Valeriu Gheorghita, dupa ce 9 tari au oprit temporar administrarea vaccinului AstraZeneca: Daca decizia va viza toate loturile si Romania va lua aceasta decizie. Peste 200.000 de romani s-au vaccinat serul

România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european, iar până acum au fost vaccinați cu serul de la această companie peste 200.000 de români, afirmă coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Legat de decizia a 9 state europene de a opri temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, Gheorghiță a spus că autoritățile române așteaptă clarificări și, „foarte probabil că, dacă decizia va viza toate loturile de vaccin, și România va lua această decizie”.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat joi seară, la Antena 3, că România analizează, la rândul său, dacă se impune suspendarea vaccinării cu vaccinul produs de AstraZeneca, așteptând date suplimentare.

Întrebat dacă țara noastră se îndreaptă spre o astfel de decizie, medicul a răspuns: „Foarte probabil că, dacă decizia va viza toate loturile de vaccin, și România va lua această decizie”.

Chestionat dacă este o chestiune de ore sau de zile, Valeriu Gheorghiță a spus că decizia „poate fi luată oricând”, cât mai repede după ce autoritățile vor fi fi înştiinţate despre motivul deciziei statelor europene.

„Ne interesează să ştim care a fost motivul, ţinând cont că în momentul de faţă ţările care au suspendat vaccinarea fac parte din cele care au recepţionat doze din lotul asupra căruia planează această suspiciune de legătură cu acele evenimente trombotice. Agenţia Europeană a Medicamentului analizează în momentul de faţă toate cazurile raportate, cele 22 de cazuri raportate la nivel european şi va face o precizare, aşa cum este şi firesc, ca această decizie să fie recomandată de EMA, cea care a autorizat, de altfel, punerea pe piaţă a acestui vaccin”, a spus medicul militar.

El a explicat că este vorba despre un lot de vaccin de 1,6 milioane de doze de la compania AstraZeneca, distribuit în circa 17 state europene, asupra căruia există suspiciunea că ar fi potențial legat de apariția unor fenomene trobotice – cheaguri de sânge – într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare.

Citeste mai mult pe Hotnwes.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.