Noutati :

Vom avea biserica dupa model bavarez, la Timisoara, cu turla ca un bulb de ceapa! FOTO!

26 noiembrie, 2014 - 11:00 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Capitala Banatului va avea o biserica asemanatoare cu cele din Bavaria si Ungaria, cu o cupola sub forma de bulb de ceapa. Lacasul de cult este ridicat de Parohia Ortodoxa Ucraineana din Timisoara pe strada Maresal Averescu.

Saptamana aceasta, consilierii locali din Timisoara mai aloca 100.000 de lei pentru finalizarea acoperisului unei biserici, la cererea Parohiei Ortodoxe Ucrainene. In trecut au mai dat 200.000 de lei pentru acelasi lacas de cult.

„Prin HCL nr. 259 din 2012 s-au alocat 100.000 lei, bani cu ajutorul carora s-a ajuns cu stadiul lucrarilor la cota 0 + 4 metri. Prin HCL nr. 425 din 2013 s-au alocat 100.000 lei pentru continuarea lucrarilor de constructie incepute la biserica”, se arata in proiectul de hotarare ce va ajunge pe mesele alesilor locali.

Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, mai raman 77.000 de lei in bugetul local pentru capitolul „Alte servicii in domeniile culturii, recreerii si religiei”.

Bisericile cu cupole sub forma bulbilor de ceapa sunt construite dupa stil baroc bavarez. Vecinii nostri din Ungaria sunt renumiti si ei datorita culturilor de ceapa. In Mako, la cativa kilometri de granita cu Timisul, exista chiar si un strand care are acoperisul sub forma de ceapa.

„Cel mai important proiect al Bisericii noastre este construirea bisericii de caramida. Proiectul bisericii a fost realizat de doamna arhitect Elena Laszlo, dupa modelul bisericilor slave. Proiectul este realizat pe plan patrat, avand spre est trei abside circulare, iar pe naos o turla zvelta, acoperita cu o cupola sferica alungita, de forma de <<bulb de ceapă>>. Constructia bisericii a inceput in primavara lui 2010, cand a fost turnata fundatia. Lucrarile au continuat incepand cu luna iulie 2012, pana la inceputul lunii octombrie, perioada in care s-a ajuns cu zidirea la inaltimea de patru metri”, sustin reprezentantii Parohiei Ucrainene.

Terenul pe care a fost ridicat deja pana la un punct lacasul de cult pe strada Maresal Averescu a fost pus la dispozitia Parohiei tot de catre Primaria Timisoara, gratuit, in urma cu 10 ani, pe o perioada de 49 de ani.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Ala nu e model bavarez, e model rusesc.

    • Corect, cea mai consacrata biserica cu turle in forma de bulb de ceapa e cea de la Kremlin – Moscova. Dar si bisericile din Banat construite in sec XIX tot turla in forma de bulb au. Deci nimic aparte. Aaa, e intr-adevar aparte fata de stilul bisericilor ortodoxe impuse de Patriarhia Romana, a caror lipsa de maretie (vezi turlele cu iz pipernicit) o depling mereu…