Venetia demascata: palate impunatoare, stradute colorate, turisti din belsug si gondole romantice, locul ideal pentru vacanta in orice anotimp. FOTO!

Un oras impunator, care merita vizitat macar o data in viata. Vorbim bineinteles de Venetia, locul unde romantismul, istoria si modernismul se intalnesc intr-o armonie perfecta. Metropola italiana poate fi vizitata intr-o singura zi, chiar si fara ghid care sa povesteasca totul pe indelete.

Cateva minute petrecute pe Internet ne spun totul despre superbul oras italian: agitatia din oras, forfota turistilor si frumusetile cladirilor. Se remarca acolo gondolele, podurile peste canale, hotelurile la care se ajunge doar cu barca, terasele pline de indragostiti si, evident, cladirile istorice splendide ai caror pereti adapostesc secole de istorie zbuciumata, cu negutatori versati si frumoase ce-si ascund unelitirile de alcov dupa fermecatoarele masti venetiene.

Puteti vizita ”regina Adriaticii” intr-un city-break. Vacantele din ciclul ”Weekend cu autocarul”, oferite de Agentia Ultramarin din Timisoara, se potrivesc perfect pentru fascinantul oras italian. Iar daca n-ati fost pana acum nici in Viena, Budapesta sau Praga, e momentul sa luati masuri!

Sa nu uitam insa de Venetia! Acolo trebuie vizitata neaparat Piazza San Marco, locul unde duc toate stradutele mici si cochete, pline de magazine care mai de care mai atractive. Piata pietonala este inconjurata de cafenele si buticuri celebre, unde turistii isi beau cafeaua cu muzica in surdina. Atentie, insa! Daca va comandati o cafea acolo, va trebui sa platiti si servirea, cunoscuta ca si ”coperta”, care costa chiar si de zece ori mai mult decat cafeaua.

In San Marco se inalta falnic Basilica San Marco, cel mai somptuos monument venetian, calcat de milioane de turisti, in fiecare anotimp. Fosta capela pentru conducatorii venetieni, Basilica San Marco este un exemplu clar de arhitectura bizantina. A fost ridicata sa adaposteasca ramasitele Sfantului Marcu si atrage zi de zi zeci de mii de turisti.

Alaturi ii sta Palatul Dogilor, fost centru administrativ, senat, tribunal, arhiva publica si inchisoare pana la caderea republicii venetiene. Palatul elegant si masiv, gotic la toate colturile, este o minunatie. Cateva drumuri mai incolo ne duc la Puntea Suspinelor, construit in anul 1600, care unea camerele de interogare din Palatul Dogilor cu inchisoarea, palatul fiind despartit de aceasta doar printr-un canal.

Ponte dei Sospiri ascunde toate suspinele condamnatilor la moarte care mergeau pe ultimul drum, de la Palatul Dogilor catre locul in care erau executati. Pe Puntea Suspinelor ei puteau vedea pentru ultima data lumina soarelui, privelistea lagunei sau rudele care stateau pe podul de vizavi.

De vreti sa vedeti Venetia de sus sau macar Piazza San Marco din varf, va recomandam fara doar si poate sa urcati in Campanile di San Marco – Turnul Campanile, inalt de aproape 100 de metri. Trebuie sa va inarmati insa cu rabdare, cozile la intrare sunt uriase, chiar si in extrasezon.

Piazza San Marco nu este insa singurul obiectiv turistic din Venetia, ”regina Adriaticii”. Sunt alte zeci de piatete fascinante, insa San Marco este singura care se numeste piazza, restul numindu-se campo.

Sa nu uitam de ”strada principala” din Venetia: Canal Grande, care murmura de istorie, lung de aproape patru kilometri. Aici circula mijloacele de transport in comun. Cu doar 18 euro va puteti face un abonament de 12 ore si puteti circula toata ziua cu vaporasele ”autobuze”, iar cu minimum 80 de euro puteti face o plimbare cu gondola.

Marele Canal al Venetiei este de o grandoare incomparabila, care ii poarta pe turisti printr-un adevarat canion arhitectural, captusit cu palate in toate stilurile arhitecturale, peste 170 de cladiri: 88 de palate pe o parte si 89 pe alta. O zi oarecare spune aici totul, fie ca este vorba despre un feribot plin din care sclipesc bliturile, de o ambarcatiune care transporta marfa sau gunoiul ori de o gondola ce plimba tinerii indragostiti.

O plimbare cu vaporasul va duce la Podul Rialto – Ponto di Rialto, cel mai vechi pod de piatra peste Canal Grande – unul dintre cele 4 mari poduri de peste ”strada principala” – ridicat pe locul unui vechi pod care s-a prabusit chiar sub picioarele multimii adunate sa priveasca un cortegiu. De-aici se poate vedea o buna parte din Canal Grande, iar de jur imprejur gasiti o sumedenie de tarabe cu suveniruri, de unde chiar va recomandam sa cumparati cate ceva celor dragi, cum ar fi un magnet de frigider tip masca, pentru ca locul abunda de oferte, iar mastile sunt simbolul orasului.

Nu uitati sa va plimbati si pe micile stradute ale Venetiei, inghesuite de magazine si turisti fascinati de farmecul acestora. Oricare va duce pe Canal Grande, asa ca nu aveti cum sa va pierdeti. Din cand in cand puteti da peste mimi, targuri de antichitati ori cate un muzeu mic intr-o campo sau peste africani care incearca sa va vanda bratari ori posete la moda. Veti trece peste podete de unde puteti admira gondolele pline de turisti ori veti da de italieni deja satui de frenezia celor care le fotografiaza orasul in fiecare secunda.

Atmosfera venetiana este ideala pentru tinerii indragostiti, pentru luna de miere sau chiar pentru un cuplu casatorit deja de ani buni. Romantismul orasului opreste parca totul in loc si nimic nu mai conteaza pana la momentul revenirii acasa. Un actor englez spunea ca daca nu te poti indragosti de Venetia, inseamna ca nu te poti indragosti niciodata…

De vazut: Murano si Burano

La nici o ora distanta de Venetia puteti merge in insulele Murano si Burano, cunoscute pentru celebrele sticle de Murano si pentru dantela si casele colorate de Burano.

In Murano sunt si ateliere in care puteti vedea, de sunt curiosi, cum se fabrica celebra sticla. Peste tot e plin de suveniruri, de la elefantei si tot felul de animale minuscule de sticla, pana la statui uriase pe care sa puneti in casa. Preturile sunt insa la inaltimea obiectelor. Grija mare insa! Locul a fost impanzit de chinezi, care imita aproape perfect sticla de Murano.

Daca va plac culorile si mergeti pe insula Burano, veti ramane impresionati de casutele colorate ale italienilor de acolo. Nu exista una langa alta de aceeasi culoare. Rosii, verzi, albastre, mov sau galbene, casutele sunt imortalizate in toate fotografiile turistilor. Dantela de Burano este si ea celebra. Gasiti acolo suveniruri de tot felul si tot felul de obiecte sau haine din dantela. Preturile, pe masura.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.