Noutati :

Victor Ponta este acuzat de plagiat in alte doua lucrari al caror autor este. Sesizarea a fost depusa la Consiliul National de Etica

23 iulie, 2012 - 12:24 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Scandalul plagiatului lucrarii de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta se extinde. O sesizare de plagiat impotriva lui Ponta a fost depusa la Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei.

Consiliul National de Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei si care a decis ca Victor Ponta nu a plagiat, a primit o noua sesizare referitoare la „serioase suspiciuni de plagiat” in doua lucrari semnate de prim-ministru. Lucrarile trimise spre analiza de aceasta data sunt:
– D. Coman, V. Ponta. „Raspunderea in dreptul internagional umanitar”. Editura Universul Iuridic, 2010.
– V. Ponta. „Curtea penala internationala”. Editura Lumina Lex, 2004.

Iata textul sesizarii depuse la Consiliul National de Etica, potrivit www.hotnews.ro:

„Stimati membri ai CNECSDTI,

Prin prezenta, va supun atentiei urmatoarele doua lucrari, asupra carora planeaza serioase suspiciuni de plagiat:

D. Coman, V. Ponta. „Raspunderea in dreptul internagional umanitar”. Editura Universul Iuridic, 2010.

V. Ponta. „Curtea penala internationala”. Editura Lumina Lex, 2004.

Aceste lucrari contin texte extrase verbatim (prin copiere directa), fara atribuire, din cel putin urmatoarele surse:

Grigore Geamanu. „Dreptul international penal si infractiunile internationale”. Editura Academiei Republicii Socialiste Romania, 1977.
    Dumitru Diaconu. „Curtea penala internationala – istorie si realitate”. Editura All Beck, 1999.
    Vasile Cretu. „Drept international penal”. Editura Tempus, 1996.

In particular, in cazul lucrarii publicate in 2010, este remarcabila prezenta unor pasaje in care se analizeaza cazul fostului dictator chilean Augusto Pinochet, la timpul prezent si chiar la viitor. Este clar ca pasajele sunt preluate din opere scrise elaborate inainte de moartea lui Pinochet in decembrie 2006. Aparitia acestor pasaje intr-o opera publicata in 2010 este o dovada incontestabila nu numai ca acele pasaje constituie un plagiat, ci si ca cei doi autori, doamna Coman si domnul Ponta, au copiat in bloc pasaje fara a le citi, doar pentru a umple paginile si pentru a da lungimea corespunzatoare lucrarii.

Este important de subliniat, de asemenea, ca legislatia in vigoare si in 2004 si in 2010 (datele de publicare ale lucrarilor) contine prevederi clare privind etica si buna conduita in activitatea de cercetare. Legea nr. 206 din 2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, contine, la art. 4 lit. d) urmatoarea definitie a plagiatului:
d) plagiat – insusirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obtinute, prezentandu-le drept creatie personala;

De asemenea, la art. 2 alin. (3) lit. n), textul legii scoate in afara bunei conduite in activitatea de cercetare si
n) publicarea sau finantarea repetata a acelorasi rezultate ca elemente de noutate stiintifica.

Avand in vedere ca o parte din textele plagiate apar in ambele lucrari, acest caz se incadreaza si la aceasta prevedere care este distincta de prevederea privind plagiatul, de la art. 2 alin. (3) lit. e).

Legislatia in vigoare la data publicarii acestor lucrari interzice si sanctioneaza in mod explicit acest tip de conduita incompatibila cu standardele minime de onestitate academica.

In rezumat, prezenta sesizare contine trei elemente distincte:

1. Plagiatul lucrarii din 2004.

2. Plagiatul lucrarii din 2010.

3. Publicarea repetata a acelorasi rezultate ca elemente de noutate stiintifica, pentru lucrarea din 2010.”

Afla mai multe pe www.hotnews.ro.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. daca mai amina mult disparitia din viata (publica) o sa apara si mai mult r****…