Noutati :

Viorica Dancila s-a apucat sa faca politica externa a Romaniei. Presedintele Iohannis reactioneaza la anuntul premierului privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim

24 martie, 2019 - 10:27 PM
Autor: Redactie      
Categorie: NATIONAL
0

Prim-ministrul Viorica Dancila participa zilele acestea in SUA, la Conferinta Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice  La eveniment, Dancila a anuntat ca ambasada Romaniei din Israel va fi mutata de la Tel Aviv la Ierusalim. Or, politica externa a Romaniei, constitutional, nu este atributul premierului.

Subiectul mutarii Ambasadei Romaniei la Ierusalim a starnit anul trecut un scandal imens intre PSD si Klaus Iohannis. Anul trecut, presedintele Klaus Iohannis s-a declarat impotriva accestei masuri. Iohannis a transmis atunci ca nu a fost consultat cu privire la o posibila mutare a ambasadei in Ierusalim.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, spune acum ca, potrivit legii, decizia finala privind mutarea ambasadei ii apartine presedintelui Romaniei. Mai mult, presedintele afirma ca Palatul Cotroceni nu a primit pana in prezent analiza care a fost anuntata in repetate randuri de Guvern.

Din dorinta de a-si revendica o decizie care nu apartine doar Guvernului Romaniei, asa cum doreste sa lase impresia, Prim-ministrul Viorica Dancila se grabeste sa faca anunturi publice fara sa existe o decizie in acest sens. Pozitia Presedintelui Romaniei cu privire la acest subiect a fost exprimata cu claritate in repetate randuri si nu va fi reluata acum. Decizia mutarii Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim va avea loc numai dupa finalizarea analizei care se desfasoara in prezent si doar cu avizul tuturor institutiilor cu atributii in domeniul politicii externe si al securitatii nationale. Decizia finala apartine Presedintelui Romaniei, care este, potrivit Constitutiei, titular al deciziilor de politica externa a Romaniei si reprezentant al tarii noastre in plan extern. Administratia Prezidentiala nu a primit pana in prezent analiza care a fost anuntata in repetate randuri de Guvern. Presedintele Klaus Iohannis solicita, din nou, Guvernului si Prim-ministrului sa manifeste responsabilitate in actul de guvernare”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

La randul sau, un inalt responsabil palestinian a criticat duminica anuntul Romaniei privind mutarea ambasadei sale de la Tel Aviv la Ierusalim ca fiind o „incalcare flagranta a drepturilor palestiniene, a dreptului international si a rezolutiilor ONU”, relateaza dpa.

O incalcare stridenta a drepturilor Palestinei, a legilor internationale si a rezolutiilor ONU. Contribuie doar la eliminarea solutiei celor doua state, singura solutie pentru pace si stabilitate in intreaga regiune. Facem apel la Uniunea Europeana sa ia masuri in legatura cu aceasta decizie, care este o violare a politicilor consacrate ale Uniunii Europene. Vom discuta aceasta problema in Liga Araba si Organizatia de Cooperare Islamica”, scrie Saeb Erekat, un inalt oficial al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), pe Twitter.

De asemenea, Ambasada Israelului la Bucuresti isi exprima speranta ca reprezentanta diplomatica a Romaniei sa se mute de la Tel Aviv la Ierusalim, pozitie exprimata dupa anuntul facut in acest sens, duminica, de premierul Viorica Dancila. „Ambasada Statului Israel o felicita pe doamna premier Dancila pentru declaratiile facute astazi (duminica – n.r.) la Conferinta AIPAC de la Washington. Ne exprimam speranta ca, in viitorul apropiat, Ambasada Romaniei sa se mute la Ierusalim, capitala eterna a Israelului”, se arata intr-o declaratie a reprezentantei diplomatice.

Guvernul Romaniei a anuntat intentia de mutare a sediului ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Dupa cum stim, presedintele Donald Trump a deschis Ambasada SUA la Ierusalim. Acest pas, admirabil si curajos, ne-a impresionat pe mine, Guvernul meu si poporul roman. Mutarea ambasadei americane este emblematica si demonstreaza legatura puternica a valorilor dintre poporul american si cel israelian. De asemenea, acest gest a lansat la nivel international un proces de reflectie. Guvernul Romaniei a initiat de atunci un proces de evaluare a oportunitatii mutarii ambasadei Romaniei la Ierusalim. De aceea, sunt incantata sa anunt astazi, in fata audientei AIPAC, ca dupa finalizarea analizei de catre toti actorii constitutionali implicati in procesul decizionat din tara mea, si in deplin consens, eu ca prim-ministru al Romaniei, si guvernul pe care il conduc vom muta Ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Viorica Dancila, in SUA.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, declara in luna mai 2018, in Comisia de politica externa a Camerei Deputatilor, ca o decizie de mutare a Ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim ar putea afecta candidatura Romaniei in 2019 pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU. De asemenea, a explicat seful diplomatiei romane, o ambasada nu poate fi mutata dintr-un oras in altul fara decret prezidential obligatoriu, conform legii.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...