Opinia Timisoarei

Veste neasteptata de pe piata imobiliara la Timisoara. Ce se intampla cu preturile la apartamente si cat de greu se vinde o locuinta

TIMISOARA. Un nou val de scumpiri aduce miscari surpriza pe pietele rezidentiale din marile orase din Romania. Oradea depaseste pentru prima oara Timisoara, o adevarata surpriza a lunii februarie, aceasta intrucat pretul mediu al apartamentelor scoase la vanzare pe piata locala a crescut cu 15 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut.

CITESTE SI: Locul prin care soarele patrunde doar 2 zile pe an poate fi vazut langa Timisoara in cel mai vechi sanctuar din Romania. Se deschide in prag de echinoctiu 

Piata rezidentiala continua sa surprinde performand peste asteptari si in acest inceput de an, cand, pe baza cresterii cotei de TVA la locuintele noi, multi analisti asteptau o scadere a interesului. Cresterea este cu atat mai evidenta cu cat are loc si in orasele mai mici, iar in acest sens remarcam in mod special Oradea unde pretul mediu depaseste pentru prima data borna de 1500 euro/mp. Chiar si asa, cumparatorii din Romania sunt in continuare privilegiati in ceea ce priveste accesibilitatea locuintelor comparativ cu celelalte tari europene”, spune Daniel Crainic, de la Imobiliare.ro.

In continuare Cluj – Napoca se afla in topul celor mai scumpe locuinte scoase la vanzare in tara, la finele lunii trecute ajungand la 2.666 euro/mp util, cel mai inalt nivel inregistrat in Romania, conform unei analize a specialistilor in imobiliare.

Apartamentele din Cluj se vand insa si cel mai greu, daca ne raportam la durata de timp petrecuta in piata in comparatie cu proprietati similare din alte orase mari ale tarii. Proprietarii si dezvoltatorii au avut de asteptat, din 2020 si pana in prezent, aproximativ 3-4 luni un cumparator.

Oradea depaseste Timisoara si devine al doilea cel mai scump oras din vest

Una dintre surprizele lunii februarie vine de la Oradea. Pretul mediu al apartamentelor scoase la vanzare pe piata rezidentiala locala s-a majorat cu 15% fata de perioada similara a anului trecut si a ajuns la 1.550 euro/mp util.

Timisoara, un pol imobiliar si de business major din vestul tarii, a ajuns sa cada pe pozitia a treia in topul celor mai scumpe orase din regiune. La ora actuala, gasim aici unele dintre cele mai accesibile locuinte din tara in raport cu veniturile obtine de locuitori.

Ritmul de crestere remarcat la nivelul preturilor a fost unul foarte lent in ultimele 12 luni comparativ cu alte orase mari. Dupa o scumpire cu abia 4%, pretul mediu solicitat pe plan local s-a situat la finele lui februarie in jurul valorii de 1.544 euro/mp util.

De remarcat este insa faptul ca, in ciuda accesibilitatii, locuintele din Timisoara petrec mai mult timp in piata. Un apartament se vindea la inceputul anului trecut in 56 de zile pentru ca pana la finele lui 2023 durata de timp necesara gasirii unui cumparator sa ajunga la 69 de zile.

 

Exit mobile version