Noutati :

Unul lucreaza la show-ul de deschidere al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, iar celalalt e director muzical la Disneyland Paris. Greii spectacolului care pun umarul la Timisoara Capitala Culturala a Europei.  Ce urmeaza

16 aprilie, 2018 - 05:12 PM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA. In plin scandal pe tema activitatii Asociatiei TM2021, Universitatea de Vest aduce la Timisoara unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai artei spectacolului mondial – actorul Constantin Chiriac, director al Teatrului National din Sibiu si al Festivalului International de Teatru din Sibiu care, cu un spectacol in premiera, va deschide Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

La Universitatea de Vest, unde a primit si titlul de Doctor Honoris Causa, Constantin Chiriac a facut cateva comentarii pe marginea situatiei tensionate din jurul Asociatiei Timisoara Capitala Culturala a Europei, facand apel la unitate si dialog.

Daca Timisoara va fi unita si va sti sa isi apere acest bun castigat, si care poate sa aduca rezultate extraordinare, sunt convins ca va beneficia multa vreme de pe urma acestui mare eveniment. Unicitatea acestei comunitati, pe asta trebuie sa se bazeze Timisoara. De la tot ce inseamna Bega pana la primul tramvai, de la prima electrificare, tot ceea ce inseamna diversitatea ce trebuie adunata impreuna. Aveti 4 teatre care nu vor sa stie unul de altul. Sa faca bine domnii de la cele 4 teatre si sa faca un mare festival, o mare bursa de spectacole. Sa lase orgoliile de-o parte si sa gaseasca acest dialog, nu sa fie geniali la ei in batatura. Vorbesc serios cand spun aceste lucruri, si vorbesc in interesul acestei comunitati. Domnul primar sa gaseasca o formula de dialog cu echipa pe care o are„, a spus Constantin Chiriac, dupa ce a aflat ca mai multi oameni de cultura din oras au contestat activitatea TM2021 la Bruxelles, intr-un demers de inlaturare a actualei conduceri a Asociatiei.

CITESTE SI: ‘Sunt un cor de contestatari de profesie’. Reactie virulenta de la Bucuresti. Cine ii numeste astfel pe oamenii de cultura din Timisoara care s-au plans la Bruxelles de activitatea Asociatiei TM2021

Constantin Chiriac vrea sa daruiasca Timisoarei din cunostintele sale pentru ca anul 2021 sa fie un succes. Pentru aceasta, el va reveni la Universitatea de Vest in iulie la o scoala de vara despre leadership cultural, ce va fi pusa la cale timp de o saptamana impreuna cu UVT si in cadrul careia va organiza o ampla dezbatere.
Si nu va veni singur, ci insotit de un alt roman care a scris istorie in arta spectacolului – Vasile Sirli, compozitorul muzicii care rasuna in celebrul parc de distractii Disneyland Paris, de mai bine de un sfert de secol. Acestora li se va alatura si regizorul Cristian Mungiu, castigatorul unora dintre cele mai importante premii la festivalurile de film internationale.

L-am ales pe domnul Sirli care probabil e cel mai important om din zona muzicala. E manager muzical la Disneyland. E un om care stie din toate punctele de vedere ce inseamna sa faci un Faust, de exmplu. Trebuie plecat de la valoarea locului mai ales ca e timisorean. Al doilea nume e Cristian Mungiu. Mi-a fost foarte greu sa il conving, e un om foarte ocupat, dar a acceptat sa vina. L-am invitat pe Joseph Kardos, directorul Festivalului de la Sziget. E festivalul care castiga cel mai mult financiar si a fost conceput de un roman, care din pacate a murit, Dan Potoleanu. Ideea e de a-l invita aici pentru a putea replica ceva din fenomenul Sziget la Timisoara„, a declarat Constantin Chiriac.

Primul master in leadership cultural din Romania va fi la UVT

Universitatea de Vest din Timisoara intentioneaza deschiderea, din toamna, a unui program de masterat in care sa se regaseasca toate temele de studiu ce vor fi abordate la scoala in vara.

Vom face primul masterat de leadership cultural din Romania pentru ca avem un sprijin din partea domnului Chiriac, al Asociatiei Scolilor Doctorale Mondiale in cultura pe care a realizat-o la Sibiu. Vom face un master de leadeship cultural, in premiera pentru Romania si va fi la Timisoara. Cred ca va fi din nou un pilon care sa ajute Timisoara in acest demers de Capitala Culturala 2021. Noi ne dorim sa inceapa din toamna. Incercam sa trecem repede peste barierele birocratice si vom face toate demersurile necesare. Va fi cu taxa„, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universitatii de Vest din Timisoara.

CITESTE SI: Primul masterat de leadership cultural din Romania, infiintat la TimisoaraInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...