Vino sa inveti cum sa salvezi o viata! 9 ore de resuscitare predate gratuit de salvatorii SMURD la Timisoara. Foto

TIMISOARA. Timisorenii care vor sa ia lectii de resuscitare o pot face in acest final de saptamana, la Iulius Town, in cadrul unui proiect organizat de de Fundatia pentru SMURD in parteneriat cu UPU-SMURD Timisoara si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Banat” al judetului Timis.

CITESTE SI: Operatiune de salvare contra cronometru la Timisoara. Alerta dupa ce o femeie s-a prabusit in Bega. Foto si video 

Maratonul Resuscitarii, asa cum a fost denumit evenimentul, va avea loc in 16 noiembrie. Peste 50 de medici, paramedici, intructori formatori si voluntari, aduc 30 de manechine de resuscitare si timp de 9 ore vor prezenta cum se fac corect manevrele de resuscitare.

Cursurile vor fi sustinute gratuit atat in limba romana, cat si in engleza pentru publicul strain care doreste sa invete cum poate salva o viata. Anual, in Europa, mor, in medie, peste 350.000 de oameni in urma unui stop cardiorespirator, aproximativ 80% dintre aceste cazuri avand loc la domiciliu.

Startul primei editii a Maratonului Resuscitarii din Timisoara va fi dat la ora 12.00, in zona Intersport din Iulius Mall Timisoara, parte integrata a proiectului mixt Iulius Town. Modulul de instruire dureaza 30 de minute si cuprinde manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime, adult, copil si sugar, accentul fiind pus pe exersarea acestor manevre de catre publicul participant, fiecare punct de instruire fiind dotat cu manechine profesioniste de resuscitare. Cursurile se adreseaza persoanelor de orice varsta, inclusiv copiilor. Modulele de instruire se vor succeda fara incetare intre orele 12.00 si 21.00. in cadrul evenimentului vor fi expuse mai multe autospeciale de interventie si echipamente ale ISU Timis.

Participand la Maratonul Resuscitarii veti avea ocazia sa invatati despre importanta vitala a actiunilor dumneavoastra in minutele scurse de la instalarea stopului cardiorespirator si pana la sosirea echipajelor de urgenta. Prin invatarea manevrelor de resuscitare veti putea reusi, ca in situatia nefericita in care va veti confrunta cu o persoana draga intrata in stop cardiorespirator, sa deveniti din spectatori, salvatori. Va asteptam pe 16 noiembrie, in centrul comercial Iulius Town, sa invatati cum puteti salva o viata!”, declara dr Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, sef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţa si Presedinte al Fundatiei pentru SMURD.

Maratonul Resuscitarii a fost lansat in anul 2015 si a pornit ca o initiativa a studentilor medicinisti voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Pana in prezent, in cadrul editiilor organizate in Cluj-Napoca, au fost instruite, in total, aproximativ 5.000 de persoane. in mai anul acesta, Fundatia pentru SMURD a organizat prima editie in Bucuresti, reusind instruirea a peste 1200 de oameni, urmata de o prima editie si in Constanta, in luna septembrie, in cadrul careia peste 800 de participanti au invatat cum pot salva o viata.

Potrivit Consiliului European al Resuscitarii (European Resuscitation Council), organismul care stabileste standardele de resuscitare in medicina de urgenta la nivel european, peste 50% dintre decesele survenite in urma stopului cardiorespirator ar putea fi prevenite, iar vietile salvate, daca cetatenii ar cunoaste manevrele de resuscitare si daca, in spatiile publice, ar fi montate mai multe defibrilatoare.

De asemenea, demararea manevrelor de resuscitare in primele 4 minute de la instalarea stopului cardiorespirator creste semnificativ sansele de supravietuire ale victimei, lipsa acestora in primele 4 – 6 minute poate produce leziuni cerebrale, la peste 6 minute, aparitia leziunilor cerebrale este foarte probabila, iar, la peste 10 minute de stop cardiorespirator neasistat de manevre de resuscitare, se instaleaza moartea cerebrala

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.