Noutati :

Veste groaznica pentru bugetari! Ce salarii vor avea in 2015? Uite ce li se pregateste!

11 decembrie, 2014 - 12:54 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
3

Guvernul Ponta ia o masura deloc pe placul bugetarilor. Aceasta le priveste in mod direct veniturile salariale si este prevazuta in strategia fiscal-bugetara pentru anul 2015.

Salariile bugetarilor de anul viitor vor fi inghetate la nivelul de la finalul acestui an, exceptati urmand sa fie profesorii, ale caror salarii vor fi majorate in doua transe, cu „pana la 5%” din martie si tot cu „pana la 5%” din septembrie, dar in anumite conditii, si angajatii din sanatate.

Valoarea de referinta din Legea salarizarii bugetarilor, pe baza carora sunt calculate acestora, va fi inghetata si anul viitor la 600 lei, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax.

Bugetul pentru 2015, publicat de Finante: Impozite, salarii si investitii

Se impune promovarea unor masuri legislative prin care sa se prevada modalitatea de stabilire a salariilor personalului din sectorul bugetar in anul 2015, precum si prelungirea in anul 2015 a unor masuri bugetare care sa conduca la utilizarea fondurilor publice de o maniera echilibrata si in concordanta cu plafoanele de cheltuieli prevazute in Strategia fiscal-bugetara.

Din totalul personalului platit din fonduri publice, personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar reprezinta circa 28%.

Avand in vedere importanta deosebita a acestui sector in dezvoltarea generala a societatii romanesti, se impune asigurarea unei remuneratii mai atractive pentru aceasta categorie de personal.

Astfel, o mai buna motivare a acestora ar putea conduce la cresterea performantelor profesionale si implicit la o mai buna pregatire a elevilor si studentilor„, afirma Guvenul in document.

Astfel, ca masuri de politica salariala pentru anul viitor, este pregatit ca, pentru salariile de baza, soldele sau indemnizatiile de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, cuantumul brut sa fie tinut la acelasi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Si cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor si al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut, solda lunara bruta/salariul lunar brut, indemnizatia bruta de incadrare va fi inghetat la acelasi nivel cu cel ce se acorda personalului platit din fonduri publice pentru luna decembrie 2014, in masura in care personalul isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.

Doar in cazul schimbarii conditiilor in care isi desfasoara activitatea, bugetarii vor beneficia de noi drepturi la nivelul acordat functiilor actuale similare de la noile locuri de munca.

Care sunt exceptiile

Prin exceptie de la aceasta regula, personalul didactic va beneficia anul viitor de majorarea salariilor de baza in doua transe: cu pana la 5% in luna martie, fata de nivelul acordat pentru luna februarie 2015, si cu pana la 5% in luna septembrie, fata de nivelul acordat pentru luna august 2015, fara a depasi insa salariul de baza stabilit potrivit articolului 10 alin. (1) din Legea salarizarii, care este determinat prin inmultirea coeficientului de ierarhizare corespunzator clasei de salarizare aferente functiei detinute cu valoarea de referinta de 600 lei.

2015 aduce salarii mai mari pentru profesori si fond pentru examene – proiect de buget

Tot prin exceptie, personalul din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala beneficiaza de drepturile salariale stabilite in conformitate cu prevederile OU 70/2014 privind salarizarea personalului din cadrul sistemului public sanitar si sistemului public de asistenta sociala in anul 2015.

Documentul stabileste ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, pentru personalul din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unitati medico-sociale, si al sistemului public de asistenta sociala, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza, astfel cum a fost acordat pentru luna decembrie 2014, se majoreaza cu 100 lei.

Prevederea nu se aplica insa in cazul personalului din cadrul sistemului public sanitar, inclusiv unitati medico-sociale, si sistemului public de asistenta sociala care in anul 2015 beneficiaza de majorarea salariului de baza cu sume mai mari de 100 lei, ca urmare a majorarii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Nici acu in ultimul ceas nu realizeaza Ponta sa plece. Te-am votazt sa scapam de tine la Guvern.
  Daca venea Tariceanu aplica in totalitate Legea unica de salarizare.

 2. Pe cand Legea unica la bugetari ca la primari si viceprimari?
  Ponta ai dat chics cu alesii tai.

 3. “Veste groaznica pentru bugetari! Ce salarii vor avea in 2015? Uite ce li se pregateste!” spune articolul.
  Primarii si viceprimarii au aprobare de la Ponta pe Legea unica din iulie 2014 si li se prelungeste tacit. De ce numai ei?
  Sunt mai presus decat legea?