Victorie importanta pentru Kovesi la Bruxelles in Comisia LIBE. A fost votata pentru functia de procuror-sef european. Ce urmeaza

Comisia pentru libertati civile din Parlamentul European (LIBE) a decis miercuri prin vot secret sa propuna numele Codrutei Kovesi pentru functia de procuror-sef european.

Kovesi a obtinut 26 voturi in comisia pentru libertati civile si justitie! Ea este urmata de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, si de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, a anuntat Comisia de libertati civile (LIBE).

Laura Codruta Kovesi, Jean-Francois Bohnert si Andres Ritter au fost audiati marti de comisiile reunite pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) si control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, pentru ocuparea functiei de procuror-sef european.

Propunerea celor doua comisii va fi trimisa Conferintei Presedintilor si presedintelui PE, Antonio Tajani.

Procurorul-sef va fi numit de comun acord de catre Parlamentul European si Consiliu. Daca va fi confirmata si de comisia LIBE, numele lui Kovesi va fi negociat de Parlamentul European si Consiliul UE.

Fosta sefa a DNA, Laura Codruta Kovesi, a obtinut marti seara cele mai multe voturi, 12, in Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, dupa audierile pentru ocuparea functiei de procuror-sef al Parchetului European.

Ea a fost urmata de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, si de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, potrivit biroului de presa al Parlamentului European.

Votul Comisiei CONT, care a fost unul secret, are rol consultativ.

Procurorul-sef european va conduce Parchetul European

Procurorul-sef european va conduce Parchetul European (EPPO) care se asteapta sa fie operational pâna la sfârsitul anului 2020. Procurorul-sef va fi numit de comun acord de catre Parlamentul European si Consiliu.

Parchetul European va fi un birou independent insarcinat cu investigarea, urmarirea si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor va putea fi extinsa in viitor pentru a include, de exemplu, activitati teroriste.

Parchetul European va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Parchetul European va veni in completarea activitatii OLAF (Biroul european de lupta antifrauda) si a Eurojust (agentie a Uniunii Europene ce se ocupa de cooperarea judiciara in materie penala intre agentiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmari penal cazuri individuale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.