Noutati :

VIDEO din aer! Abatorul Timisoarei, intr-o stare jalnica. Primaria i-a amendat pe proprietari cu 8.000 de lei pentru ca nu au grija de monumentul istoric

16 octombrie, 2013 - 01:59 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

TIMISOARA. Amenzi de 8.000 de lei pentru firma lui Ion Tiriac, care detine cladirile in care a functionat Abatorul Timisoarei. Proprietarii monumentului istoric, ajuns intr-o stare jalnica, s-au intalnit miercuri cu viceprimarul Traian Stoia si cu reprezentanti ai Politiei Locale.

Abatorul, precum si terenul de sub cladiri, apartine acum societatii Goldale Real Estate, membra a Tiriac Holding, care ar fi trebuit sa ridice in loc un mall, inca de acum cativa ani.

Reprezentantii firmei s-au intalnit cu viceprimarul Stoia, dar si cu politistii locali. Potrivit edilului social democrat, firma a fost amendata cu 8.000 de lei pentru incalcarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, dar si pentru nerespectarea autorizatiei de constructie emisa de primarie, autorizatie expirata deja.

Reprezentantii Primariei Timisoara le-au cerut celor ce detin cladirile fostului Abator sa puna in siguranta in regim de urgenta monumentul istoric si sa obtina, tot in regim de urgenta, o autorizatie pentru reabilitarea tuturor cladirilor din ansamblul monumentului istoric Abator, pana in 16 ianuarie 2014. Totodata, ei sunt obligati sa igienizeze si cele 5 hectare de teren de sub constructii.

Viceprimarul Traian Stoia este convins ca angajatii lui Tiriac vor respecta legea si vor trece la fapte, desi terenul pe care se dorea construirea unui mall se afla de ani de zile in proprietatea lor.

„Reprezentantii Goldale Real Estate sunt primi care au inteles importanta demersului initiat de Primaria Timisoara cu privire la protejarea patrimoniului istoric. Este un prim pas. Asteptam cu interes punerea in opera a obligatiilor asumate in procesul verbal si salvarea unui monument important pentru istoria orasului”, a declarat Traian Stoia.

Abatorul orasului de pe bulevardul Eroilor de la Tisa a fost construit intre anii 1904 – 1905, dupa planurile arhitectului Laszlo Szekely. Nu mai functioneaza ca si abator din 1989, iar din anul 1992 a fost lasat in paragina. Nimeni nu s-a mai ingrijit de cladirile care figureaza acum pe Lista monumentelor istorice ale Timisoarei.

Video-ul nu poate fi incarcat.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. ABATOTUL CAINILOR SI AL PORUMBEILOR!!!
  ABATORUL COPACILOR!!!
  ABATOTUL BOSCHETARILOR!!!
  ABATORUL NIMANUI!!!!!!!!!!!!!!!!!
  PACAT……………

 2. Daca proprietarii au fost amendati ca nu au grija de monumentul istoric, cum adica trebuiau sa construiasca mall peste monumentul istoric ?!
  E monument istoric sau nu e ?

  • Cladirile istorice ale abatorului sunt monumente. Restul terenului are o suprafata uriasa si nu constituie monument. Pe acel teren se preconiza construirea mall-ului. Pe langa mall trebuiau reabilitate cladirile istorice. Pe scurt asta este conceptul din punct de vedere tehnic. Obligatiile contractuale si legale ale celor implicati cred ca nu au fost respectate. De aceea a survenit amenda. Pare destul de logic. Nu cred sa se rezolve situatia prea curand, tinand cont de stilul de lucru („buna practica”) a autoritatilor publice timisorene. Banuiesc ca se intampla la fel ca si la Casa Muhle. Adica: DEGRADARE IN RITM LENT PRIN NEINTERVENTIA CORESPUNZATOARE ASUPRA OBIECTIVULUI. Ciao.