Opinia Timisoarei

Vezi aici cum a fost impartita Romania moderna si cand!

De cate ori a fost impartita Romania moderna si cum a aratat? Care au fost ideile de reimpartire de-a lungul vremii? Vedeti aici hartile Romaniei reimpartita!

De la vechile traditii medievale la influente germane sau sovietice, de la centralizare la autonomie si inapoi. Organizarea administrativ teritoriala a tarii a cunoscut in ultimii nouazeci de ani trei sisteme majore si numeroase reforme mai mici sau mai mari.

Romania se pregateste de o noua impartire teritoriala.  Secretarul general al PDL Ioan Oltean a vorbit vineri, la Bistrita, despre posibilitatea angajarii raspunderii in aceasta sesiune parlamentara pe proiectul de lege privind reorgnizarea administrativa in opt judete. Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri ca reorganizarea administrativ-teritoriala trebuie sa se produca in etape si propune ca orizont anul 2012, inainte de alegerile locale, si a respins si acuzatiile PSD privind costurile asupra populatiei.

Prima impartire administrativa moderna a Romaniei Mari are loc odata cu reforma din 1926, dupa cativa ani de tranzitie in care teritoriile noi isi pastrasera vechea organizare. tara e impartita intr-un mare numar de judete, subdivizate in plase, compuse la randul lor din comune. Aceasta formula va rezista 12 ani.

In 1938 Carol al II-lea isi impune regimul de dictatura regala si face o noua reforma a organizarii teritoriale. Judetele si plasele nu dispar dar pierd mult din atributii. Apar zece „tinuturi”, dupa modelul german al landurilor, care centralizeaza in buna masura administratia locala.

Dupa abdicarea lui Carol, in conditiile in care Romania pierde o buna parte din teritoriu, regimul maresalului Antonescu revine la vechea organizare pe judete si desfiinteaza tinuturile.

Dupa instaurarea regimului comunist judetele si plasele dispar si ele. Republica Populara Romana e impartita in 28 de regiuni compuse din 177 de „raioane”. Pana in 1956 exista inclusiv regiunea Stalin, in zona Brasovului, (rebotezat el insusi dupa numele dictatorului sovietic).

In 1952 numarul regiunilor se reduce la 18. Atunci apare si Regiunea Autonoma Maghiara. in 1960 dispar regiunile Barlad si Arad. in 1969 regimul lui Nicolae Ceausescu revine la un sistem bazat pe 39 de judete.

In 1981 o noua minireforma: Sectorul Agricol Ilfov a fost redimensionat si i s-a dat numele de Sector Agricol. Tot atunci apar judetele Calarasi si Giurgiu.

Ultima modificare are loc in 1995, cand Ilfovul redevine judet.

Exit mobile version