Vibratiile de la muzica tare din boxele de la evenimentele organizate in Timisoara degradeaza cladirile din oras. Ce ii propune lui Nicolae Robu seful de la Directia de Cultura

TIMISOARA. Evenimentele organizate in Timisoara duc la o mai buna promovare a orasului, insa aduc si distrugeri patrimoniului arhitectural existent, atrage atentia Directia de Cultura Timis,  care vine cu o propunere pentru o mai buna protectie a cladirilor din zona istorica.

CITESTE SI: Intamplare trasnita la Timisoara. Ce nebunie a putut face un tanar recidivist dupa ce a furat un Tico 

Reprezentantii Directiei pentru Cultura spun ca nivelul ridicat al muzicii sau organizarea unor evenimente care folosesc focul sunt cauze ale degradarii unora dintre cladirile vechi, dar si a pavajului.

„Avem cateva exemple de utilizare nepotrivita a zonei istorice. Ranile incep sa fie vizibile. Iata cum arata Piata Sfantul Gheorghe dupa un festival al focului. O parte dintre ele nu sunt reversibile. Avem si in Piata Libertatii urme ale evenimentelor care nu se gandesc la protectia patrimoniului…nu mi se pare potrivit ca un festival bazat pe motorina si foc sa fie organizat pe un asemenea pavaj. Din punct de vedere al inflamabilitatii nu e nicio problema, din punct de vedere al degradarii da. O alta problema sunt vibratiile pe care le produce muzica. Cladirile vibreaza la evenimente. Fatada Operei a suferit foarte mult de pe urma vibratiilor. Acolo piatra este pusa pe structura de metal, acesta vibreaza si piatra crapa„, spune Sorin Predescu, directorul Directiei de Cultura Timis.

Directia pentru Cultura Timis nu ii poate sanctiona pe organizatori in aceste conditii, mai ales daca evenimentele sunt avizate de municipalitate, astfel ca vin cu o propunere pentru Primarie.

Mi-as dori foarte tare sa existe un regulament pentru aceste evenimente pe care sa il avizam si noi pentru ca aceasta frecventa a evenimentelor incepe sa aduca degradari patrimoniului. As vrea ca intr-un astfel de regulament sa existe o lista cu ce nu e voie sa faci in zona istorica. Nu cred ca ar trebui ca evenimente ce pot aduce degradare patrimoniului sa se intample„, spune seful Directiei de Cultura Timis.

In perspectiva anului 2021, cand Timisoara va fi Capitala Culturala a Europei, iar evenimentele se vor tine lant in oras, e greu de crezut ca propunerea lui Sorin Predescu ar putea avea sorti de izbanda.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.