Vladimir Putin anunta armistitiu in Ucraina, din 15 februarie! Concluziile negocierilor de pace de la Minsk

Negocierile-maraton de la Minsk, intre cei patru lideri reuniti pentru a gasi o solutie la criza din Ucraina, s-au incheiat. Presedintele rus, Vladimir Putin, a iesit intr-o conferinta de presa, dupa mai bine de 16 ore de negocieri, pentru a anunta ca s-a ajuns la o intelegere.

Vladimir Putin, liderul ucrainean Petro Porosenko, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au negociat intens un armistitiu in estul Ucrainei. Acesta acopera atat retragerea armamentului greu si militiilor, cat si o gama de masuri economice si reforme constitutionale, dupa cum a aratat Putin.

Intalnirea de la Minsk se desfasoara dupa numele „formatul din Normandia”, aluzie la discutiile dintre cei patru lideri, desfasurate in luna iunie, cu ocazia aniversarii a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, din Al Doilea Razboi Mondial.

CITESTE SI: Summitul de la Minsk! Negocieri dure pentru pace in Ucraina. Porosenko: Nu sunt inca vesti bune! Rusia pune conditii inacceptabile
UPDATE: Acordul anuntat de preşedintele rus Vladimir Putin prevede incetarea focului incepand de duminica, 15 februarie. Documentul semnat la Minsk mai prevede retragerea armamentului greu din zona de conflict şi trimiterea de experti militari ruşi şi ucraineni in regiunile controlate de rebeli.

Potrivit unei declaratii comune data publicitatii de Kremlin, foaia de parcurs prevede respectarea suveranitatii şi integritatii teritoriale a Ucrainei, precum si organizarea de intruniri regulate pentru a asigura implementarea acordului de la Minsk.

Presedintele francez Francois Hollande a adaugat ca negocierile au creat cadrul politic pentru rezolvarea crizei din Ucraina. Au fost aproape 17 ore de negocieri, intrerupte la primele ore ale diminetii, cand Kievul se declara nemultumit de pretentiile Moscovei.  

Cancelarul Angela Merkel a declarat ca nu-si face nicio iluzie pe tema acordului pe Ucraina la care s-a ajuns, joi, la Minsk. Ea a subliniat ca mai sunt inca „mari obstacole” de trecut inainte de a ajunge la o rezolvare a conflictului.

Avem acum o licarire de speranta”, a spus Angela Merkel la Minsk, dupa incheierea negocierilor. Declaratiile sunt consemnate intr-un comunicat transmis de Cancelaria federala. „Nu-mi fac nicio iluzie, nu ne facem nicio iluzie”, a subliniat cancelarul german. „Mai sunt inca mari obstacole in fata noastra (…), exista, totusi, o sansa reala de a face sa evolueze lucrurile catre mai bine”, a declarat Angela Merkel.

Grupul de Contact, din care fac parte reprezentanti ai Ucrainei, Rusiei si OSCE, au semnat cu rebelii separatisti o foaie de parcurs pentru implementarea pacii, au anuntat joi, separat, presedintii rus, ucrainean, francez si cancelarul german.

Grupul de Contact a semnat documentul pe care l-am pregatit intr-o asa de mare tensiune”, a spus liderul ucrainean, Petro Porosenko, dupa aproape 17 ore de negocieri la Minsk.

Informatia a fost confirmata de Vladimir Putin.

Toate chestiunile au fost atinse de acest text care a fost semnat de Grupul de Contact si separatisti”, a spus si presedintele francez, Francois Hollande, intr-o declaratie comuna cu Angela Merkel, cancelarul german.

Practic, documentul are la baza si actualizeaza acordul de incetare a focului la care s-a ajuns in septembrie anul trecut, tot in urma unor negocieri la Minsk, dar care nu a fost niciodata implementat, precizeaza The Wall Street Journal.

Putin a spus ca principalul punct de dezacord se refera la orasul Debalteve, unde fortele ucrainene sunt asediate de rebeli de zile in sir. Liderii separatisti au cerut fortelor ucrainene sa se predea si sa abandoneze orasul, ceea ce fortele Kievului refuza.

In versiunea lui Putin, ramane un dezacord in ceea ce priveste linia de demarcatie dintre cele doua parti. Putin spune ca armata ucraineana isi va retrage armamentul greu de pe actuala linie de front – care reflecta cuceririle in teren obtinute de rebeli in ultimele luni – in timp ce rebelii isi vor retrage echipamentele dincolo de linia de demarcatie din acordul originar de la Minsk, cel din septembrie.

In ceea ce priveste subiectul sensibil al granitei dintre Rusia si Ucraina, Putin sustine ca Ucraina va restaura controlul prin consultari cu rebelii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.