Noutati :

Investitiile la bursa, mai profitabile decat depozitele bancare?

4 iunie, 2011 - 08:36 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ECONOMIC
0

Societatile de investitii financiare din Timisoara sunt, pe zi ce trece, tot mai asaltate de investitorii care doresc sa-si plaseze economiile pe piata de capital.

Registrul Independent al Actionarilor „Riavest“ SA a devenit un loc de pelerinaj pentru toti cei care vor sa verifice numarul actiunilor primite in schimbul vechilor cupoane si firmele la care sunt, in prezent, actionari, in conditiile in care, in ultimii ani, unele societati comerciale si-au schimbat denumirile.

Dupa primirea extraselor de cont, investitorii apeleaza la societatile de brokeraj pentru a vinde sau cumpara actiuni la societatile cotate la bursa.

„In urma cu cativa ani, am apelat la un broker pentru a investi cateva sute de certificate de proprietate in societati profitabile din toata tara. Am avut mare incredere in ea, ca era vorba despre o doamna foarte serioasa, si nu am mai verificat modul in care si-a facut treaba. Acum, dupa ce am vazut extrasul de la Registrul Actionarilor, inclin sa cred ca doar jumatate din acele certificate au fost investite pe numele meu“, ne spune Ioan Biris, unul dintre miile de timisoreni care au inceput sa abandoneze unitatile bancare in favoarea pietei de capital.
„Criza a adus pe piata o serie de oportunitati si, zilnic, suntem asaltati de persoane care doresc sa cumpere sau sa vanda actiuni. Au contat foarte mult bilanturile de sfarsit de an, care au conturat ideea ca la bursa castigurile sunt mult peste cele obtinute la banci. Desigur, acest gen de investitie presupune si un oarecare risc, insa nu prea au fost cazuri in care investitiile sa nu fi adus profit“, spune Rodica Albu, broker la societatea de investitii financiare Romcapital.

„Sumele cu care vin la noi potentialii investitori pe piata de capital incep de la 200 de lei, iar cea mai mare suma investita de un timisorean pe bursa, prin societatea noastra, este de peste un milion de euro“, precizeaza Rodica Albu.
Dinamizarea pietei de capital in Timisoara a fost remarcata si la nivelul Registrului Independent al Actionarilor Riavest S.A. Timisoara, o institutie care a devenit extrem de interesanta pentru cei ce doresc sa mizeze pe castigul la bursa si nu pe dobanda lenta a bancilor. „Odata cu mutarea noastra intr-un spatiu mai generos, pe strada Gheorghe Dima, vizavi de Parcul Botanic, relatia cu actionarii se desfasoara in conditii mult mai bune“, spune directorul general al „Riavest“, Dumitru Dima.

Potrivit ultimelor statistici, peste 100.000 de romani dispun de un cont pentru a “juca“ la bursa, insa numarul celor care fac tranzactii cu o frecventa de 2 – 3 luni este de aproximativ 30.000. Circa doua treimi dintre acestia este reprezentat de cuponarii care si-au lichidat actiunile detinute la SIF-uri. In prezent, pe piata functioneaza circa 100 de societati care intermediaza tranzactii la bursa. Singura societate de servicii de investitii financiare cu sediul central in Timisoara este Romcapital.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...