‘Va fi un muzeu contemporan, generator de emotie, care sa spuna o poveste’. Dezvaluiri despre momentul in care Garnizoana militara din Piata Libertatii isi va deschide portile. De 5 ani banii asteapta sa fie cheltuiti pentru un Muzeu al Revolutiei, la Timisoara

TIMISOARA. Este o certitudine, Timisoara va avea un Muzeu al Revolutiei Romane in cladirea fostei Garnizoane militare din Piata Libertatii din Timisoara. Bani pentru a porni proiectul exista, se afla intr-un cont de cinci ani si asteapta sa fie cheltuiti. Din pacate, insa, in anul Capitala Culturala Europeana, portile acestui viitor muzeu vor fi ferecate.

Ideea unui Muzeu al Revolutiei a pornit de la politicieni, insa abia la cativa ani de la prima formulare a fost identificata si o locatie potrivita: cladirea Garnizoanei militare din Piata Libertatii. O vreme politicienii s-au certat care institutie sa preia aceasta cladire, insa in final aceasta a ajuns la Ministerul Culturii care este responsabil de construirea aici a unui Muzeu al Revolutiei Romane. Imobilul batran de 300 de ani trebuie, insa, renovat, mai intai.

Este momentul sa facem un muzeu. De mult timp se incearca, insa acum chiar suntem in faza cea mai buna. Acum vreo 5 ani, cativa oameni au promis electoral, au facut demersuri pentru a se constitui un Muzeu al Revolutiei si acest mesaj incet-incet a ajuns la urechile celor care puteau lua deciziile la nivel national si au fost alocati niste bani dintr-un credit, nu mi-e foarte clar, undeva la 3 milioane de euro, ramasi din cheltuirea pentru repararea cladirilor Ministerului Culturii, un fel de economii. Si acest bani au fost alocati special si cu acordul finantatorului pentru Muzeul Revolutiei. De 5 ani acesti bani sunt in cont. Ce lipsea insa era un spatiu adecvat. Noi am insistat ca acest muzeu sa fie la Timisoara, de fapt nici macar nu a trebuit sa insistam, avea tot sensul din lume. Dar era nevoie de o cladire reprezentativa. Si stiu ca atunci, cu cei de la Unitatea de Management a Proiectelor, cu cativa parlamentari de Timis care s-au implicat foarte mult, cu domnul primar, am cautat un spatiu pentru acest muzeu. Alegerea care a venit cumva de la mine pentru ca stiam situatia patrimoniala a fost a fostei garnizoane militare din Piata libertatii. A fost nevoie de discutii cu 7 ministri, nenumarate insistente si totodata razgandiri, pentru ca aceasta cladire, in luna iunie, sa ajunga in patrimoniul Ministerului Culturii. E preluata, e la noi. Este o cladire foarte frumoasa si veche, de la 1727 o avem pe harta, insa una care nu mai era folosita nici de armata. Nu e distrusa, dar e decrepita sa spun asa. Si in acea cladire avem aceasta misiune, cu banii pe care ii avem deja, sa facem un Muzeu al Revolutiei care sa fie unul al Revolutiei Romane. Ca e la Timisoara si mare parte din acel muzeu va fi Revolutia de la Timisoara, dar muzeul va fi al Revolutiei Romane. Si avem primii pasi facuti, avem caietele de sarcini, asteptam licitatiile„, a declarat in INTERVIURILE TIMISOAREI Sorin Predescu, directorul Directiei de Cultura si Patrimoniu Timis, institutie aflata in subordinea directa a Ministerului Culturii.

Cladirea ar urma sa intre intr-o restaurare ampla, iar modul in care va arata noul muzeu va fi stabilit de specialisti.

Va fi o restaurare ampla a cladirii si va fi coroborata cu conceptul muzeal pentru care de asemenea s-a facut un caiet de sarcini. Practic, trebuie sa avem un muzeu contemporan, generator de emotie, care sa spuna o poveste a Revolutiei, pe care multa lume sa vrea sa o vada, si din generatiile noi ale Timisoarei, dar si pentru cei care vin in Timisoara, pentru ca Timisoara, vrem nu vrem are acest brand, Revolutie. Acest concept muzeal, respectiv partea de restaurare, este intr-o faza aproape finala, la sfarsitul anului se termina si aceste caiete de sarcini si anul viitor incep licitatiile. Cum ar arata muzeul, o sa lasam specialistii, in principal, sa ne spuna, dar acest muzeu va fi constituit mai mult din zona media decat din zona obiecte. Revolutia nu e despre obiecte, va fi mai mult un muzeu multimedia. Asa il vad eu, asa il vad si altii cu care am discutat. Sa vedem cu ce propuneri vor veni cei care vor castiga licitatia. Legat de cladire, evident ea trebuie adusa la cea mai buna stare posibila, ea insasi fiind o valoare istorica si fiind la un moment dat centrul puterii in Timisoara. Acolo vor trebui deschise si celelalte doua arce care sunt inchise si intrarile de pe strada Blaga. Este foarte interesant si spatiul din spatele muzeului care este extrem de generos unde s-ar putea construi ceva„, a mai spus Predescu.

