Noutati :

Vezi aici cum a fost impartita Romania moderna si cand!

11 iunie, 2011 - 04:35 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
3

De cate ori a fost impartita Romania moderna si cum a aratat? Care au fost ideile de reimpartire de-a lungul vremii? Vedeti aici hartile Romaniei reimpartita!

De la vechile traditii medievale la influente germane sau sovietice, de la centralizare la autonomie si inapoi. Organizarea administrativ teritoriala a tarii a cunoscut in ultimii nouazeci de ani trei sisteme majore si numeroase reforme mai mici sau mai mari.

Romania se pregateste de o noua impartire teritoriala.  Secretarul general al PDL Ioan Oltean a vorbit vineri, la Bistrita, despre posibilitatea angajarii raspunderii in aceasta sesiune parlamentara pe proiectul de lege privind reorgnizarea administrativa in opt judete. Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri ca reorganizarea administrativ-teritoriala trebuie sa se produca in etape si propune ca orizont anul 2012, inainte de alegerile locale, si a respins si acuzatiile PSD privind costurile asupra populatiei.

Prima impartire administrativa moderna a Romaniei Mari are loc odata cu reforma din 1926, dupa cativa ani de tranzitie in care teritoriile noi isi pastrasera vechea organizare. tara e impartita intr-un mare numar de judete, subdivizate in plase, compuse la randul lor din comune. Aceasta formula va rezista 12 ani.

In 1938 Carol al II-lea isi impune regimul de dictatura regala si face o noua reforma a organizarii teritoriale. Judetele si plasele nu dispar dar pierd mult din atributii. Apar zece „tinuturi”, dupa modelul german al landurilor, care centralizeaza in buna masura administratia locala.

Dupa abdicarea lui Carol, in conditiile in care Romania pierde o buna parte din teritoriu, regimul maresalului Antonescu revine la vechea organizare pe judete si desfiinteaza tinuturile.

Dupa instaurarea regimului comunist judetele si plasele dispar si ele. Republica Populara Romana e impartita in 28 de regiuni compuse din 177 de „raioane”. Pana in 1956 exista inclusiv regiunea Stalin, in zona Brasovului, (rebotezat el insusi dupa numele dictatorului sovietic).

In 1952 numarul regiunilor se reduce la 18. Atunci apare si Regiunea Autonoma Maghiara. in 1960 dispar regiunile Barlad si Arad. in 1969 regimul lui Nicolae Ceausescu revine la un sistem bazat pe 39 de judete.

In 1981 o noua minireforma: Sectorul Agricol Ilfov a fost redimensionat si i s-a dat numele de Sector Agricol. Tot atunci apar judetele Calarasi si Giurgiu.

Ultima modificare are loc in 1995, cand Ilfovul redevine judet.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Regionalizarea de tip 1938 are multe asemanari cu modelul PDL sau USL,s-au pierdut Basarabia si Cadrilaterul…
    Ma enerveaza la culme posturile care blameaza acest tip de regionalizare…
    Un buletin se poate face in orice oras mare din noua regiune,ca vor fi citeva cheltuieli cu pasaportul sau permisul auto pare hilar,la reinnoirea sa dupa o perioada de 3 ani maxim oricum sint cheltuieli..
    Nu cred ca acum o sa ne schimbam in masa toate actele,poate dupa 1 an placutele de masini….

  2. Din punctul meu de vedere totul este o diversiune. Impartirea, „deranjeaza” maghiarii, cel putin in declaratii. In realitate, creearea zonei „Centru” nu duce decat la pierderea majoritatii romanilor in judetele Alba Iulia, Sibiu si Brasov, prin includerea in noua zona. Prin noua organizare, maghiarii si sasii ajung cel putin la 50%, va dati seama ce inseamna asta la nivel de conducere a zonei. Parerea mea ca aceasta idee este una periculoasa. S-a tot vorbit la un moment dat despre o teorie a conspiratiei, despre impartirea Romaniei si in final desfintarea statului. Se pare ca cel putin o etapa din acest cosmar urmeaza sa se adevereasca. Pana unde merge toleranta fata de clasa politica?

  3. Sunt convins ca problema de baza este ca vor disparea o gramada de posturi de unde se fura pe capete. Nu inteleg de ce nu pot ramane judetele asa cum sunt, in schimb trebuiesc desfiintate consiliile judetene, si facute consilii regionale, care au responsabilitati pe cateva judete, avand sediile in unul din orasele mari ale zonei. Localitatile sunt conduse de primarii, nu de consilii judetene. Sunt foarte multe lucruri pe care consiliile judetene le fac inca o data dupa ce primariile le-au facut deja, sau invers. Oare de ce un viitor consiliu regional, la care i se mai iau o parte din atributiile pe care le-au avut cele judetene, nu poate rezolva aceleasi probleme ? Viitorul consiliu regional nu are nici o legatura cu nivelul cultural al satului, comunei, orasului sau zonei, astea sunt si oricum au fost ale primariilor. Eliminati din treaba consiliilor problemele la care este nevoie de prezenta cetatianului, ele urmand a lucra doar cu primariile.