Vom merge cu trenul pana la Aeroportul Timisoara. 77 de milioane de euro costa calea ferata ce va fi construita, modernizarea unui tronson si amenajarea unei gari, contract pentru care ‘se bat’ 5 firme si asocieri

TIMISOARA. Sa ajungem la Aeroportul Timisoara cu trenul, un proiect mai vechi al fostului director Daniel Idolu, al Consiliului Judetean Timis si al Primariei Ghiroda, a reintrat in atentia Ministerului Transporturilor, care a intocmit documentatiile si a organizat licitatia pentru construirea unei cai ferate de 5 km si modernizarea pe intreaga lungime a legaturii intre statia Timisoara Est si Radna, precum si pentru amenajarea unei gari.

CITESTE SI: Noul Terminal de Plecari Externe al Aeroportului Timisoara, inaugurat in ziua intrarii Romaniei in Schengen aerian. Anuntul lui Sorin Grindeanu 

La termenul limita pentru depunerea ofertelor s-au inscris 3 firme si doua asocieri.

-PORR Construct,
-FCC Construccion SA,
-Swietelsky Construct,
-Precon Transilvania SRL in asociere cu Homlok Romania Kft. și Drum Asfalt,
-BAWI Construction (fosta WIEBE Romania) in asociere cu Constructim SA.

Cele cinci oferte au intrat in evaluare tehnica la Sucursala Regionala de Cai Ferate Timisoara.

Contractul vizeaza modernizarea intregii lungimi de 5,2 km a liniei existente Timișoara Est – Radna, construirea unei linii de cale ferata duble și electrificate catre Aeroport pe o distanta de 5 km, și constructia unei noi gari in vecinatatea Aeroportului, in apropiere de capatul pistei de aterizare-decolare, in zona de presemnalizare luminoasa, echipata cu doua linii de garare.

Proiectul are o valoare estimata de 323.297.762,98 lei fara TVA, adica aproape 77 de milioane de euro cu TVA, și este finantat din fonduri europene nerambursabile.

Lucrarile sunt prevazute sa dureze doi ani si jumatate din momentul emiterii ordinului de incepere. 8 luni sunt prevazute pentru proiectare si 22 de luni pentru executie.
Modernizarea infrastructurii va permite creșterea vitezei maxime de circulatie pentru trenurile de marfa la 80 km/ora și pentru trenurile de calatori la 120 km/ora.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Sa ma pis pe toti politicienii si pe promisiunile lor electorale!

 2. Nu era mai cool daca era prin mijlocul noului bulevard din Dumbravita?

 3. Of course promises before the elections !!!!!!

 4. Da-l dreaq de tren! Hai cu metrou!!!

 5. O grămadă de bani pentru 5km de linie electrificată. A făcut cineva un calcul în cât timp se recuperează investiția din prețul biletelor? Parcă văd că acesta ar costa mai mult decât taxiul care te ia din fața casei pentru ca ruta să fie rentabilă.

  • Ba nebun cu 77 de milioane de euro modernizezi juma de timisoara, ce s cu numerele astea ba, de cand 5km costa atat? Avem noi trenuri pentru linii asa scumpe ca poti sa le faci cum le faceau aia acum 200 de ani ca tot la fel mergi.

   • 35 milioane euro sau cheltuit de Primarie ptr expozitii anul trecut.

  • Ca si aveam nevoie de asa ceva,la cate sute de zboruri sunt pe zi:)))

 6. Cred ca e o investiție nejustificată. Ar trebui sa se investească rational i calea ferata în funcție de urgente care sunt,clar altele.

  • Cel mai bine era să scoată Gara de Nord sa o
   mute lângă aeroport și de acolo să atragă două linii de tramvai până în oraș și terminăm bâlciul

 7. Asa si ce daca? oltenii mei tot cu Bemweu vine

 8. Bani cheltuiti de pomana ! Cate curse sunt pe Timisoara ? Mai ieftin si mai simplu e sa prelungeasca linia de troleibuz din Dumbravita pana la Aeroport ! La cati pasageri are acum ……..

 9. Si cu tramvaiul 5 pe cand ? Sau iara la sfantul asteapta. Pompierii cat fac pana in mehala, tot 17 minute ? Esafodul va paste !

 10. Ar fi utila modernizarea integrala a liniei pana la Lipova, astfel vom avea o legătură cu magistrala 200.

 11. 77mil doar pt studiul de fezabilitate da?

  singura bataie o sa fie cea pe care o va lua pisatul asta de neamt in Septembrie

  ne pregatim pt o noua administratie

  • Probabil vrei sa zici Grindeanu.

  • Tot Dominic iese, nu te mai ” espumisa ” aiurea, doamne ajuta-l ! Mult succes sa latri la crengi. Sunt sigur ca nu mergi la vot dar esti tare-n clanta !

 12. 15 de ani de promisiuni nerealizate si acum vine Grindeanu cu un proiect exagerat (exagerat de mare, de scump, etc). De ce linie electrica? Ca spre Radna nu e. De ce dubla? Ca sa poata circula trenurile din 2 in 2 minute? De ce 120km/ora pentru 5km?
  Avem autobuze pe baterii, un automotor electric are nevoie de baterie semnificativ mai mica decat un autobuz, calea ferata ofera rezistenta la rulare mult mai redusa decat soseaua.

 13. 77 mil Euro e o suma uriasa pt o linie ferata de cca 5km, e clar ca suma include multa spaga de atribuire a contractului

 14. 77 milioane de euro pentru o legătură rapidă catre aeroportul din care pleacă tot mai putine curse aeriene ?

 15. Sa stam pe la bariere mai mult …..mai bine fac aeroportul prin centru si gata cu investitiile

 16. Ba nebun cu 77 de milioane de euro modernizezi juma de timisoara, ce s cu numerele astea ba, de cand 5km costa atat? Avem noi trenuri pentru linii asa scumpe ca poti sa le faci cum le faceau aia acum 200 de ani ca tot la fel mergi.

 17. Dupa ce PNL a condus judetul asta 24 de ani vine Grinda cu o noua minciuna. Cine-l crede? Nici macar nu a depus dosarul. O ocazie sa se laude si sa distribuie 77M inainte de alegeri.

  • Tot Grinda…a fost cu ideea 4 benzi prin localitate (Dumbrăvița)…

 18. Din ciclul „chelului tichie de mărgăritar ”
  În loc să pună autobuze cu trasee bine stabilite,vor tren.
  Perfect inutil.
  Că doar no să treacă trenul prin toate cartierele ,din giroc in mehala…deci tooot cu taxi vor ajunge oamenii la aeroport