Directorul Directiei de Cultura spune ca nu vor ajunge cele trei milioane de euro din conturile Ministerului Culturii, pentru repararea cladirii si pentru amenajarea muzeului. Si nici pana in anul 2021, cand Timisoara va fi Capitala Cuturala a Europei, nu va fi gata intregul proiect.

Nu cred ca vor ajunge cei 3 milioane de euro si pentru repararea cladirii si pentru conceptul muzeal, dar e un bun start si cred ca interesul pentru acest muzeu incepe sa creasca si dincolo de acesti bani. Probabil se vor mai aloca de la bugetul national bani pentru constituirea muzeului. (…) Tehnic nu se poate (sa fie functional in 2021 – n.r.). Eu am cumva o doza de realism. Nu are cum sa fie reparata o cladire de o asmenea amploare bine si sa introduci tot ceea ce trebuie pentru un muzeu nici daca folosesti muncitorii chinezi. E vorba de restaurare„, a mai declarat Predescu.

Structural, cladirea se afla intr-o stare buna, insa pe aripa dinspre strada Lucian Blaga aceasta are o tasare evidenta. Sorin Predescu spune ca in doi ani de la inceperea lucrarilor ar putea fi finalizata si s-ar putea deschide apoi si muzeul.

Totodata, Predescu precizeaza ca in Muzeul Revolutiei este vorba despre Revolutia Romana din 1989, nu doar despre evenimentele de la Timisoara.

Nu am avut doua Revolutii Romane. Am avut o Revolutie Romana care a inceput aici si o Revolutie care a continuat la Bucuresti. Eu nu intru in ideologiile Revolutiei, sunt oameni specialisti care discuta despre Revolutie„, a mai spus Predescu.

Primele expozitii din viitorul Muzeu al Revolutiei

Pana se va deschide aici un adevarat Muzeu al Revolutiei, in cladirea Garnizoanei militare din Piata Libertatii va functiona o expozitie temporara, la 30 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989 care au dus la caderea comunismului.

La 30 de ani, chiar daca nu avem un Muzeu al Revolutiei ne-am propus sa facem o expozitie. Expozitia asta o facem acolo si toti cetatenii Timisoarei sunt invitati. Ca sa o facem este o munca absolut titanica pe care o duc colegii mei si cu mine. Cred ca va iesi aceasta expozitie pentru a marca acesti 30 de ani intr-o cladire in care va fi Muzeul Revolutiei. Sigur va fi o expozitie temporara, dar cred ca va fi una frumoasa si am facut-o din aceste doua motive. Unu, ca imi era rusine sa am aceasta cladire, sa fie 30 de ani si eu sa nu fac ceva acolo. Si al doilea lucru, erau cateva continuturi extrem de frumoase. Am trei expozitii legate de Revolutie, a lui Andrei Pandele, Cornel Brad si Dobrivoie Cherpenisan, niste expozitii minunate legate de Revolutie si care nu gaseau un loc de expozitie. Sunt exponate foto si video. Si Andrei Pandele si Cornel Brad vin din Bucuresti pentru a expune aici. Noi am folosit aceasta oportunitate si cred ca va fi un altfel de expozitie a Revolutiei„, a declarat Predescu.

Sorin Predescu a dezvaluit cum va arata una dintre cele trei expozitii.

Ce pot sa spun este ca tocmai fotografiile arata, si o sa vedeti expozitia speciala a lui Andrei Pandele, continuitatea asta. Practic, afisul lui e… in balconul CC-ului un om care tine o pancarta pe care scrie Timisoara. E o scanteie care a pornit acolo si care cumva a inchis Revolutia. Cum a inchis-o, de ce s-a inchis asa, este o alta discutie, dar atunci stiam ca daca nu iesea Bucurestiul poate Revolutia nu ar fi invins, asa cum Bucurestiul stie ca daca nu am fi pornit noi nu s-ar fi intamplat nimic in Bucuresti. Sunt co-dependente„, a mai precizat Predescu.

Vom deschide portile si sunt convins ca timisorenii vor intra. O iau pe dupa patinoar si pot intra„, a adaugat, directorul Directiei de Cultura.

Expozitiile vor putea fi vazute de timisoreni incepand din 16 decembrie si pana la finele lunii ianuarie, zilnic, intre orele 14.00 si 19.00, mai putin in perioadele 24-26 decembrie si 30 decembrie-7 ianuarie. Intrarea e libera.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ți o fac eu. Maine ma apuc de treaba. Cumpărați ținci, glet, mortar. La 7 îs la garnizoana.
    Semnat,
    Marele Maestru Bădița, rang 99 zidar de Timiș.