Noutati :

Veste grozava pentru viitoarele mamici. Maternitate noua la Timisoara, unde se vor face si fertilizari in vitro!

29 august, 2015 - 09:59 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Timisoara ar putea avea o maternitate nou-nouta, chiar langa Spitalul Judetean. Proiectul este unul mai vechi, insa luni consilierii judeteni vor face un prim pas in realizarea lui.

In sedinta de plen a CJ Timis care va avea loc in ultima zi a lunii august, alesii vor discuta necesitatea construirii unei cladiri, langa Spitalul Judetean, intre spital, Casa Austria si Clinica de Ortopedie, unde sa se mute actuala maternitate Bega.

Noua cladire ar urma sa aiba 120 de paturi, dar si Serviciu de Ambulanta.

Noua maternitate ar fi proiectata astfel incat circuitele sa fie respectate din constructie, separarea septicului de aseptic realizandu-se corect. In noua cladire ar putea functiona un serviciu de ambulanta, urgentele fiind deservite de punctul de urgenta al Spitalului Clinic Judetean. Amplasarea sectorului ambulatoriu in cadrul spitalului va permite legaturi usor accesibile cu serviciile de investigatii-explorari si tratamente, precum si cu compartimentul de spitalizare de o zi”, se arata in proiectul de hotarare.

Ceea ce este foarte important, e ca in noua maternitate se va putea reactiva Sectia de Fertilizare in vitro.

Construirea unei noi maternitati ar permite redeschiderea sectiei de fertilizare in vitro, sectie inchisa de catre Agentia Nationala de Transplant pe criteriul lipsei de circuite cu toate ca acest procedeu de reproducere umana asistata a fost realizat prima data in aceasta clinica”, potrivit aceluiasi proiect.

Timisoara are mare nevoie de o noua maternitate, avand in vedere ca cele doua maternitati de stat au mari probleme in acest moment cu spatiile.

bulevardul-republicii-maternitatea-odobescu-trafic-timisoara

Cea de pe strada Odobescu functioneaza in cladiri retrocedate si pentru care acum se plateste chirie. Aceasta maternitate apartine de Spitalul Municipal Timisoara.

La randu-i, Clinica de Obstetrica – Ginecologie Bega, care apartine de Spitalul Judetean Timisoara, functioneaza in spatii improprii. Renovarea actualei cladiri ar costa cu mult mai mult decat construirea unui imobil de la zero.

maternitatea-bega

Clinica Bega a luat fiinta in anul 1974, odata cu inaugurarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara, functionand de la inceput ca si baza de invatamant clinic universitar si postuniversitar precum si ca centru metodologic judetean si interjudetean.

Aceasta a fost instalata in cladirea Spitalului “Bega”, in prezent facand parte din structura spitalului Clinic Judetean de Urgenta.

Spitalul Bega functioneaza cu: 2 sectii de Obstetrica-Ginecologie, 1 sectie Neonatologie, 1 sectie pediatrie, 1 sectie ORL preponderent de pediatrie.

Activitatea personalului angajat, se desfasoara intr-o cladire veche, construita cu aproximativ 125 ani in urma si care in 1941 a devenit spital.

In prezent, aici caile de comunicare intre sectoare, nu respecta normele de dimensiune, normele igienico-sanitare si normele pentru deplasarea pacientilor cu handicap (nu exista rampa, nu exista lift). Nu se respecta dimensionarea spatiilor. Astfel suprafata saloanelor este prea mica fata de numarul de paturi existent. Suprafata actuala a spitalului nu permite dimensionarea conform normelor nici a celorlalte spatii functionale, sali de operatii, sali adiacente, blocul de nastere, dar mai ales sectia de urgenta, spitalizare de zi, ambulatoriu de specialitate si sectia de fertilizare in vitro.

Spitalul, la ora actuala, nu are toate ariile si functiunile prevazute in normativ pentru autorizare sanitara a spitalului.

Toate instalatiile ( sanitare, de apa, canalizare, electrice ) sunt vechi si nu mai fac fata necesitatii spitalului. Mai mult, canalizarea si apele uzate evacuate nu respecta prevederile de mediu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Primul copil din Romania fertilizat in vitro s-a nascut in Timisoara .

  2. prima foto este cu Clinica Odobescu, nu cu Clinica Bega. mai multa atentie nu ar strica.