Vesti proaste: Economia Romaniei face inca un pas inapoi! Oficial suntem in RECESIUNE!

UPDATE: Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Romania a inregistrat in trimestrul al doilea cea mai mare scadere a Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene (UE), de 1% comparativ cu primul trimestru, iar singurele economii cu evolutii negative au mai fost Germania, Italia si Cipru.

Datele publicate de Eurostat arata ca INS a revizuit in scadere estimarile de PIB pentru primul trimestru, de la o crestere fata de trimestrul anterior de 0,2% la o scadere de 0,2%.

Romania s-a aflat in recesiune tehnica (doua trimestre consecutive de scadere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani si jumatate in perioada 2008-2011 si a reintrat in recesiune tehnica la inceputul anului 2012, reusind sa revina pe crestere pana la finalul acelui an.

Datele Eurostat arata ca economiile Germaniei si Italiei s-au contractat in al doilea trimestru din acest an cu 0,2%, iar cea a Ciprului cu 0,3%.

Totusi, in comparatie cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul Romaniei a urcat cu 1,4%, iar in primul trimestru cu 3,8% fata de perioada similara din 2013.

Cresterea economica a Romaniei se situeaza in trimestrul al doilea peste cea consemnata de tari ca Germania (1,3%), Belgia (1%) sau Olanda (0,9%), dar sub Ungaria (3,7%), Letonia (3,5%), Polonia (3,2%) sau Cehia (2.6%).

In comparatie cu primul trimestru din 2014, la nivelul UE, PIB-ul a urcat cu 0,2% in perioada aprilie-iunie.
____________

 

Economia a facut un pas inapoi, dupa cum arata datele publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS). Conform primelor estimari, produsul intern brut in trimestrul II din 2014 a fost, in termeni reali, mai mic cu 1,0% comparativ cu trimestrul I din 2014 (date ajustate sezonier).

Fata de aceeasi perioada din 2013, economia a crescut cu 1,2% pe seria bruta si cu 1,4% pe seria ajustata sezonier.

Aceasta evolutie a luat prin surprindere analistii, mai ales ca, in primele trei luni ale anului, PIB-ul a avansat cu 0,1% fata de trimestrul IV din 2013 si cu 3,8% comparativ cu trimestrul I din 2013, inregistrand cea mai buna performanta dintre toate statele membre UE.

„Cifrele par surprinzatoare si arata o deteriorare semnificativa a activitatii economice in trimestrul doi, care putea fi cu greu anticipata in primul trimestru. Atunci, cifrele aratau ca intram intr-un trend de accelerare, consumul crescuse. (…)

Insa se pare ca am avut o deteriorare a consumului populatiei, si cel mai probabil si la nivelul investitiilor, cele publice au scazut in mod clar in trimestrul doi, absorbtia de fonduri europene a mers si ea foarte slab, investitiile private au evoluat si ele foarte slab”, a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la Digi24.

Datele INS arata ca in primul semestru din 2014, produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2013, cu 2,4%, pe seria bruta si cu 2,6% pe seria ajustata sezonier.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dar cand nu am fost noi in recesiune cand avem in asa zisu Parlament o adunatura de nesimtiti care ne mananca banutii? Vai de vietile noastre!

  2. Asa e Diana, noi suntem in recesiune din anii ’80. Doar ne prefacem ca nu suntem.