Noutati :

VA FI EXAMEN DE ADMITERE in 2013 la Universitatea de Vest Timisoara! UVT vrea numai studenti de elita

6 martie, 2013 - 01:08 PM
Autor: Catalin Radu      
Categorie: EDUCATIE
5

Incepand din acest an, absolventii de liceu care vor sa studieze la Universitatea de Vest din Timisoara trebuie sa se pregateasca si pentru teste specifice fiecarui domeniu. Vezi ce schimbari sunt in procedura de admitere!

Senatul universitatii a hotarat ca toate facultatile sa reintroduca probe de admitere, dupa caz: interviu, eseu motivational, probe de aptitudini si concurs.

”Toate universitatile isi doresc o multitudine de studenti, dar nu mai au niciun filtru propriu pentru a-i selecta, iar bacalaureatul nu este suficient. Noi nu dorim sa avem cei mai multi studenti, ne dorim sa-i avem pe cei mai buni! Vrem sa ne asezam in randul universitatilor de elita. Este o decizie indrazneata, dar studentii nostri vor putea fi mandri ca nu fac parte dintr-o comunitate academica mediocra”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

Potrivit acestuia, viitorii studenti nu trebuie sa se sperie de probele de admitere, deoarece cunostintele acumulate in liceu si folosite pentru promovarea BAC-ului ar trebui sa fie suficiente pentru a promova la facultatile vizate de ei.

Admiterea va fi organizata de fiecare facultate in parte, iar probele sunt diferite in functie de domeniu. Spre exemplu, concurentii de la Biologie-Chimie vor elabora un eseu motivational care conteaza in proportie de 25 la suta, restul fiind media examenului de bacalaureat. La Geografie, eseul va fi sustinut oral in fata comisiei de admitere si evaluat cu ”admis” sau ”respins”.

La facultatile de Economie si Litere se va introduce un interviu motivational, iar la Matematica si Informatica se vor da probe scrise.

Si cei care vor dori sa intre la Drept, facultatea unde se inregistreaza de obicei cea mai mare concurenta, trebuie sa sustina un test de verificare a abilitatilor lingvistice si de rationament.

”Nu se poate, de exemplu, sa avem la Drept studenti care nu stapanesc nici macar limba romana. Asemenea persoane nu ne onoreaza”, a precizat rectorul UVT.

Conform declaratiilor sale, masurile au fost luate pentru ca interesul viitorilor studenti de a termina cursurile facultatilor pentru care opteaza sa poata fi mai bine evaluat. In prezent, 35-40 la suta din totalul studentilor de la Vest nu termina studiile cu generatia cu care au inceput. De asemenea, se pare ca si parintii elevilor isi doresc readoptarea procedurilor de selectie si ierarhizare.

Pentru viitorul an universitar, UVT a solicitat Ministerului Educatiei aprobarea a 3.500 de locuri pentru studenti, dintre care 2.000 vor fi fara taxa.

Vezi mai jos declaratiile rectorului Universitatii de Vest Timisoara, Marilen Pirtea, despre admiterea din acest an la facultatile UVT!

Video-ul nu poate fi incarcat.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 5comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Si atunci normal ca salile facultatilor vor fi goale,dupa ce abia abia vor trece de Bacalaureat viitorii studenti vor putea sa ramana din nou pe dinafara,de data asta datorita examenului de admitere.Asta este,se va intampla ca si la alte universitati unde vor fi desfintari din lipsa de studenti.

    • Cei care au umplut pana acum partea salilor de care te plangi ca o sa ramana goala, au terminat si sunt toti vanzatori la Mall, mai putin cei cu tatici cu posibilitati.

  2. Praf in ochi, UVT nu accepta pierderea sursei de finantare…toti analfabetii (cu mici exceptii) care vor cu orice pret sa faca o facultate. Auzi…eseu motivational :))

  3. Felicitari UVT. O insula de normalitate intr-un mediu de permanente incertitudini.

  4. De-acord cu tine Nelu,in ziua de astazi nu se mai pune valoare pe hartia care atesta ca ai terminat niste studii.Poate si din lipsa de experienta,dar si din lisa de minime cunostinte in meserie nu te poti angaja in profilul care l-ai terminat.Multi dau si de sistemul primordial,PCR(pile,relatii,cunostine)iar daca nu ai acestea greu de spus sa ajungi unde iti doresti.Oare de ce trebuie mereu sa dam pasi inapoi?