Vino si tu sa ajuti la salvarea de vieti! Campanie de donare de sange la Spitalul CFR Timisoara

TIMISOARA. Spitalul Clinic CF Timisoara impreuna cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguina organizeaza pe 28 septembrie o campanie de donare de sange. Timp de 5 ore, intre 8.00 si 13.00, doua incaperi din unitatea sanitara vor fi transformate intr-un adevarat centru de recoltare.

Pana acum, 40 de angajati ai Spitalului Clinic CF Timisoara si-au anuntat disponibilitatea de a dona. Pe langa angajatii Spitalului Clinic CF, insa, sunt asteptati si timisorenii dornici sa sara in ajutorul semenilor, care inteleg cat de important este ca Centrul Regional de la Timisoara sa aiba rezerve insemnate de sange.

Este o premiera pentru Spitalul Clinic CF Timisoara si ma bucur ca am reusit, impreuna cu colegii de Centrul de Transfuzii, sa organizam o asemenea colecta. Noi am inceput deja o campanie de promovare a acestui eveniment si sper sa vina cat mai multi donatori. Am luat legatura cu vecinii nostri de la Palatul Apelor, apoi cu colegii de la Medicina 2 si chiar cu cei din UMF. Din cadrul spitalului sunt foarte multi colegi care si-au aratat disponibilitatea de a participa la aceasta actiune de donare de sange. Vreau sa multumesc echipei care s-a implicat pentru organizarea acestei colecte publice: dr. Anca Chirca- medic specialist ATI, dr. Cioca Flavius- medic specialist Medicina Muncii si asistenta Zarandi Bella”, spune conf. dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic Cf Timisoara.

Cei care vin sa doneze sange trebuie sa stie ca la o donare se recolteaza cel mult 420 de ml de sange, care se reface ca volum in cateva ore, iar din punct de vedere al celularitatii, in cel mult doua saptamani.
Trusa utilizata pentru fiecare donare este sterila si de unica folosinta, neexistand riscul de contaminare cu HIV sau alte virusuri. Donarea de sange aduce cu sine si realizarea unor teste medicale pe sangele donat: Rh, grupa sanguina, antigen HBs, anticorpi anti HCV, anticorpi anti HIV 1 si 2, anticorpi anti sifilis, anticorpi anti HTLV si transaminaze. Rezultatele analizelor medicale efectuate in urma donarii pot fi vizualizate prin accesarea site-ului https://www.ctestimisoara.ro sectiunea analize.

Un verset din Biblie spune „Caci viata trupului este in sange”, iar noi, medicii, intelegem cel mai bine acest adevar. Pentru ca in fiecare zi, cand in salile de chirurgie ale spitalului au loc doua, trei sau chiar patru interventii chirurgicale, avem nevoie de sange. si atunci solicitam pungi de sange de la Centrul Regional de Transfuzii. Acum, e randul nostru sa contribuim la „rezerva de viata”, spune conf. dr. Stela Iurciuc – manager Spitalul Clinic Cf Timisoara.

Cei care doneaza sange beneficiaza de o zi libera de la locul de munca, o reducere de 50 la suta la transportul in comun pe o perioada de 30 de zile si 7 tichete de masa care vor fi disponibile pe un card eliberat de Centrul Regional de Transfuzii Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. se cere spaga daca vreau sa donez sange?