Vitamina D si rolul ei fantastic pentru organism. Explicatiile specialistilor de la Spitalul CFR Timisoara

TIMISOARA. Au o contributie foarte importanta in mentinerea sanatatii si nu trebuie sa fie nici prea putine, dar nici in exces in organism. Despre rolul vitaminelor, mai ales in aceasta perioada de iarna, vorbesc specialistii de la Spitalul CF Timisoara.

Farmacista Adela Filipescu din cadrul unitatii sanitare ofera o serie de informatii valoroase legate de Vitamina D.

Vitamina D (vitamina antirahitica) este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi si uleiuri), care poate fi produsa de organismul uman, la nivelul pielii, sub influenta luminii soarelui. De asemenea, corpul o poate prelua din alimente (ficat, lactate grase, galbenus de ou, peste gras si drojdie de bere) sub forma de provitamina D2 care, prin metabolizare, se transforma in colecalciferol (vitamina D3) ce are activitate terapeutica.

Rolul vitaminelor D in organism:

💢stimuleaza absorbtia calciului la nivel intestinal;
💢contribuie la mentinerea calciului in organism prin reducerea eliminarii urinare;
💢atunci cand scade nivelul calciului in tesutul osos, vitaminele D cresc nivelul de calciu in sange si stimuleaza, astfel, remineralizarea osoasa;

🟥HIPOvitaminoza (deficitul de vitamina D) poate sa apara:

📍️ prin expunerea insuficienta la soare (perioada de iarna, persoane care petrec mult timp in spatii fara lumina naturala);
📍aport alimentar insuficient (diete, alimentatie nediversificata);
📍 la persoane cu afectiuni hepatice sau biliare (acizii biliari sunt indispensabili absorbtiei vitaminei D, iar ficatul transforma nutrientii alimentari in vitamina D cu efect terapeutic);
📍la persoane cu probleme renale (sindrom nefrotic, boala cronica de rinichi);
📍la persoane cu boli care scad absorbtia intestinala a nutrientilor (ciroza biliara, sindrom de intestin scurt sau rezectie intestinala chirurgicala, insuficienta pancreatica exocrina, boala Crohn, fibroza chistica, boala celiaca);
📍in afectiunea numita hipoparatiroidism;
📍 in tuberculoza cutanata;
📍 in perioada de sarcina sau de alaptare, la copii nascuti prematur, in perioada de crestere – inclusiv in adolescenta.

Nu in ultimul rand, deficitul de vitamine D poate fi secundar unui tratament medicamentos cronic (fenobarbital, fenitoina, corticosteroizi in doze mari, medicamente pentru tratamentul osteoporozei).

Manifestarile HIPOvitaminozei D:
⭕️la copil apare boala numita rahitism, caracterizata prin deformari osoase, afectarea dentitiei, slabiciune musculara;
⭕️la adult apare osteomalacia, care se manifesta prin dureri osoase, fracturi si deformari ale oaselor pelvine. Osteomalacia este mai frecventa la femei decat la barbati.

Printre simptomele mai putin specifice:
– oboseala cronica
– lipsa de tonus muscular
– crampe musculare
– probleme de respiratie
– probleme cardiace

🟥HIPERvitaminoza D apare la administrarea de doze mari de vitamina D (>4000 u.i./ zi la un adult sanatos) si se manifesta prin tulburari digestive (greata, voma, lipsa poftei de mancare, tulburari de tranzit intestinal), probleme renale (proteinurie, calculi renali), tulburari cardio-vasculare (aritmii, calcifierea arterelor), dureri musculare, osteoporoza, astenie.

La fat, prin supradozarea in timpul sarcinii, poate aparea stenoza aortica si suprimarea functiei glandelor paratiroide. La copii se pot inregistra intarzieri de crestere.

‼️HIPERvitaminoza apare doar prin consumarea de suplimente alimentare in exces, niciodata prin expunerea la soare sau prin aport alimentar clasic.

🟥Tratamentul: pe langa multitudinea de suplimente alimentare (mai mult sau mai putin eficiente si sigure) exista medicamente care contin vitamina D3, atat sub forma de solutie orala, cat si sub forma de tablete.

Necesarul zilnic de unitati de vitamina D trebuie stabilit de catre un medic, astfel incat tratamentul sa fie eficient si sa nu existe riscul de supradozare. Mai ales in perioada de sarcina, se recomanda ca vitamina D sa fie adusa in organism doar prin complexele de vitamine prenatale care sunt dozate special pentru aceasta perioada sensibila atat pentru mama, cat si pentru copil.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.