker spune:

  Dupa ce ca au ramas toti repetentii!!

 3. Bogdan spune:

  Eu cred ca acum medici o sa isi facă testele pozitive si numa asa vor scapa de demisie

 4. Rumburak spune:

  De parca personalul medical vaccinat s-a injectat pe bune. Sau politicienii.

 5. cameleonul spune:

  Sa isi plateasca singuri din buzunarul propriu testele daca nu au chef sa se vaccineze iar cei prinsi cu tot felul de invirteli romano balcanice in legatura cu vaccinarea sa fie cercetati judecati si condamnati in regim de urgenta pentru ca fenomenul sa nu prolifereze.
  Iar cei de la politie procuratura si instante sa faca bine sa renunte macar in cazul acestor grave infractiuni la lentoarea specifica si sa faca bine sa miste mai cu talent , este si in benficiul lor.

 6. Dreaq spune:

  Ce bine ,sa i dea afara ca si asa erau multi,ba idiotilor,functionari publici sunt multi nu medici sau pompieri ,tampitilor.

 7. Morlox spune:

  Nu iti inteleg intepatii sarcasmul,stai linistit.
  Pe dealta parte nu va fi obligatoriu. Se incearca doar sperierea lor. Si se pare ca functioneaza.

 8. AVOCATUL spune:

  ESTE NECONSTITUȚIONAL SĂ ȚI SE LIMITEZE SAU SĂ ȚI SE ÎNGRĂDEASCĂ DREPTUL LA MUNCĂ, INDIFERENT DE MOTIV.
  ORICE ORDIN DE MINISTRU, O.G., H.G, ETC, TREBUIE SĂ FIE ÎN CONFORMITATE CU CONSTITUȚIA, ALTFEL SUNT NULE DE DREPT ŞI ÎN CONSECINȚĂ POT FI ANULATE IN ORICE TRIBUNAL.