Noutati :

Vinerea Mare: Ziua Rastignirii si a inmormantarii Mantuitorului

29 aprilie, 2016 - 07:59 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
0

Vinerea Patimilor este ziua in care Iisus este judecat si condamnat sa fie rastignit. Iisus a fost pus apoi intr-un mormant pazit de soldati romani, pentru ca trupul sau sa nu fie furat de apostoli.

Dupa tradarea lui Iuda si prinderea sa in gradina Ghetsimani, Iisus a fost dus in fata mai marilor iudei pentru a fi judecat. Plimbat intre preotii Ana si Caiafa pentru a fi condamnat, Iisus a ajuns in cele din urma in fata lui Pilat din Pont, guvernatorul roman al Iudeii. Acesta l-a judecat pe Mantuitor, fara a-i gasi insa vreo vina. Totusi, il duce pe Mantuitor in fata multimii si ii pune pe oameni sa aleaga pe cine va elibera, pe Iisus sau pe Barabas, un talhar. Influentata de liderii iudei, multimea alege ca Barabas sa fie eliberat.
Pilat asculta vocea multimii si il condamna pe Iisus la rastignire. Acesta este mai intai biciuit, dupa care este pus sa isi duca singur crucea catre Golgota, dupa ce i se pune pe cap si o coroana de spini. Ajuns pe dealul Golgota, IIsus a fost rastignit intre doi talhari.

Conform Bibliei, pamantul s-a fi cutremurat, soarele s-a intunecat, multe suflete au plecat la cer, iar catapeteasma din templu s-a rupt. Ceilalti doi condamnati sfarsesc si ei, cand potrivit Sabatului evreiesc, corpurile trebuiau date jos, astfel soldatii romani le sparg fluierele picioarelor, numai lui Iisus nu. Soldatul Longinus descoperise ca acesta era mort si ii înfipse in coasta cu o lance, iar in urma se scursese sange si apa. Era semnul ca Iisus murise.

Iosif din Arimateea si cu Nicodim iau trupul lui Hristos de pe cruce, il ung cu aromate si il infasoara intr-un giulgiu. Pe cap ii pun o mahrama, implinind astfel, intru totul datina iudaica a inmormantarii.

Traditii in Vinerea Mare
Fiind ziua in care Iisus a fost rastignit pe cruce, in aceasta zi nu se ara, nu se seamana si nu se sadesc pomi, intrucat nu vor rodi. Femeile nu au voie sa coaca, sa coasa, sa teasa, sa spele rufe sau sa toarca. Exista credinta ca daca cineva se incumeta a coace in aceasta zi face mare pacat, iar coptura nu este mancata nici macar de pesti, scrie Agerpres.

Despre oamenii care nu lucrau in Vinerea Mare se credea ca nu vor avea dureri de cap si vor avea noroc pana la sarbatoarea urmatoare.

Citeste mai multe: AICIInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...