Noutati :

Vesti rele de la Fukushima. Nivel foarte mare de iod radioactiv in ocean

26 martie, 2011 - 11:22 AM
Autor: Anonim      
Categorie: EXTERN
0

Cand credeau ca situatia incepe sa se normalizeze, japonezii au mai primit o veste proasta. Echipele de interventie de la Fukushima au detectat in apa oceanului iod radioactiv in cantitate de 1.250 de ori mai mare decat nivelul normal.

Specialistii spera ca aceasta concentratie ridicata sa dispara, odata cu mareea.

Ingrijoratoare este si situatia angajatilor centralei care au fost iradiati accidental vineri. In plus, autoritatile inca nu stiu daca nu exista scurgeri masive din cuvele unde sunt depozitate barele de uraniu.

Pe de alta parte, echipele de interventie vor folosi de acum incolo apa dulce, pentru racirea reactoarelor. Cea sarata din Pacific nu pare sa dea rezultatele scontate.

Situatia de la centrala nucleara de la Fukushima este mai grava decat s-a crezut initial, a recunoscut guvernul de la Tokio. Premierul nipon a declarat ca nivelul radiatiilor se mentine foarte ridicat si ca este posibil sa se fi produs o fisura in containerul de otel al reactorului numarul trei.

O asemenea bresa ar fi permis eliberarea in atmosfera a unei cantitati mai mari de radiatii, urmata de contaminarea apei din sol. Ultimele masuratori arata ca nivelul iodului radioactiv este de 1250 de ori mai mare decat limita normala, iar apa de langa reactorul 1 este de 10.000 de ori mai radioactiva decat limita admisa.

si reprezentantii TEPCO se tem ca incinta rectorului trei ar fi avariata. Din cauza iradierii, mai multi muncitori de la Fukushima au fost internati cu arsuri externe, dar si interne.

Autoritatile au cerut populatiei care locuieste pe o raza de pana la 30 de kilometri in jurul centralei sa parasesca zona.

Agentia japoneza pentru Siguranta Nucleara a precizat ca testele au fost realizate de compania de electricitate care administreaza centrala, Tokyo Electric Power (TEPCO), pornind de la apa prelevata in largul reactorului 1.

„Daca beti 50 de centilitri de apa curenta cu aceasta concentratie de iod, atingeti dintr-o data limita anuala pe care o puteti absorbi. Acesta este un nivel relativ ridicat”, a explicat un purtator de cuvant al agentiei.

„In plus, concentratia de iod se reduce cu jumatate la opt zile, astfel ca atunci cand oamenii vor manca produse din mare, cantitatea sa va fi probabil diminuata puternic”, a precizat acesta.

Aceasta centrala, situata la 250 de kilometri nord-est de Tokyo, a fost grav avariata de seismul urmat de un tsunami la 11 martie. Sistemele de racire de la patru reactoare sunt de atunci oprite, generand numeroase incidente si emisii de particule radioactive.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...