Noutati :

Vioara Stradivarius ce va suna la Timisoara pentru salvarea copiilor bolnavi de cancer, intr-un concert cum n-a mai fost

15 mai, 2019 - 11:10 AM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. Turneul International Stradivarius 2019, un dialog intre muzica si dans, exprimat intr-o forma unica pentru Romania, aduce la Timisoara Vive la Musique!

Alexandru Tomescu (vioara Stradivarius), alaturi de harpista de origine franceza Delphine Benhamou si actorul TNB, Lari Giorgescu (dans contemporan) aduc in atentia publicului un adevarat dialog intre muzica si dans, concert de vioara, harpa si dans contemporan, aproape o luna de zile, intr-un numar de 15 concerte programate in Romania, turneu menit sa conecteze publicul la cele mai cunoscute si apreciate compozitii clasice romanesti si franceze care definesc o lume magica, plina de culoare si prospetime.

Cea de-a XII-a editie a Turneului International Stradivarius, numit „VIVE LA MUSIQUE !”, proiect care se deruleaza in cadrul Sezonului Cultural Romania-Franta 2019 si sub inaltul Patronaj al Ambasadoarei Frantei in Romania, E.S Michele Ramis, propune o intalnire inedita si intr-o abordare neasteptata pentru Romania, intre muzica clasica romaneasca si cea franceza.

Ca element de noutate, programul din acest an al Turneului International Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE!” include harpa alaturi de muzica viorii, intr-o forma unica si noua de interpretare. Concertul de vioara si harpa propune o combinatie sonora mai putin obisnuita pe scenele de concert, iar dansul contemporan, cu actorul Lari Giorgescu, vine sa sustina vizual tabloul compozitiilor romanesti foarte cunoscute, dar si piese contemporane, compuse exclusiv pentru acest turneu, de compozitoarea Sabina Ulubeanu, precum si celebrele piese clasice franceze care vor fi propuse intr-o noua sonoritate ale viorii si harpei, cu o interpretare special conceputa, care poate reda intreaga gama de emotii si vibratii a unei orchestre.

Este o mare bucurie sa pot prezenta publicului din Romania acest program atat de special. Muzica romaneasca, cu oglindirile sale franeze, va fi transpusa in sonoritatile minunate ale viorii si ale harpei, cu latura spectaculoasa adusa de dansul contemporan semnat de actorul Lari Giorgescu. Astept cu mare nerabdare revederea cu iubitorii muzicii si ai frumosului. impreuna vom pasi in fascinantele lumi ale caror porti ni le vor deschide compozitorii romani si francezi. Vom pune o data in plus forta muzicii de a ne transforma in oameni mai buni, dupa cum spunea Beethoven si vom strange in cadrul concertelor turneului fonduri pentru campania „Daruieste viata-Spitalul de Oncologie Pediatrica”. Este cel mai important si frumos lucru pe care il putem face impreuna.” spune Alexandru Tomescu.

Programul va contine lucrari de George Enescu –Balada, Béla Bartók – 6 dansuri romanesti, Camille Saint-Saëns- Cygne, Camille Saint-Saëns – Fantaisie op. 124, Jules Massenet- Méditation, Camille Saint-Saëns – Introduction et Rondo Capriccioso, Sabina Ulubeanu- Pas Encore – piesa contemporana. compusa special pentru acest proiect, Maurice Ravel – Tzigane.

Astept cu multa nerabdare sa plec in Turneul Stradivarius, in Romania, si din multe motive. Colaborarea cu Alexandru Tomescu o consider foarte fructuoasa si, la sfarsitul turneului, sunt sigura ca nu voi mai cauta sunetul perfect. Munca de transcriere pe care am facut-o de a trece piese pentru vioara si pian in registrul pentru vioara si harpa a fost foarte intensa si provocatoare si m-au ajutat sa-mi imbogatesc repertoriul. Consider ca aceasta calatorie este pentru mine o sansa de a cerceta, de a risca, de a inventa, de a asculta si a descoperi lucruri si nuante noi, alaturi de o echipa profesionista si apropiata”, spune Delphine Benhamou, harpa-Franta.

Turneul International Stradivarius – „VIVE LA MUSIQUE !” va include cincisprezece concerte, in 14 localitati din Romania: 9 mai-Cluj-Napoca-Opera Maghiara, 10 mai- Brasov – Filarmonica de Stat, 14 mai-Sebes- Centrul Cultural „Lucian Blaga”, 15 mai-Oradea-Filarmonica de Stat, 16 mai-Timisoara-Teatrul National, 17 mai-Arad- Filarmonica de Stat, 19 mai-Targu-Mures-Filarmonica de Stat, 20 mai-Casa George Enescu-Mihaileni/Botosani, 21 mai-Iasi-Palatul Culturii, 22 mai-Piatra-Neamt-Teatrul Tineretului, 25mai-Targu-Jiu-Parcul Coloana fara Sfarsit a lui Brancusi- Ora 20:00, 26 mai- Craiova- Filarmonica Oltenia, 30 mai si 2 iunie- BUCURESTI-SALA RADIO, 31 mai- Sibiu-Filarmonica de Stat-Sala Thalia. Toate concertele vor incepe la ora 19:00.

Propunerea de a lua parte la Turneul Stradivarius este o mare bucurie, dar si o mare provocare. Aceasta intalnire intre un muzician si un actor, care are calitati de miscare, mi-a dat ocazia de a inventa personaje, ajutandu-ma de un minim de recuzita vestimentara. Am plecat de la anumite stari si senzatii date de muzica minunat aleasa si interpretata de Alexandru Tomescu, langa care vine duioasa harpa a lui Delphine Benhamou, tratandu-le ca pe niste roluri care nu au cuvinte. Asta mi-a oferit sansa de a dezvolta structuri care sa sustina si sa serveasca ideea proiectului in ansamblul sau. Am pus in practica ceea ce am acumulat de la doi mari creatori, artisti cu care am lucrat, Miriam Raducanu si Gigi Caciuleanu, diferiti prin arta lor, dar la fel de valabila. Va astept cu mare interes la aceasta intalnire propusa de Turneul Stradivarius”, spune Lari Giorgescu, Actor TNB

Ca in fiecare an, Turneul International Stradivarius este dedicat unei cauze sociale si de interes public, iar in acest an sprijina initiativa ONG-ului Daruieste Viata pentru a contribui la constructia Primului Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...