Vom merge cu masina pe inca o bucata de Autostrada in Timis de anul viitor? Unde sunt sanse sa se termine lucrarile?

2014, cel mai slab an din ultimii patru pentru autostrazi! Urmeaza unul si mai trist. Romania a reusit anul acesta sa deschida circulatiei 50 de kilometri de autostrada, si aceia nefinalizati complet, cu probleme si cu mari intarzieri.

CITESTE SI: FOTO si VIDEO! Cele mai noi imagini din avion cu autostrada Timisoara – Lugoj Lot 2! In ce stadiu sunt lucrarile?


Practic, anul ce tocmai se incheie devine cel mai slab la capitolul autostrazi din ultimii patru, iar in 2015 recordul negativ are toate sansele sa fie doborat si Romania sa inaugureze sub 25 de kilometri de autostrada. Rezultatele dezamagitoare vin dupa ce in 2013 autoritatile nu au reusit sa deschida nici un santier nou de autostrada, iar in cazul multor licitatii procedurile au fost tergiversate nepermis de mult. De notat, tot ce s-a inaugurat anul acesta, tot ce se va inaugura anul urmator si jumatate din ce se va deschide in 2016 sunt proiecte demarate dinaintea guvernarilor Ponta, scrie Hotnews.ro.

Autostrazile deschise circulatiei in 2014 – 50 de kilometri, nefinalizati si cu probleme pe alocuri

In 2014, Romania a deschis circulatiei rutiere doar 50,5 km de autostrada, si acestia nefinalizati complet sau cu probleme structurale. Astfel, Sibiu – Orastie Lot 3 avea termenul initial de finalizare aprilie 2013, insa problemele cauzate de alunecarile de teren, precum si ineficienta autoritatilor in a aborda problema au facut ca autostrada sa se deschida cu o intarziere de 18 luni.


Lotul 1 Arad – Nadlac (22,2 km) a fost deschis circulatiei la pachet cu inca 6 km din Lotul 2, kilometri necesari pentru a putea permite intrarea si iesirea pe autostrada in zona orasului aradean Pecica.

Autostrazile deschise in 2014:

A1 Sibiu – Orastie, Lot 3 – 22,2 km
A1 Nadlac – Arad, Lot 1 – 22,2 km
A1 Nadlac – Arad, Lot 2 (partial) – 6,1 km

Total – 50,5 km

Mai mult, toti kilometrii de autostrada deschisi circulatiei (dar inca nefinalizati) au venit cu mare intarziere fata de termenele stabilite initial. Trebuie precizat ca ce s-a inaugurat in 2014 sunt de fapt loturi si tronsoane incepute de fosta guvernare democrat-liberala, Guvernarile Ponta ce au urmat nu au reusit pana in prezent sa finalizeze vreun tronson demarat dupa 2012.

De altfel, primele contracte semnate pentru tronsoane noi, incepute deci de la zero de catre guvernarea Ponta, au venit abia in 2014.

Tronsoanele deschise, desi lucrarile nu au fost terminate

Deschiderea circulatiei rutiere pe noile loturi de autostrazi s-a facut desi lucrarile nu erau complet finalizate, multe elemente adiacente autostrazii ramanand sa fie terminate ulterior.

Nadlac – Arad Lot 1 a fost deschis circulatiei, desi nu toate lucrarile au fost terminate. Potrivit autoritatilor, la momentul deschiderii circulatiei constructorii mai aveau de lucrat la finisaje, cateva pasaje si podete, precum si la instalarea unor garduri sau panouri antiorbire.

CITESTE SI: Primele imagini filmate pe cea mai noua bucata din Autostrada Vestului. Cum se circula pana la granita? VIDEO

Pe Orastie – Sibiu Lot 3 situatia este asemanatoare, doar ca lucrurile sunt de fapt mai grave, iar problemele de stabilitate a noii autostrazi au facut ca la doar cateva septamani de la inaugurare traficul sa fie restrctionat pe o portiune pentru ca au aparut crapaturi si fisuri in asfalt.

Tronsonul Sibiu – Orastie Lot 3 a fost deschis circulatiei pe 15 noiembrie, chiar inaintea turului doi de scrutin la alegerile prezidentiale. Lotul 3 a fost singurul care nu a fost inaugurat alaturi de celelalte in decembrie 2013, iar deschiderea traficului in noiembrie 2014 a venit, de fapt, la circa 18 luni de la termenul initial din contract – aprilie 2013.

Anul 2015 se anunta a fi si mai slab

Daca anul 2014 a fost unul din cei mai slabi, anul 2015 se anunta a fi si mai slab. Teoretic, daca este sa ne luam doar dupa termenele contractuale de finalizare, in 2015 am putea inregistra performanta negativa sa deschidem circulatiei doar 13 km de autostrada. Vorbim de cei 10 km care au mai ramas din A1 Nadlac – Arad Lot 2 si circa 3 km din A3 dinspre Bucuresti spre Soseaua de Centura.

Intr-un scenariu optimist, am putea spera la finalizarea cu mult inainte de termenul oficial din iunie 2016 a inca 25 de kilometri intre Timisoara si Lugoj, pe lotul 2.

Totusi, realist vorbind am putea vedea deschiderea circulatiei pe primii 10 km din acest lot, portiunea dintre Sanovita si Topolovat, portiune care ar permite deschiderea traficului si pe cei 10 km din autostrada adiacenta Lugoj – Deva Lot 1, finalizati in decembrie 2013, dar nedeschisi traficului pentru ca se opresc in camp.

Estimarile pentru 2015:

A1 Nadlac – Arad, Lot 2 (restul) – 10 km
A1 Timisoara – Lugoj, Lot 2 (partial/complet) – 10 km
A3 Bucuresti – DN Centura Bucuresti (partial, de la Centura pana in str Popasului) – 3 km

Total – 23 km

Estimarile pentru 2016:

A1 Timisoara – Lugoj, Lot 2 (total) – 15 km
A1 Lugoj – Deva Loturile 2,3,4 – 71,9 km
A10 Sebes – Turda, Loturile 1,2,3,4 – 69 km
A3 Gilau (Cluj Vest) – Nadaselu – 8,7 km
A3 Bucuresti – DNCB (total) – 3,5 km

Total – 168,1 km

Citeste mai multe aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Daca s-ar da si o harta cu realizarile de ultima ora ar fi bine, sau un site credibil.
    Diferitele site-uri dau imagini diferite despre „viitorul luminos” care, mergand spre trecut seamana mai mult cu „trecutul intunecos”

  2. stai linistit , rostul articolului e altul: sa introduca in capetele mai patrate ideea ca guvernarea ponta nu a facut nimic .

    • Pai tie ti se pare ca s-a facut ceva? 50.5 km de autostrada? Este de-a dreptul rusinos si eu, daca as fi in locul lui Fonta, as intra in pamant de rusine! Sunt niste mizerabili!

  3. Jet li, ia spune ce a facut guvernarea tonta, in afara sa ia bani de la investitii si sa i dea pe pomeni electorale???